Η είδηση ότι η Ουκρανία θέτει εκτός λειτουργίας από σήμερα Τετάρτη το βασικό κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενέτεινε τους φόβους για ένα ενεργειακό μπλακ άουτ στην ΕΕ, και παράλληλα ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει νέες αυξήσεις στις τιμές.
Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνεται διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του κόμβου Sokhranivka από την Τετάρτη (7 το πρωί, τοπική ώρα).
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, παρατείνεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Οι δύο αυτές ειδήσεις ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν σημαντικές αυξήσεις τόσο στην αγορά φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του πετρελαίου σε μια περίοδο όπου ο υψηλός πληθωρισμός έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο εφιάλτη, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 2,9% στα 101,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.
Επίσης, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μετά τη βουτιά σχεδόν 10% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Ειδικότερα, το Brent ενισχύθηκε κατά 2,93 δολ. ή 2,9% στα 105,39 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate αυξήθηκε 2,96 δολ. ή 3%, στα 102,73 δολ.
Σύγκρουση… αγωγών
Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκρούονται για το φυσικό αέριο που αποστέλλεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη, σε μια διαμάχη που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό που διέρχεται μέσα από ουκρανικά εδάφη για πρώτη φορά μετά την εισβολή, επισημαίνει το Bloomberg.
Το 1/3 του φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη περνούν από τον αγωγό
Η Sokhranivka και η Sudzha είναι δύο βασικά σημεία εισόδου στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Την Τρίτη (10/5), το 27% των ροών περνούσε από τη Sokhranivka , με τις υπόλοιπες ροές να περνούν μέσω Sudzha.
Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων στην περιοχή του Λουγκάνσκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας που αφορά περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διέρχεται από τα εδάφη της προς την Ευρώπη. Πλέον αναφέρει ότι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων οδηγούν τον διαχειριστή του δικτύου της Ουκρανίας να επικαλεστεί «ανωτέρα βία» για τη διέλευση αερίου μέσω του σταθμού Sokhranivka.
«Η εταιρεία ενημέρωσε επανειλημμένα την Gazprom για προβλήματα στη μεταφορά λόγω των ενεργειών των δυνάμεων κατοχής που ελέγχονται από τη Ρωσία και ζήτησε να σταματήσει η παρέμβαση στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά αυτές οι εκκλήσεις αγνοήθηκαν», ανέφερε ο Διαχειριστής Δικτύου στην Ουκρανία.
Η απάντηση του ΟΠΕΚ στον NOPEC
Μια άλλη είδηση που μπορεί να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στην αγορά ενέργειας είναι η νομοθεσία NOPEC, που έχει περάσει ήδη από την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για αγωγές κατά του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των εταίρων του.
Η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, πυροδότησε την αντίδραση κορυφαίων υπουργών του ΟΠΕΚ, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι τέτοιες προσπάθειες θα έφεραν μεγαλύτερο χάος στις αγορές ενέργειας.
Αυξήσεις έως και 300%
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail Al Mazrouei είπε στο CNBC την Τρίτη ότι ο ΟΠΕΚ στοχοποιήθηκε άδικα λόγω της ενεργειακής κρίσης και οι κινήσεις των αμερικανών νομοθετών να διαταράξουν το καθιερωμένο σύστημα παραγωγής του θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξευθούν έως και 300%.
«Αν εμποδίζεις αυτό το σύστημα, πρέπει να προσέξεις τι ζητάς, γιατί έχοντας μια χαοτική αγορά θα έβλεπες… 200% ή 300% αύξηση στις τιμές που ο κόσμος δεν μπορεί να διαχειριστεί», είπε ο Αλ Μαζρουέι στον Νταν Μέρφι του CNBC. κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Utilities στο Άμπου Ντάμπι.
Η Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη ένα νέο δικομματικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση της παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου (NOPEC) με πλειοψηφία 17-4, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην υιοθέτηση μιας πρότασης δεκαετιών.
Για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας και τη Βουλή, προτού υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Συνεργασία
«Εμείς, ο ΟΠΕΚ+, δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε το 100% της παγκόσμιας απαίτησης», είπε. «Πόσα παράγουμε, αυτό είναι το μερίδιό μας. Και, στην πραγματικότητα, θα στοιχημάτιζα ότι κάνουμε πολύ περισσότερα».
Μαζί με τον Αλ Μαζρουέι στο πάνελ ήταν ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είπε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ και τα μη μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.
«Ανησυχώ πολύ για το ολιστικό ενεργειακό σύστημα που υπάρχει σήμερα», είπε όταν ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο NOPEC.
«Ο κόσμος πρέπει να εργαστεί συλλογικά, υπεύθυνα, ολοκληρωμένα για να μας παρέχει και να σώσει την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ