Οι επίσημα καταγεγραμμένες ροές εμβασμάτων προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC) αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,2% φέτος για να φτάσουν τα 630 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα εμβάσματα προς την Ουκρανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αναμένεται να αυξηθούν κατά πάνω από 20 % το 2022. Ωστόσο, οι ροές εμβασμάτων σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, για τις οποίες η κύρια πηγή είναι η Ρωσία, πιθανότατα θα μειωθούν δραματικά. Αυτές οι μειώσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των λιπασμάτων και του πετρελαίου, είναι πιθανό να αυξήσουν τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια και να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε πολλές από αυτές τις χώρες.

Η ρωσική εισβολή

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικές, μεταναστευτικές και προσφυγικές κρίσεις και κινδύνους για μια παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID», δήλωσε ο Michal Rutkowski, Παγκόσμιος Διευθυντής Κοινωνικής Προστασίας και Παγκόσμιας Πρακτικής Εργασίας. στην Παγκόσμια Τράπεζα . «Η ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας για την προστασία των πιο ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών και των οικογενειών στην Κεντρική Ασία, καθώς και εκείνων που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, είναι βασική προτεραιότητα για την προστασία των ανθρώπων από τις απειλές της επισιτιστικής ανασφάλειας και της αυξανόμενης φτώχειας».

Ισχυρά κέρδη το 2021

Κατά τη διάρκεια του 2021, οι εισροές εμβασμάτων παρουσίασαν ισχυρά κέρδη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (25,3%), την Υποσαχάρια Αφρική (14,1%), την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (7,8%), τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (7,6%) και τη Νότια Αφρική Ασία (6,9 τοις εκατό). Τα εμβάσματα προς την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό μειώθηκαν κατά 3,3%, αν και εξαιρουμένης της Κίνας, τα εμβάσματα αυξήθηκαν κατά 2,5%. Εξαιρουμένης της Κίνας, οι ροές εμβασμάτων είναι η μεγαλύτερη πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης για τα LMIC από το 2015.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες αποδέκτες εμβασμάτων το 2021 ήταν η Ινδία, το Μεξικό (αντικαθιστώντας την Κίνα), η Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Αίγυπτος. Μεταξύ των οικονομιών όπου οι εισροές εμβασμάτων βρίσκονται σε πολύ υψηλά μερίδια του ΑΕΠ είναι ο Λίβανος (54%), η Τόνγκα (44%), το Τατζικιστάν (34%), η Δημοκρατία της Κιργιζίας (33%) και η Σαμόα (32%).

Μετατόπιση της  προσοχής

«Από τη μια πλευρά, η κρίση της Ουκρανίας έχει μετατοπίσει την προσοχή της παγκόσμιας πολιτικής μακριά από άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές και από την οικονομική μετανάστευση. Από την άλλη πλευρά, ενίσχυσε την υποστήριξη των κοινοτήτων προορισμού που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή μεταναστών», δήλωσε ο Dilip Ratha, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης για τη μετανάστευση και τα εμβάσματα και επικεφαλής του KNOMAD. «Καθώς η παγκόσμια κοινότητα προετοιμάζεται να συγκεντρωθεί στο Διεθνές Φόρουμ Ανασκόπησης Μετανάστευσης, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δημιουργία ενός Ευνοϊκού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού για τη Μετανάστευση για την υποστήριξη των κοινοτήτων προορισμού. Αυτή η διευκόλυνση θα μπορούσε επίσης να παρέχει οικονομική υποστήριξη σε κοινότητες καταγωγής που βιώνουν μετανάστευση επιστροφής κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19».

Το μέσο κόστος

Το κόστος αποστολής χρημάτων στην Ουκρανία είναι υψηλό (7,1 τοις εκατό από την Τσεχία, 6,5 τοις εκατό από τη Γερμανία, 5,9 τοις εκατό από την Πολωνία και 5,2 τοις εκατό από τις ΗΠΑ). Η παγκόσμια καλή θέληση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την Ουκρανία ανοίγει μια ευκαιρία για ανάπτυξη και πιλοτικά προγράμματα για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε θέσεις εργασίας και κοινωνικές υπηρεσίες στις χώρες υποδοχής, εφαρμογή απλουστευμένων διαδικασιών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας για μικρές συναλλαγές εμβασμάτων για τη μείωση των εμβασμάτων κοστίζει και να κινητοποιήσει τη χρηματοδότηση ομολόγων της διασποράς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης επηρεάσει τα διεθνή συστήματα πληρωμών με επιπτώσεις στις διασυνοριακές ροές εμβασμάτων. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT έχει προσθέσει μια διάσταση εθνικής ασφάλειας στη συμμετοχή στα διεθνή συστήματα πληρωμών.

Εξοικονόμηση

«Η μείωση των τελών εμβασμάτων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες θα μεταφραστεί ενδεχομένως σε ετήσια εξοικονόμηση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους διεθνείς μετανάστες από τα LMIC και 400 εκατομμύρια δολάρια για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ratha . «Τα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών, ωστόσο, είναι πιθανό να γίνουν πολυπολικά και λιγότερο διαλειτουργικά, επιβραδύνοντας την πρόοδο στη μείωση των τελών εμβασμάτων».

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργεί διεθνή ομάδα εργασίας για τη βελτίωση των δεδομένων για τα εμβάσματα

Η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν τονίσει την ανάγκη για συχνά και έγκαιρα δεδομένα. Τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα, υπό την αιγίδα του KNOMAD και σε συνεργασία με χώρες όπου τα εμβάσματα παρέχουν μια οικονομική σωτηρία, δημιούργησε μια Διεθνή Ομάδα Εργασίας για τη Βελτίωση των Δεδομένων για τις Ροές Εμβασμάτων . Η ύπαρξη βελτιωμένων δεδομένων για τα εμβάσματα μπορεί να υποστηρίξει άμεσα τους δείκτες του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης για τη μείωση του κόστους των εμβασμάτων και να συμβάλει στην αύξηση του όγκου των εμβασμάτων. Αυτό θα υποστηρίξει επίσης τον πρώτο στόχο του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, για τη βελτίωση των δεδομένων.

Περιφερειακές Τάσεις Εμβασμάτων

Ειδικότερα για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, οι εισροές εμβασμάτων αυξήθηκαν κατά 7,8 τοις εκατό το 2021, φτάνοντας τα ιστορικά υψηλά των 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ανάπτυξη οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας.

Το 2021, η Ουκρανία έλαβε εισροές 18,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω εισπράξεων από την Πολωνία, τη μεγαλύτερη χώρα προορισμού για τους Ουκρανούς μετανάστες. Οι προσωπικές μεταβιβάσεις αποτελούν ζωτική πηγή χρηματοδότησης και ανάπτυξης για τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας, για τις οποίες η Ρωσία είναι η κύρια πηγή. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι εισπράξεις εμβασμάτων στο Τατζικιστάν και τη Δημοκρατία της Κιργιζίας ήταν 34 τοις εκατό και 33 τοις εκατό αντίστοιχα το 2021. Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τα εμβάσματα στην περιοχή, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν κατά 1,6 τοις εκατό το 2022, είναι εξαιρετικά αβέβαιες, εξαρτώμενες για την κλίμακα του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στις εξερχόμενες πληρωμές από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή