Στην αναγκαία επιτάχυνση των έργων ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον ηλεκτρικός χώρος για νέες επενδύσεις μονάδων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αναφέρθηκε ο πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης. Μάλιστα, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σαντορίνη για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, περιγράφοντας το πρόβλημα, είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε αιτήματα για 23 γιγαβάτ (GW) έργων ΑΠΕ και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε».

Ανεβαίνει ο πήχης

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες παραγωγής «πράσινης» ενέργειας διαρκώς αυξάνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναμένεται να γίνει ακόμη πιο φιλόδοξο σε ό,τι αφορά στη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Όπως εκτιμάται, ο πήχης μπορεί να μπει στα 27 GW έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Γι’ αυτό το ΑΔΜΗΕ προχωρά σε νέες επενδύσεις, αλλά και σε επιτάχυνση των ήδη προγραμματισμένων έργων. Το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή των δικτύων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την υποδοχή των ΑΠΕ, με στόχο έως το 2030 ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για «πράσινη» ενέργεια, σε όλο το σύστημα της χώρας, από τα περίπου 17 GW σήμερα να ανέλθει περίπου στα 29 GW, υπερκαλύπτοντας τον νέο στόχο που αναμένεται να τεθεί από το νέο ΕΣΕΚ.

Αυξάνονται οι ΑΠΕ

Ενδεικτικά του επενδυτικού ενδιαφέροντος για νέα έργα ΑΠΕ είναι και τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης). Σύμφωνα με αυτά, το 2019 τέθηκαν σε λειτουργία 905 MW ΑΠΕ, το 2020 συνδέθηκαν άλλα 999,3 MW, το 2021 1.233 MW ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι οι νέες ΑΠΕ θα φτάσουν στα 1.900 MW.

Πάντως, μόνο το project της Δ’ Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων μετά την ολοκλήρωσή του θα διασφαλίσει – πέρα από την ενεργειακή θωράκιση των νησιών – νέο ηλεκτρικό χώρο για πράσινη ενέργεια από 405 MW έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ, όπως τόνισε ο κ. Μανουσάκης, επισημαίνοντας επίσης ότι η χώρα θα χρειαστεί  επιπλέον μεγάλα και μικρά έργα αποθήκευσης έτσι ώστε να διευρυνθεί ο ηλεκτρικός χώρος και να ενσωματωθούν κι άλλες ΑΠΕ.

Με το έργο  της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2023, ο Διαχειριστής εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Έως το 2024 θα έχουν επίσης διασυνδεθεί η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος, θωρακίζοντας ενεργειακά περισσότερα από 20 Κυκλαδονήσια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα