Το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε του Άντι Γουόρχολ το 1964 πουλήθηκε προς 195 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο δημοπρασιών Christie’s τη Δευτέρα το βράδυ, και έγινε το πιο ακριβό έργο αμερικανικής τέχνης που δημοπρατήθηκε ποτέ.
Η τιμή υποδηλώνει ότι η αγορά τέχνης, τουλάχιστον σε πολύ υψηλό επίπεδο, αντέχει σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις της πτώσης των μετοχών και της αύξησης των επιτοκίων. Το σχέδιο των Christie’s και Sotheby’s να πουλήσουν έργα τέχνης αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις επόμενες δύο εβδομάδες και η ιστορική τιμή για το “Marilyn” θα μπορούσε να τονώσει την εμπιστοσύνη των πλούσιων αγοραστών για άλλα έργα.
Αν και ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση των 200 εκατομμυρίων δολαρίων και πολύ κάτω από τις τιμές που ψιθυρίζονταν για 250 έως 300 εκατ. δολ., η πώληση εξακολουθεί να θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης για την τέχνη ως μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας σε ασταθείς κύκλους της αγοράς . Ο αγοραστής δεν ταυτοποιήθηκε.
Ψήφος εμπιστοσύνης
«Αυτό δείχνει ότι η ποιότητα και η σπανιότητα θα ωθούν πάντα την αγορά προς τα εμπρός», είπε στο CNBC πριν από την πώληση ο Andrew Fabricant, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής των γκαλερί Gagosian. «Θα δώσει μια ψυχολογική ώθηση στη σκέψη όλων».
Το Marilyn, γνωστό ως “Shot Sage Blue Marilyn”, ήταν μία από τις πέντε εκδοχές σε διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς που ζωγράφισε ο Γουόρχολ το 1964, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Marilyn Monroe. Με τα έντονα χρώματα και τη σαγηνευτική έκφραση, τα πορτρέτα έγιναν μερικές από τις πιο εμβληματικές και διάσημες εικόνες του Warhol. Μια πορτοκαλί έκδοση πουλήθηκε πρόσφατα στον δισεκατομμυριούχο hedge fund Ken Griffin για περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια.
«Είναι το Έβερεστ της εποχής του», είπε ο Fabricant. «Όλοι στον κόσμο όταν δημιουργήθηκαν αυτοί οι πίνακες γνώριζαν την ιστορία της Μέριλιν Μονρό, την επική απώλεια και το επικό επίτευγμα. Και ο ίδιος ο Γουόρχολ είχε αρχίσει να γίνεται είδωλο. Άρα είναι δύο είδωλα στο ύψος τους».
Τα πορτρέτα βασίστηκαν σε μια διαφημιστική φωτογραφία της Monroe από την ταινία “Niagara”. Τα πορτρέτα έγιναν ακόμη πιο διάσημα όταν, λίγο μετά την ολοκλήρωσή τους, μια γυναίκα μπήκε στο στούντιο του Warhol’s Factory με ένα όπλο και πυροβόλησε μια στοίβα τεσσάρων από αυτά. Ο πίνακας «φασκόμηλο μπλε» γλίτωσε τη ζημιά και οι άλλοι επισκευάστηκαν.
Latest News
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Απατεώνες «μάδησαν» εκατοντάδες θαυμαστές των Oasis
Οι θαυμαστές των Oasis κατεβάλαν εκατοντάδες λίρες έκαστος για ανύπαρκτα εισιτήρια
Έρευνα της γαλλικής αστυνομίας στα γραφεία της LFP και του CVC Capital Partners
Οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν καταγγελίες για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, δωροδοκία δημόσιου λειτουργού και σύγκρουση συμφερόντων
O Όμιλος AKTOR επεκτείνει την συνεργασία του με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός
O Όμιλος AKTOR συντόνισε τις μελέτες και την ανακατασκευή του γηπέδου
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Joris (Frigoglass) στον ΟΤ: «Ο κύκλος των περικοπών έκλεισε, η σκυτάλη στην ανάπτυξη»
Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αναλύει στον ΟΤ ο νέος CEO του ομίλου Frigoglass, Serge Joris – Πού μπαίνει ο πήχης των πωλήσεων – Με ποιες κατηγορίες «φλερτάρει»
VERGOS Auctions: 35 χρόνια δημοπρασίες - Το προφίλ του Έλληνα συλλέκτη
Στον ΟΤ μιλά ο managing director της VERGOS Auctions - Αποκαλύπτει τα «μυστικά» μίας δημοπρασίας, τη ελληνική αγορά και την τέχνη
Μια άγνωστη ιστορία για την Μέριλιν Μονρόε
«Είδα τις φωτογραφίες της Ντίτριχ. Εφόσον μπόρεσες να δημιουργήσεις αυτό το αποτέλεσμα με εκείνη, φαντάσου τι θα μπορούσες να κάνεις με μένα» φέρεται να είπε η Μέριλιν Μονρόε στην φωτογράφο.
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα.