Δασικά έργα στα σημεία όπου το δάσος του Σέιχ Σου συναντά τον αστικό ιστό θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Ο σχεδιασμός τους προβλέπει την απομάκρυνση όλων των δέντρων σε μια ζώνη πλάτους δέκα μέτρων, την κλάδευση δέντρων και την απομάκρυνση θάμνων από μια ζώνη πενήντα μέτρων. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από την περιοχή της οδού Περραιβού και θα συνεχιστεί προς τα δυτικά. Στη συνέχεια θα γίνουν εργασίες συντήρησης δασικών δρόμων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην περιφερειακή οδό για τον καθαρισμό των πρανών από χόρτα.
Τα παραπάνω ανέφερε η εκπρόσωπος του δασαρχείου Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Σε ύφεση το φαινόμενο με το φλοιοφάγο έντομο
Σε ό,τι αφορά το φλοιοφάγο έντομο, η κ. Μελά γνωστοποίησε ότι, όπως αναφέρθηκε σε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του δασαρχείου και ειδικών, μετά την έξαρση που υπήρξε την τελευταία πενταετία, το φαινόμενο είναι σε ύφεση. «Υπάρχουν κάποιες κηλίδες ξηράνσεων σε άτομα Πεύκης, όμως αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αποφασίσαμε να μην προβούμε σε κοπές αυτών των δέντρων για λόγους αντιπυρικής προστασίας», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι υλοτομίες προσβεβλημένων και ξηραμένων δέντρων θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και μετά, εκτίμησε ότι τα πλατύφυλλα δέντρα που εμφανίστηκαν μετά τις υλοτομίες και κατά την αναδάσωση μετά την πυρκαγιά του 1997 θα ανανεώσουν το δάσος και σημείωσε ότι αναμένεται να ξεκινήσουν αναδασώσεις από τον Νοέμβριο σε σημεία όπου δεν έχει γίνει φυσική αναγέννηση του δάσους. Ζήτησε, τέλος, τακτικές αποκομιδές απορριμμάτων σε χώρους δασικής αναψυχής, ιδιαίτερα πάνω από την Τριανδρία, ενώ εκτίμησε ότι το δίκτυο υδροδότησης με δεξαμενές και κρουνούς είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Καθαρισμοί από σκουπίδια και μπάζα
Για τους καθαρισμούς οικοπέδων, όπου η συσσώρευση βλάστησης και ογκωδών αντικειμένων εγκυμονεί κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις πολιτικής προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης σημείωσε ότι έγιναν οι καθαρισμοί τεσσάρων οικοπέδων στην Πυλαία και άλλων τριών στα Λουτρά Θέρμης, στο Χαρίσειο και την περιοχή της Περραιβού. Στις 15 Μαΐου θα υλοποιηθεί δράση με εθελοντές πέριξ του Μεγάρου Μουσικής και δράση καθαρισμού στο περιαστικό δάσος.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Στέλιος Ταμβακίδης επισήμανε ότι σε έγγραφο της πυροσβεστικής που αφορά τις ζώνες μείξης οικισμών και περιαστικού δάσους αναφέρονται κάποια σημεία όπου υπάρχει σημειακή απόθεση σκουπιδιών από ασυνείδητους και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι ώστε να προχωρήσουν δράσεις καθαρισμού.
Στη φύλαξη των δασών και κλιμάκια του στρατού
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Καραμήτρου, την επόμενη Τρίτη θα γίνει η πρώτη σύσκεψη με τους εθελοντές για τη φύλαξη του περιαστικού δάσους, ενώ φέτος και κλιμάκια του στρατού θα κάνουν περιπολίες. Σε ετοιμότητα για την οργάνωση των περιπόλων βρίσκεται το Γ’ Σώμα Στρατού, όπως τόνισε ο συνταγματάρχης Νικόλαος Χατζής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του συντονιστικού οργάνου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε ότι «δυστυχώς η κλιματική αλλαγή και οι συνθήκες που βιώνουμε τελευταία, φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την ανάγκη η πολιτική προστασία να βρίσκεται σε ετοιμότητα». Αυτό, όπως είπε, έγινε και πέρσι, όταν με μια άμεση παρέμβαση γλίτωσε το δάσος του Σέιχ Σου από τη φωτιά. «Έτσι και φέτος πρέπει να είμαστε κοντά σε όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί», είπε και ευχήθηκε «καλή δουλειά, καλή συνεργασία και λίγη τύχη».
Στην υπογείωση καλωδίων που γίνεται στο περιαστικό δάσος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ Παναγιώτης Παντεκίδης, επισημαίνοντας ότι «αυτή την ώρα γίνεται μια υπογείωση 2,5 χλμ και μια αντικατάσταση γυμνών αγωγών από συνεστραμμένα καλώδια μέσης τάσης σε ένα μήκος 850 μέτρων». Προσοχή συνέστησαν εκπρόσωποι της ΕΜΥ στους πολίτες αλλά και στους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενόψει των καταιγίδων που προβλέπονται για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»
BP και JERA δημιουργούν κοινή εταιρεία στα αιολικά με δυναμικότητα 13 GW
Η παραγωγική ικανότητα της νέας εταιρείας, που δημιουργούν η βρετανική BP με την ιαπωνική JERA, θα φτάνει τα 13 GW
Επιδοτήσεις έως και 60% για ηλιακούς θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητας – Οι δικαιούχοι
Στο Ταμείο Ανάκαμψης τα συστήματα θέρμανσης νερού από ΑΠΕ, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι αντλίες θερμότητας
Χωρίς... φρένο η BYD - Ξεπερνά Ford-Honda σε πωλήσεις, 200.000 νέες προσλήψεις
Η BYD βρίσκεται σε μια εκπληκτική επέκταση φέτος - Αυξημένη ικανότητα παραγωγής, πολλές χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στα εργοστάσια
Copernicus: Είναι «βέβαιο» πως το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία
Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο (Copernicus), αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που θα ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.
Μια «συννεφιασμένη» εξήγηση για τους καύσωνες
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του 2023 αποτέλεσαν γρίφο για τους επιστήμονες, που τώρα φαίνεται να βρήκαν τη λύση του στην απουσία χαμηλών νεφώσεων στην ατμόσφαιρα