Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank, για πληρωμή σε ρούβλια.

Αυτό ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, εμφανιζόμενος ωστόσο αισιόδοξος ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια (και επομένως ενδεχόμενη παραβίασή της) δεν θα οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια», είπε ο Ντράγκι.

Η προειδοποίηση Κομισιόν

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει πως τυχόν συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ρωσίας ενδέχεται να οδηγήσει σε παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ. Ο Μάριο Ντράγκι ωστόσο έκανε λόγο για μια «γκρίζα ζώνη», καθώς δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση για το θέμα.

Πλαφόν

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αναφερόμενος πάντα στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, τόνισε ότι «μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση».

Η σύνοδος των G20

Ο Ντράγκι τάχθηκε κατά της διακοπής του διαλόγου με τη Ρωσία στα πλαίσια της G20, δηλώνοντας ότι πολλές χώρες της Δύσης είναι αποφασισμένες να μην κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν, όμως το πρόβλημα όμως είναι ότι «οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου θα είναι εκεί».

Για την Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν «συμφώνησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης και να ασκείται, παράλληλα, πίεση σε βάρος της Μόσχας, αλλά ότι είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η Ρωσία δεν είναι, πλέον, Γολιάθ. Εκείνη που έμοιαζε με υπερδύναμη, αδύνατον να νικηθεί στο πεδίο της μάχης και με συμβατικά όπλα, πλέον δεν είναι αήττητη», πρόσθεσε.

Η ιταλική οικονομία

Όσον αφορά την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ανάμεικτη κατάσταση: Οι υπηρεσίες κρατούν, όμως η εικόνα στο δευτερογενή τομέα είναι χειρότερη. Εκτίμησε πάντως πως δεν θα καταγραφεί ύφεση, λόγω της ανάκαμψης από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια