Σε 40,6 εκατομμύρια τόνους ανήλθαν το 2021, οι εξαγωγές ανακυκλώσιμων πρώτων υλών –που περιλαμβάνουν ανακυκλώσιμα απόβλητα και σκραπ καθώς και άλλες δευτερεύουσες πρώτες ύλες (υποπροϊόντα)– από την ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ. Πρόκειται για ποσότητες αυξημένες κατά 2 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το 2020, και όπως αναφέρει η Eurostat παρατηρείται μια ανοδική τάση στον όγκο αυτών των εξαγωγών, φτάνοντας σε νέα κορύφωση το 2021 με αύξηση 80% σε σύγκριση με το 2004 (+18,0 εκατ. τόνοι).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, οι εισαγωγές ανακυκλώσιμων πρώτων υλών από χώρες εκτός ΕΕ στην ΕΕ ανήλθαν σε 46,8 εκατομμύρια τόνους το 2021, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων τόνων σε σύγκριση με το 2020 και 7% σε σύγκριση με το 2004 (+3,2 εκατομμύρια τόνοι).
Ανά κατηγορία πρώτων υλών
Το 2021, οι εξαγωγές σιδηρούχων μετάλλων (σίδηρος και χάλυβας) από την ΕΕ ανήλθαν σε 19,5 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ (48%) του συνόλου των εξαγωγών ανακυκλώσιμων πρώτων υλών. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ήταν τα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης (4,5 εκατομμύρια τόνοι ή 11%) και ακολουθούν το χαρτί και το χαρτόνι (4,4 εκατομμύρια τόνοι ή 11%).
Όσον αφορά τις εισαγωγές στην ΕΕ, η μεγαλύτερη κατηγορία ήταν τα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης (24,8 εκατομμύρια τόνοι), που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ (61%) του συνόλου των εισαγωγών ανακυκλώσιμων πρώτων υλών. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ήταν το ξύλο με 6,3 εκατομμύρια τόνους ή 15%, ακολουθούμενη από σιδηρούχα μέταλλα (σίδηρος και χάλυβας) με 5,5 εκατομμύρια τόνους ή 14%.
Κύριοι εμπορικοί εταίροι: Τουρκία και Αργεντινή
Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος προορισμός για τις εξαγωγές ανακυκλώσιμων πρώτων υλών της ΕΕ, με όγκο 15,2 εκατομμυρίων τόνων το 2021. Δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (5,5 εκατομμύρια τόνοι), ακολουθούμενο από την Ινδία (2,4 εκατομμύρια τόνους), την Αίγυπτο (2,0). εκατ. τόνοι) και την Ελβετία (1,7 εκατ. τόνοι).
Το 2021, οι εισαγωγές ανακυκλώσιμων πρώτων υλών της ΕΕ ήταν κυρίως από την Αργεντινή (7,9 εκατομμύρια τόνοι) και τη Βραζιλία (7,6 εκατομμύρια τόνοι), ακολουθούμενες από τη Ρωσία (4,8 εκατομμύρια τόνους), το Ηνωμένο Βασίλειο (4,6 εκατομμύρια τόνους) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (4,1 εκατομμύρια τόνους). τόνους).
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»