Η Πορτογαλία είναι γνωστή για πολλά.
Μεταξύ άλλων για τις υπέροχες ακτές της στον Ατλαντικό και το κλίμα της, τα μνημεία και τις γραφικές της πόλεις, τα τοπικά προϊόντα της, τον πολιτισμό, την τουριστική βιομηχανία της που προ κοροναϊου αντιστοιχούσε στο 19,8% του ΑΕΠ της.
Με τις μνήμες ακόμη νωπές από το δικό της μνημόνιο -στο οποίο μπήκε το 2011, αλλά βρήκε από την κρίση μέσα σε μόλις τρία χρόνια χάρη στην εξωστρέφειά της- η χώρα της Ιβηρικής έχει επιδοθεί εδώ και καιρό σε αγώνα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, νέων επιχειρήσεων και ταλέντων.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις και ειδικές βίζες σε ξένους επενδυτές και στους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες.
Επιδιώκει να καθιερωθεί ως κόμβος τεχνολογικών καινοτομιών.
Τώρα, δε, αναδεικνύεται και σε «παράδεισο» των κρυπτονομισμάτων.
Κι αυτό γιατί η Πορτογαλία τα θεωρεί ως ακόμη έναν τρόπο πληρωμής και όχι ως περιουσιακό στοιχείο.
Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι απαλλάσει από φόρους τα κέρδη που δεν προέρχονται από επαγγελματικές δραστηριότητες και συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Κι αυτό, ανεξαρτήτως του πόσα μπορεί να κερδίζει κανείς από ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτά ή ακόμη και από την «εξόρυξή» τους.
Όχι τυχαία, με το σχετικά προσιτό κόστος διαβίωσης και το φιλικό στα ψηφιακά νομίσματα φορολογικό καθεστώς της, η χώρα της νοτιοδυτικής Ευρώπης πλέον αποτελεί -σύμφωνα με το Bloomberg- πόλο έλξης ακόμη και για Ουκρανούς πρόσφυγες με ειδίκευση στον τομέα της κρυπτογράφησης.
Κι ας βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γηραιάς Ηπείρου…
Αγοράζοντας ακόμη και ακίνητα απευθείας με Bitcoin
Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε εν τω μεταξύ η πρώτη στα χρονικά της πορτογαλικής αγοράς πώληση ακίνητης περιουσίας απευθείας με Bitcoin, χωρίς τη μετατροπή τους.
Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για ένα τριάρι διαμέρισμα στη βορειοδυτική πόλη Μπράγα.
Πωλήθηκε έναντι 3 Bitcoin (λίγο περισσότερο από 100.000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές) βάσει ενός νέου κανονισμού που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή στην Πορτογαλία και επιτρέπει τις αγοραπωλησίες ακινήτων με ψηφιακά νομίσματα.
Προς αποφυγή βέβαια χρήσης παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων και περιπτώσεων ξεπλύματος χρήματος, έχουν τεθεί διάφορες προϋποθέσεις, όπως η αναφορά της πηγής των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση των κρυπτονομισμάτων και η δημόσια διεύθυνση του κρυπτογραφικού πορτοφολιού.
An apartment in #Portugal legally bought with #bitcoin without conversion to fiat. https://t.co/iifGIbNkuG
— Bitcoin News (@BTCTN) May 8, 2022
Στον χώρο ετοιμάζεται εν τω μεταξύ να μπει δυναμικά και η αποκαλούμενη «Οικογένεια Bitcoin»: μια πενταμελής οικογένεια από την Ολλανδία, που αποφάσισε το 2017 να ρευστοποιήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της και να επενδύσει ότι είχε και δεν είχε σε Bitcoin.
Έγινε πλούσια -άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, ανάλογα με τις διακυμάνσεις στην αξία του κρυπτονομίσματος.
Έκτοτε, ταξίδεψαν οικογενειακώς σε περισσότερες από 40 χώρες. Τελικά αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Πορτογαλία.
«Για τους κατόχους Bitcoin, είναι παράδεισος», λέει στο πρακτορείο AFP ο πατριάρχης της οικογένειας, Ντίντι Ταϊχούτου.
Τώρα, έχει βάλει μπροστά το νέο του σχέδιο για την ανέγερση του πρώτου «κρυπτο-χωριού» στην Ευρώπη, όπως το ονομάζει.
View this post on Instagram
Το εγχείρημα περιλαμβάνει στην αρχική του φάση 25 σπίτια με ενεργειακή επάρκεια, χτισμένα με αειφορία στο Αλγκάρβε, στη νότια ακτή της Πορτογαλίας, όπου κατοικεί και η οικογένεια Ταϊχούτου.
Όπως λέει ο Ντίντι -που πουλά με αποδεικτικά ιδιοκτησίας αποθηκευμένα σε blockchains- τα σπίτια προορίζονται για «άτομα με νοοτροπία bitcoin», που επίσης «θα εκπαιδεύουν τα παιδιά της Πορτογαλίας, προετοιμάζοντάς τα να έχουν περισσότερες γνώσεις σε θέματα όπως το blockchain και τα κρυπτονομίσματα».
«Η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Γιατί λοιπόν να σταματήσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας και του χρήματος;», διερωτάται.
Στόχος, υποστηρίζει, είναι «να κάνουμε την Πορτογαλία το Νο1 στον κόσμο για όποιον θέλει να εργαστεί με το bitcoin. Και αν η Πορτογαλία είναι έξυπνη, θα το αφήσει να συμβεί».
Όμως αν οι πορτογαλικές αρχές «αρχίσουν να φορολογούν το ψηφιακό νόμισμα», προειδοποιεί, «θα διώξουν τους παίκτες του bitcoin και θα σταματήσουν την οικονομική ανάπτυξη» και, μαζί με αυτές, θέσεις εργασίας.
Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα
Το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων της Πορτογαλίας σε κρυπτονομίσματα έρχεται στον απόηχο έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, στην οποία προειδοποιεί για δυσανάλογα μεγάλο όγκο των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομίας στη γειτονική Πορτογαλία.
«Γενικά» στην ευρωζώνη, επισημαίνει, «η δραστηριότητα [σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα] είναι υψηλότερη στις πιο σημαντικές οικονομικά χώρες, αν και σε ορισμένες ο όγκος των συναλλαγών είναι υψηλότερος από ό,τι θα αναμενόταν σε σχέση με το ΑΕΠ (π.χ. Ολλανδία και Πορτογαλία)».
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών στη Λισαβόνα φέρεται να επανεξετάσει το χαλαρό εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, απουσία ενός κοινού ευρωπαϊκού.
Ακόμη και όσοι εργάζονται στη βιομηχανία κρυπτογράφησης αποδέχονται ότι τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν.
«Είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε τη φορολόγηση περίπου 28% άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, όχι όμως και των κρυπτονομισμάτων», λέει ο Πέδρο Μπόρζες της Criptoloja, του πρώτου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που έχει εγγραφεί στην Πορτογαλία.
Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δεν θα μπορούσε να γίνει πιο σαφής, στις σχετικές προειδοποιήσεις που απηύθυνε στα τέλη Μαρτίου.«Τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην κοινωνία», τόνισε.
«Βασίζονται στην απληστία των άλλων και στην ελπίδα ότι αυτό το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, μέχρι να γκρεμιστεί ο χάρτινος πύργος».
Παραλλήλισε μάλιστα την κατάσταση με την αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στην Αμερική το 2007, που τελικά οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σήμερα, τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία έχουν πολύ υψηλότερη κεφαλαιοποίηση αγοράς, επισημαίνει ο Πανέρα, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το ψηφιακό ευρώ.
«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, περιμένοντας να σκάσει η “φούσκα”», τονίζει, «και να συνειδητοποιήσουμε κατόπιν εορτής πόσο διάχυτος έχει γίνει ο κίνδυνος των κρυπτονομισμάτων στο οικονομικό σύστημα».
Latest News
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Νέα πτώση στο bitcoin, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο
Η πρόσφατη υποχώρηση του Bitcoin έρχεται αφότου είχε σκαρφαλώσει σε υψηλά ρεκόρ στον απόηχο της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ
Που βλέπουν οι ειδικοί να φτάνει η τιμή του Bitcoin το 2025
Μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι 150% στο bitcoin φέτος, επενδυτές και στελέχη του κλάδου κρυπτονομισμάτων, αναμένουν ότι το bitcoin θα φτάσει σε νέα υψηλά όλων των εποχών το 2025
Το Bitcoin έσπασε το σερί ρεκόρ τον Δεκέμβριο - Οι επενδυτές εξαργύρωσαν τα κέρδη τους
Το Bitcoin σημείωσε εκρηκτική άνοδο 120% το 2024, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του χρυσού και παγκόσμιων μετοχών
To Ισραήλ στον αστερισμό των crypto - Ξεκινά η διάθεση έξι ETF bitcoin
Πράσινο φως για τα έξι αμοιβαία κεφάλαια που είναι συνδεδεμένα με το bitcoin, μετά την έγκρισή τους από την Αρχή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ
Citi: 5+1 παράγοντες που καθορίσουν τα κρυπτονομίσματα το 2025 - Ο καταλύτης Τραμπ
Η Citi αναλύει τις συνθήκες στην αγορά και περιγράφει τις προκλήσεις για το νέο έτος
Το Bitcoin έγινε mainstream το 2024 - Έρχεται η σειρά των Ether και Solana;
Διχασμένοι εμφανίζονται αναλυτές και επενδυτές - Τι περιμένουν μετά την ορκομωσία Τραμπ, που είναι φίλα προσκείμενος στο Bitcoin
Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις με.... Bitcoin - Τα σχέδια Πούτιν
Φέτος, η Ρωσία επέτρεψε τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο και έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει νόμιμη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων
Σε διπλό κλοιό οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων - Τα βασικά σενάρια αλλαγών και φορολόγησης
Συνεδρίασε για πρώτη φορά η αρμόδια επιτροπή - Κερδίζει έδαφος η φορολόγηση της υπεραξίας με 15% στα κρυπτονομίσματα