Η πρόοδος στις γνωστοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή στις ετήσιες εκθέσεις για ορισμένες από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου σημείωσε κάμψη το 2021, σύμφωνα με τη νέα έκθεση από την Ομάδα Διεθνών Προτύπων της KPMG (KPMG International Standards Group).
Η ετήσια ανάλυση συγκριτικής αξιολόγησης κυκλοφορεί για 2η συνεχόμενη χρονιά, και εξετάζει τις γνωστοποιήσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή-από τις πιο πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις 35 μεγάλων τραπεζών, που εδρεύουν σε όλο τον κόσμο – παρέχοντας μια επισκόπηση για τους επενδυτές, τις εποπτικές αρχές, τους συντάκτες οικονομικών καταστάσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ
Ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια
Παρά την αυξανόμενη σύμπνοια σχετικά με την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στο θέμα του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, τα ευρήματα αναδεικνύουν ότι, αν και πολλοί οργανισμοί ακολουθούν μια σαφή πορεία προς μεγαλύτερη πληροφόρηση πέραν των απαιτούμενων, με το 100% των τραπεζών που αναλύθηκαν να παρέχουν κάποια μορφή γνωστοποιήσεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, έχει επιβραδυνθεί η πρόοδος ως προς την λεπτομέρεια που παρέχεται στις ετήσιες εκθέσεις, με διαφορές μεταξύ χωρών.
Οι τράπεζες σε περιοχές που έχουν ήδη εισάγει περισσότερες ρυθμίσεις για τις γνωστοποιήσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, έχουν κάνει τα μεγαλύτερα βήματα με εμπλουτισμένες γνωστοποιήσεις – με τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρώτη γραμμή. Επίσης, σε κάποιες περιφέρειες όπου το επίπεδο βάσης για τις γνωστοποιήσεις στις ετήσιες εκθέσεις ήταν ιστορικά χαμηλότερο, καλύπτουν πλέον το χαμένο έδαφος πλησιάζοντας τις τράπεζες με τις πιο εξελιγμένες γνωστοποιήσεις.
Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας
Η δημιουργία του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας (International Sustainability Standards Board – ISSBTM) αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς ένα παγκόσμιο πλαίσιο αναφοράς για την πληροφόρηση σχετικά με την αειφορία – συμπεριλαμβανομένου του κλίματος. Εν αναμονή των νέων προτύπων για τις γνωστοποιήσεις από το ISSB, υπάρχουν κάποια ανεπίσημα στοιχεία από την ανάλυση της KPMG ότι ορισμένες τράπεζες έχουν επιλέξει μια στάση αναμονής έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα νέα πρότυπα.
Ο Larry Bradley, Global Head of Audit στην KPMG, σχολιάζει «Η πιο πρόσφατη έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης από το KPMG International Standards Group στηρίζει τις εκκλήσεις των επενδυτών, των ρυθμιστικών αρχών, των οικονομικών και πολιτικών ηγετών σχετικά με την ανάγκη για ενιαία παγκόσμια πρότυπα σε σχέση με την πληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή. Τα δύο πρώτα Πρότυπα Γνωστοποίησης Αειφορίας IFRS® του ISSB δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη σύνδεση της πληροφόρησης της βιωσιμότητας με την χρηματοοικονομική πληροφόρηση, μόλις όμως το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας.
Η δημιουργία ενιαίων και διαφανών προτύπων πληροφόρησης αειφορίας σε όλο τον κόσμο, θα βοηθήσει ουσιαστικά να ενισχυθούν οι κεφαλαιαγορές βοηθώντας τους επενδυτές και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να πάρουν πιο εμπεριστατωμένες αποφάσεις και να ανανεώσουν την εστίασή τους στην δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την επιχείρησή τους».
Παρά την μικρή πρόοδο, η ανάλυση της KPMG υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες έχουν επίγνωση των κίνδυνων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ειδικά όταν περιγράφουν τους κινδύνους που έχουν αναγνωρίσει και τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαρθρώσει τις δομές εταιρικής διακυβέρνησής τους για τη διαχείριση αυτών των κινδύνων. Δεδομένης της παραδοσιακής εστίασης των τραπεζών στη διαχείριση κινδύνων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις τράπεζες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση παρέχουν λεπτομερείς γνωστοποιήσεις στον τομέα αυτόν.
Κλιματική αλλαγή
Σε ποσοστό 77%, οι τράπεζες που συμμετείχαν αναφέρουν ότι συμπεριλαμβάνουν κινδύνους σχετικούς με την κλιματική αλλαγή στο ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και ότι αρχίζουν να ακολουθούν τις συνήθεις διαδικασίες αναγνώρισης, αξιολόγησης, διαχείρισης και αναφοράς και για τους κινδύνους που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.
Πολλές από τις τράπεζες επίσης αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι ένας γενικός κίνδυνος που επηρεάζει και τους υπόλοιπους. Οι πιο συχνοί κίνδυνοι που επηρεάζονται είναι ο πιστωτικός κίνδυνος, ο κίνδυνος φήμης, ο κίνδυνος συμμόρφωσης και ο λειτουργικός κίνδυνος. Ωστόσο, ενώ οι γνωστοποιήσεις σε σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο αναφέρονται με λεπτομέρειες στο πρώτο μέρος των ετήσιων εκθέσεων, πολύ λίγες από τις τράπεζες συνδέουν αυτές τις γνωστοποιήσεις με την επίδραση που έχουν στις οικονομικές καταστάσεις.
Ο Χάρης Συρούνης, Partner, στο Ελεγκτικό Τμήμα της KPMG στην Ελλάδα και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με αφορμή την έκθεση αναφέρει «Η τάση που έδειξε η έρευνα ότι υπάρχει πρόοδος στην ποιότητα των ετήσιων εκθέσεων των τραπεζών το 2021 σχετικά με τους κινδύνους γύρω από την κλιματική αλλαγή παρατηρήθηκε και για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι χρήστες των οικονομικών καταστάσεων είναι ευαίσθητοι σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων. Παρά το γεγονός ότι οι γνωστοποιήσεις αυτές είναι καινούριες η πληροφόρηση που δόθηκε πιστεύουμε πως πετυχαίνει την σύνδεση μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων και το πρώτο μέρος της ετήσιας έκθεσης είναι σημαντική.
Οι τράπεζες έχουν επίσης αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την πράσινη ή βιώσιμη χρηματοδότηση. Ωστόσο, το 2021 δεν είδαμε τα προϊόντα αυτά να επιδρούν στις γνωστοποιήσεις των οικονομικών καταστάσεων.
Οι Ελληνικές τράπεζες γνωρίζουμε πως σέβονται απόλυτα τις κατευθύνσεις αυτές και σκοπεύουν να ανταποκριθούν στις προτάσεις του ISSB, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγορών (ESMA) αλλά και της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (European Financial Reporting Advisory Group – EFRAG) αναπτύσσει ένα σύνολο προτύπων για τις εταιρείες της ΕΕ. Η αρχή έχει γίνει και υπάρχει σημαντικός δρόμος να καλυφτεί για τους οργανισμούς να υιοθετήσουν τώρα μια ενεργητική προσέγγιση για τις γνωστοποιήσεις σε σχέση με το κλίμα, παρέχοντας μεγαλύτερη διαφάνεια και συνοχή για τους επενδυτές και την ευρύτερη κοινότητα των ενδιαφερόμενων μερών».
Latest News
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο