Η στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και αντικατοπτρίζει τη θέση της ADQ ως μακροπρόθεσμου επενδυτή, στην ελληνική οικονομία.
Οι επενδύσεις της αναμένεται να επιταχύνουν την χρηματοδότηση αλλά και να στηρίξουν την ανάπτυξη βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας και επισφραγίζει την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις, στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η ADQ, αναμένεται να επενδύσουν ξεχωριστά και από κοινού σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και σε έργα υποδομής, αγροτουρισμού, τεχνολογίας υγείας και επιστημών, μεταξύ άλλων.
Επιπλέον η επενδυτική εταιρεία Mubadala και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, στα 400 εκ. ευρώ, στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα συνεπενδύσεων του 2018.
__________________________________
Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία (για την ανάπτυξη)
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο κύκλος επαφών Γάλλων κι Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αθήνα. Με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και του MEDEF https://www.medef.com/en/who-are-we/overview , του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου. Στην Αθήνα βρίσκονται για το σκοπό αυτό κορυφαίοι Γάλλοι επιχειρηματίες, που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες και εταίρους… Οι γαλλικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή είναι οι εξής:
- AEROPHILE (Tethered Balloon World Leader)
- AGENCE ALPS (Marketing & Tourism)
- AIRBUS (Global pioneer in the aerospace industry)
- BOLLORE (Transport – logistics – electric & sustainable mobility – communication)
- BRICS Access (Helping companies to set up and invest in emerging markets)
- BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL (Complex construction projects)
- EGIS (Consulting, engineering, operation)
- GALILEO GLOBAL EDUCATION CORPORATE SERVICES (Higher Education Platform)
- GICAN (French Marine Industry Group)
- IDEMIA (Public Security and Identity)
- IVECO FRANCE (Design, production and marketing of vehicles)
- LOUIS DREYFUS ARMATEURS (Maritime transportation)
- L’OREAL (Cosmetics)
- NAVAL GROUP (Naval military construction)
- RATP DEVELOPPEMENT (Urban and intercity transportation systems)
- SAFRAN (Aerospace, security and defense equipment)
- SAGEMCOM ENERGY & TELECOM (Telecommunications and energy management)
- SAUR INTERNATIONAL (Production and distribution of water and sanitation)
- SETEC (Engineering Consulting)
- SULO (Waste management)
- THALES (Global leader in aerospace, defense, security)
- VINCI CONCESSIONS (Global leader in mobility infrastructure)
Η γαλλική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρόεδρο κ. Geoffroy Roux de Bézieux και 5 υψηλόβαθμα στελέχη του MEDEF, καθώς και από 27 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 23 κορυφαίες γαλλικές εταιρείες, διεθνώς αναγνωρισμένες στον τομέα τους.
Αρκετές από αυτές τις εταιρείες που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα είναι εδραιωμένες στην Ελλάδα, διαθέτουν παραγωγική βάση, ενώ αρκετές θα διερευνήσουν νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η ενέργεια, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, οι μεταφορές, οι έξυπνες πόλεις, οι κατασκευές, η ναυτιλία και ο τουρισμός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δείχνουν ότι το 2021 ο όγκος των επιχειρηματικών συναλλαγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας αυξήθηκε κατά 11.2%. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία ανήλθαν σε €1,8 δισ., αυξημένες κατά 4,4% σε σχέση με το 2020 και οι εισαγωγές 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,7%. Μάλιστα, η Γαλλία, ήταν ο 5ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδύσεις συνολικού ύψους 1,49 δισ. ευρώ, σε κλάδους όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η πράσινη ανάπτυξη.
O Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος παρέθεσε προς τιμήν τους δείπνο με την παρουσία πολλών ελλήνων επιχειρηματιών, ενώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης απηύθυναν ομιλία ο υπ. Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σε ό,τι αφορά τις γαλλικές εταιρείες που θα έχουν παρουσία, αρκετές από αυτές είναι σήμερα καλά εδραιωμένες στην Ελλάδα, και διαθέτουν παραγωγική βάση στη χώρα μας, ενώ άλλες έρχονται για να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, σε μια σειρά από δυναμικούς τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η ενέργεια, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, οι μεταφορές, οι έξυπνες πόλεις, οι κατασκευές, η ναυτιλία, και ο τουρισμός.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην αποστολή θα συμμετέχουν:
Ο Αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης και Ισραήλ της Airbus κ. Cesar Sanchez Lopez
Από το χώρο των μεγάλων κατασκευαστικών θα είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Bouygues Batiment International κ. Christophe PETIT και η Δ/ντρια Ανάπτυξης σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική της Vinci Concessions, κα Fabienne Marhem.
Από τον χώρο της άμυνας – και όχι μόνο – στην αποστολή θα βρίσκονται ο Αντιπρόεδρος Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης της Thales κ. Roger Daix, η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Safran κα Marie de Saint – Cheron, ο Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης του Naval Group κ. Cyrille Bret
Στην αποστολή συμμετέχει επίσης ο Πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων Sulo, κ. Michel Kempinski καθώς και ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας ύδρευσης Saur International κ. Gilles Lassartesse.
__________________________________
Η πανδημία και ο… Μάικ Τάισον
Τι σχέση έχει η πανδημία με τον Μάικ Τάισον; Tην απάντηση την έδωσε μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης: «Όλοι έχουν ένα σχέδιο, μέχρι να φάνε την πρώτη μπουνιά», είχε πει κάποτε ο γνωστός μποξέρ, και αυτό συνέβη με τα κράτη και την πανδημία…
___________________________________
Διψήφιο ποσοστό…
Η ώρα της κρίσης για τον πληθωρισμό πλησιάζει. Σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινωθεί ο δείκτης του Απριλίου. Μπορεί το ποσοστό να είναι και διψήφιο…
Ποσό πιθανό είναι να «καβατζάρει» το 10%; Πολύ, δυστυχώς, αν κι αυτή η εξέλιξη αναμένονταν για τις αρχές καλοκαιριού…
Στο μεταξύ, το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στα 270 δισ. ευρώ. Από αυτά, 113 δισ. είναι στην εφορία, 107 δισ. στις τράπεζες, 41 δισ. στα ταμεία, ενώ αλλά 20 δισ. εκτιμάται ότι είναι ο κρυφός δανεισμός μεταξύ ιδιωτών.
___________________________
Το ενδιαφέρον ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο Αιγύπτου – Ελλάδας
Προθερμαίνεται ο ΑΔΜΗΕ για τη μετοχική του συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μανούσος Μανουσάκης δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της εταιρείας για την είσοδο της στο έργο, το οποίο ως γνωστό ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και είναι ο φορέας υλοποίησης του.
Ο CEO του ΑΔΜΗΕ σημείωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για την εκκίνηση του έργου του υποβρυχίου καλωδίου Σαντορίνης – Νάξου, πως ο ΑΔΜΗΕ θέλει να μπει μετοχικά σε κοινή εταιρεία που θα συσταθεί για την υλοποίηση του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αττικής με την Αίγυπτο. Και όταν φτάσει η ώρα θα προχωρήσει στο αναγκαίο due diligence για να λάβει τις αποφάσεις.
Μίλησε μάλιστα με ιδιαίτερη θέρμη για την ταχύτητα ωρίμανσης του κάνοντας γνωστό πως σύντομα θα υπάρξει και νέα τεχνική συνάντηση με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Αιγύπτου αλλά και για το πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών βλέπουν πολύ θετικά τη συγκεκριμένη επένδυση.
Η ηλεκτρική διασύνδεση βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας τεχνικών μελετών και των μελετών σκοπιμότητας, και ο ΑΔΜΗΕ θα αναλάβει να επιταχύνει και τις διαδικασίες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ να εμφανίζεται θετική.
Η σημασία του υποβρυχίου καλωδίου είναι μεγάλη για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ε.Ε. Θα μεταφέρει φθηνή ενέργεια από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και από εδώ μέσω των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
________________________________
Παράπονα
Αρρυθμίες παρουσιάζει τελευταία η κυβερνητική πολιτική απέναντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως υποστηρίζουν συμβολαιογράφοι και εκπρόσωποι των ιδιοκτητών. Δύο είναι τα θέματα που απασχολούν την αγορά τους τελευταίους δύο μήνες.
Το πρώτο αφορά στην υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, που μέχρι και τις 31/3/2022 δεν ήταν απαραίτητη για την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών έσπευσε να προχωρήσει σε μεταβιβάσεις ώστε να προλάβει την προθεσμία, καθώς η έκδοση της ταυτότητας κοστίζει. Ξεκινά από 300 και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000.
Λίγο οι ιδιοκτήτες που παραδοσιακά πάνε τελευταία στιγμή να προλάβουν την προθεσμία, λίγο ο φόρτος εργασιών που μπούκωσε εφορίες και δήμους, και περί τις 20.000 μεταβιβάσεις εκτιμάται πως πάγωσαν, καθώς δεν κατάφεραν να υπογραφούν εγκαίρως τα συμβόλαια.
Κι ενώ η αγορά, κατόπιν πλήθος αιτημάτων ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές, ανέμενε ότι θα δοθεί κάποια παράταση, τουλάχιστον για τις μεταβιβάσεις που βρίσκονταν ένα βήμα πριν τις υπογραφές, τελικά δεν έγινε τίποτε. Και από ό,τι φαίνεται δεν θα γίνει ούτε το επόμενο διάστημα μετά από τόσες εβδομάδες που έχουν περάσει.
Το δεύτερο θέμα αφορά τις αιτήσεις που έγιναν μέχρι και τις 24/3 προς Δήμους για την έκδοση βεβαιώσεων περί μη οφειλής ΤΑΠ. Παρ΄ ότι η κυβέρνηση έδωσε εκ νέου τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων έως τις 30/6 για αδήλωτα τ.μ. στους δήμους, χωρίς τη χρέωση των τελών και των προσαυξήσεων για διάστημα 14 ετών, όσοι έκαναν την αίτηση πριν την ψήφιση του νόμου, μέχρι στιγμής την έχουν πατήσει. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ήθελαν να βγάλουν τις βεβαιώσεις ΤΑΠ για να προλάβουν την προθεσμία της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Και τελικά μπορεί ούτε το κόστος αυτής να γλύτωσαν και να πλήρωσαν και τέλη για 14 έτη, μαζί με τις προσαυξήσεις.
Μιλάμε για ποσά που μπορεί να διαμορφώσουν τον τελικό λογαριασμό έως και 15 φορές υψηλότερα.
Και για τις οφειλές ΤΑΠ ζητήθηκε από τους φορείς της αγοράς να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί για όσους έκαναν αίτηση πριν την ψήφιση του νόμου, ώστε να μην επιβαρυνθούν με τις υπέρογκες χρεώσεις. Από την κυβέρνηση διέρρευσαν ότι το θέμα θα λυθεί, ωστόσο ακόμη τίποτα.
________________________________
Ερχεται το καλοκαίρι η αύξηση από την ΕΚΤ
Ίσως, τελικά, να μην φτάσουμε έως το φθινόπωρο για να δούμε την πρώτη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι πληροφορίες από την Φρανκφούρτη κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση μέσα στο καλοκαίρι.
Αν γίνει τελικά, δεν θα είναι πάνω από 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο σημασία δεν έχει το πόση θα είναι, αλλά το ότι θα γίνει.
________________________________-
Περιοδείες
Ποια εντολή έδωσε ο πρωθυπουργός στο επιτελείο του; Να του ετοιμάσουν ένα κύκλο περιοδειών – άμεσα – σε γειτονιές του λεκανοπεδίου. Όπου «πονάει» η ΝΔ, με βάση τις κυλιόμενες μετρήσεις (δυο κάθε εβδομάδα).
Ο πρωθυπουργός θα κάνει και κύκλο στοχευμένων περιοδειών σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από την Αχαΐα.
Σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Τήλο. Στο πλαίσιο της μετατροπής του σε «πράσινο νησί».
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα