Η Ευρώπη στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, πολιτικά και υλικά, με όπλα, χρήματα και κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Περί αυτού δεν χωράει αμφιβολία – έστω κι αν οι σχέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα, τη Γερμανία, παραμένουν ψυχρές.
Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι οι «27» ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μία ακόμη κίνηση, που έχει ουσία και υψηλό συμβολισμό – ειδικά καθώς ανάλογες προτάσεις για τα κράτη-μέλη της ΕΕ δύσκολα εγκρίνονται: Να εκδώσουν κοινό χρέος, ένα ευρωομόλογο με απλά λόγια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις άμεσες ανάγκες της κυβέρνησης του Κιέβου τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο.
5 δισ. κάθε μήνα θέλει το Κίεβο
Το ύψος του ποσού που αναμένεται πως θα δανειστεί η ΕΕ από τις διεθνείς αγορές εκτιμάται σε 10 δισ. ευρώ, καθώς η Ουκρανία χρειάζεται έξωθεν βοήθειας για να καλύπτει τα βασικά: Τους μισθούς και τις συντάξεις (και των στρατιωτικών που πολεμούν τώρα), τη λειτουργία του συστήματος υγείας, την αρωγή των εκατομμυρίων εκτοπισμένων, καθώς και άλλες δαπάνες που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών απαιτούνται περίπου 5 δισ. μηνιαίως, με την ΕΕ να έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τα δύο τρίτα (το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από τις ΗΠΑ). Όσο για το τελικό σχέδιο, είναι πιθανό να δοθεί στη δημοσιότητα στις 18 Μαΐου – στο πλαίσιο του συνολικού «πακέτου» που θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 του μήνα.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση του Κιέβου ζητά κάτι παραπάνω: Την ένταξη στην ΕΕ με συνοπτικές διαδικασίες. Κι εδώ, τα πράγματα περιπλέκονται.
Η Ευρώπη «μας»
Παρά τις δηλώσεις που έχουν γίνει από κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το κλίμα δεν είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό για να γίνει δεκτό το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μια παραπομπή δε στα όσα είπε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο, αρκεί προκειμένου να πείσει για του λόγου το αληθές.
«Ακόμη και εάν της δίναμε αύριο το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωσή μας (…) γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία που θα την οδηγούσε στην ένταξη θα διαρκούσε αρκετά χρόνια – στην πραγματικότητα, πιθανώς αρκετές δεκαετίες. Και είναι μια αλήθεια που πρέπει να πούμε, εκτός και εάν αποφασίζουμε να υποβιβάσουμε τα κριτήρια για την ένταξη κάποιας χώρας και, με τον τρόπο αυτό, να επανεξετάσουμε ολοκληρωτικά την ενότητα της Ευρώπης μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος ασκεί και την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ ως τις 30 Ιουνίου.
Ο ίδιος, μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», οι πόρτες του οποίου θα είναι ανοιχτές για όλα τα κράτη της Ευρώπης που το επιθυμούν, χωρίς ιδιαίτερα προαπαιτούμενα. Όπως για την Ουκρανία, που θα μπορεί έτσι να έχει την… αυταπάτη πως έγινε μέλος της ευρωπαϊκής «οικογένειας» ή ακόμη και για το Ηνωμένο Βασίλειο, που πρόσφατα αποχώρησε από την ΕΕ.
Το σκέφτονται οι Γερμανοί
Πρόκειται για μια «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι», είπε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον οποίο επίσης επισκέφθηκε χθες ο Μακρόν – με τους δύο ηγέτες να φωτογραφίζονται μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, που είχε φωτιστεί στα χρώματα της Ουκρανίας.
Χωρίς να την υιοθετήσει πλήρως, λοιπόν, το Βερολίνο είναι φανερό πως σκέφτεται σοβαρά (έστω με κάποιες παραλλαγές γερμανικού ενδιαφέροντος) την γαλλική πρόταση. Έτσι ώστε, εκτός των άλλων, να βγει και από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που ματαίως περιμένουν εδώ και χρόνια στο… ακουστικό τους την πρόσκληση για ένταξη.
Μια νέα παράλληλη ΕΕ, λοιπόν, σε συνδυασμό με τις πολλές ταχύτητες στην ήδη υπάρχουσα. Οι αλλαγές που έρχονται είναι, όπως όλα δείχνουν, μεγάλες. Και ο πόλεμος τις επιταχύνει.
Latest News
Οι Ρώσοι κερδίζουν και ο Ζελένσκι έχει στρατό για έναν χρόνο - Η δυσοίωνη πρόβλεψη των NYT
Οι Αμερικανοί δίνουν μάχη στις κάλπες, αλλά στην Ουκρανία, οι στρατιώτες μειώνονται με τέτοιο ρυθμό που πλέον δεν θα είναι δυνατόν να συνεχίσει τον πόλεμο
Ισπανία: Τουλάχιστον 211 οι νεκροί, πάνω από 7.500 στρατιώτες στις πληγείσες περιοχές
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή 10.000 επιπλέον στρατιωτών και αστυνομικών στη νοτιοανατολική Ισπανία
Νέα απόπειρα μεταφοράς μεταναστών στην Αλβανία από την Ιταλία
Η Ιταλία αναμένεται να δρομολογήσει το πλοίο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, Libra, προς τη Λαμπεντούζα και από κει προς την Αλβανία
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική
Έγινε επισκόπηση των μέτρων στην Αττική, με βάση τον σχεδιασμό και τις κρίσεις επικινδυνότητας που εκπόνησε η περιφέρεια τους προηγούμενους μήνες
Κάμαλα Χάρις: Η γυναικεία ψήφος πιο σημαντική από ποτέ
Η Κάμαλα Χάρις ευελπιστεί πως η υποστήριξη των γυναικών θα είναι εκείνη που θα της εξασφαλίσει εν τέλει την θέση της πρώτης γυναίκας προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πιο δεξιά μετατόπιση για τους Τόρις στη Βρετανία - Ποια είναι η διάδοχος του Ρίσι Σούνακ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έκλεισε ένα τρίμηνο εσωκομματικών διεργασιών στους Συντηρητικούς της Βρετανίας
Μητσοτάκης: Πολλές από τις πολιτικές μας αφορούν τη νέα γενιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρευρέθηκε στα 50ά γενέθλια της ΟΝΝΕΔ
Οι υπηρεσίες έχουν λάβει κλήσεις για 1.900 αγνοούμενους στη Βαλένθια
Η κατάσταση στη Βαλέθνια είναι πάρα πολύ δύσκολη – Εθελοντές περπατούν μιάμιση ώρα για να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι ΗΠΑ μπροστά στον καθρέφτη
Κάλπες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης – Η μάχη στήθος με στήθος στις Πολιτείες-κλειδιά – Η προετοιμασία της Αθήνας για «κάθε ενδεχόμενο».
«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο
Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο