Εργα 3,2 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προχωρούν με τη «σφραγίδα» του ΤΑΙΠΕΔ. Η αναβάθμιση των υποδομών Υγείας της χώρας, η ανάπτυξη Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και δύο πληροφοριακά συστήματα για την υπηρεσιακή μονάδα ελέγχου της αγοράς και τις δημόσιες συμβάσεις (το δεύτερο μάλιστα θα τρέξει επενδύσεις 172 εκατ. ευρώ) αποτελούν τις προτεραιότητες της της νέας διοίκησης υπό τον κ. Δημήτρη Πολίτη και τον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) δουλεύει στο φουλ για την «ταχεία ωρίμαση» 25 έργων, εκ των οποίων τα 16 χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

H πρώτη φουρνιά έργων (2,2 δισ. ευρώ), που ανατέθηκαν στην task force του ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν ήδη τεχνικά δελτία και αρκετά έχουν συμβασιοποιηθεί.

Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Σε φάση ωρίμασης είναι η «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Η νότια ακτογραμμή της Αττικής θα ενοποιηθεί με την κατασκευή, σε πρώτη φάση, ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου, μήκους περίπου 18 χλμ., από τον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος – Κηφισού ως το Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Παράλληλα, προχωρεί ο διαγωνισμός για την επιθεώρηση των κατασκευών Καλατράβα του ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της ανακαίνισης της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της χώρας, που έχει ενταχθεί με 43 εκατ. ευρώ στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε το κουβάρι αρμοδιοτήτων, προκειμένου το έργο, προϋπολογισμού 31,8 εκατ. ευρώ, για την προστασία δασών να προχωρήσει με τους γοργούς ρυθμούς που επιβάλλει το Ταμείο Ανάκαμψης. Διαφορετικά τα έργα απεντάσσονται χωρίς δεύτερη ευκαιρία. «Η πρόκληση είναι να κρατήσουμε τη δυναμική της κουλτούρας των διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ, υλοποιώντας παράλληλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με το δημόσιο πλαίσιο του Ν. 4412» αναφέρει, μιλώντας στο «Βήμα», ο κ. Σταμπουλίδης, επικεφαλής του PPF.

Το στοίχημα, όπως επισημαίνει, είναι διπλό. Από τη μία να τρέξουν αντίστοιχα και οι υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και η αγορά να αποδείξει ότι μπορεί να υποστηρίξει τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υγεία και καινοτομία

Στα χέρια του PPF βρίσκεται και η αναβάθμιση των υποδομών Υγείας της χώρας. Στον αέρα θα είναι λίγο μετά το Πάσχα το framework των μελετών και για τους δύο πυλώνες, της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης. Αυτοί αφορούν την ανακαίνιση και λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση 156 κέντρων υγείας, περιφερειακών και τοπικών ιατρείων, που αντιστοιχούν στο 50% των πρωτοβάθμιων δομών της χώρας, και σε δεύτερη φάση περίπου 80 νοσοκομείων. Εκτός από την ωρίμαση, το PPF θα διενεργήσει τον διαγωνισμό και θα παρακολουθήσει βήμα-βήμα την εκτέλεση των δύο έργων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2025.

Σε εξέλιξη είναι και ο μεγάλος διαγωνισμός των μελετών για τη δημιουργία, επέκταση και αναβάθμιση Ερευνητικών Κέντρων και δύο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων, εποπτείας της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας. Το έργο που θα καλύψει τις ανάγκες των ερευνητικών προγραμμάτων της χώρας θα τρέξει σε 8 lots και πιθανώς ως ΣΔΙΤ.

Στροφή στα logistics

Η ωρίμαση του πρώτου εθνικού cluster μεταφορικών επιχειρήσεων στη Φυλή, όπου θα μετεγκατασταθούν περίπου 500 μεταφορείς από τον Ελαιώνα, έχει επίσης ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο έργο συμβάλλει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, στέλεχος με εμπειρία στον τομέα των logistics και του διαμετακομιστικού εμπορίου. Το έργο, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ ή παραχώρηση.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο ακίνητο των 600 στρεμμάτων του Δήμου Φυλής, πλησίον της Αττικής Οδού, φαίνεται πως είναι ήπια και δεν θα ανατρέψουν τον σχεδιασμό, που περιλαμβάνει τη σύνδεση τόσο με την Αττική Οδό όσο και με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το τεχνικό δελτίο, ενώ η πρόσκληση θα πρέπει να είναι στον αέρα ως το τέλος του 2025. Η ανάπλαση του Βοτανικού, με την οποία το έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, αφήνει ένα επαρκές περιθώριο χρόνου.

Αντίστοιχα, το PPF θα ωριμάσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη logistics park στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, άνω των 670 στρ., στα πρότυπα του Θριασίου. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 250 εκατ., ενώ εξετάζεται το μοντέλο χρηματοδότησης. Παράλληλα, αναζητείται η καλύτερη επιλογή αξιοποίησης για το μεγάλο ακίνητο, έκτασης 3.000 στρ., της Εκκλησίας της Ελλάδος στην περιοχή του Σχιστού. Δεδομένης της κομβικής θέσης του ακινήτου εξετάζονται σενάρια οργανωμένης εγκατάστασης ήπιων βιομηχανικών χρήσεων, ως και πιο «λαμπερές» λύσεις που περιλαμβάνουν ουρανοξύστες με γραφεία και κατοικίες.

«Ν. Καζαντζάκης»

Η επίλυση του ιδιοκτησιακού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την αξιοποίηση του ακινήτου- φιλέτο του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», που έχει επίσης αναλάβει ο ΤΑΙΠΕΔ. Η έκταση, που κατά το 1/3 ανήκει στον δήμο και πάνω από 500 στρ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θα απελευθερωθεί με τα εγκαίνια του νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι εντός του 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
ΓΑΙΟΣΕ: Τέσσερις μνηστήρες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη
Επιχειρήσεις |

Τέσσερις μνηστήρες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 30 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση