
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αναζωπύρωση της παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον στην Κίνα.
Στη μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 3,36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022, μειωμένη κατά 310.000 bpd σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου για λίγο πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, το υψηλότερο από το 2008, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο ΟΠΕΚ υπογράμμισε επίσης ότι η Κίνα, με τα αυστηρά lockdown για την COVID, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ ζήτησης από το 2020, όταν υποχώρησε η χρήση πετρελαίου.
«Η ζήτηση το 2022 αναμένεται να επηρεαστεί από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και από τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του.
Ωστόσο, εξακολουθεί να αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων bpd το τρίτο τρίμηνο και για τον ετήσιο μέσο όρο του 2022 να ξεπεράσει οριακά τον ρυθμό πριν από την πανδημία του 2019.
Δεν αλλάζει ρότα
Το πετρελαϊκό καρτέλ, πάντως, δεν δείχνει επί του παρόντος καμία διάθεση να παρεκκλίνει από την πορεία που έχει χαράξει, σε ο,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής του, παρα τις πιέσεις που δέχεται από τις δυτικές οικονομίες, να παρέμβει ώστε να ανακοπεί το ράλι στις τιμές.
Κατά την τρίτη τους σύνοδο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και οι έτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, συμφώνησαν να συνεχίσουν την μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα.
Η νέα αύξηση που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο ουσιαστικά εντάσσεται στο πλάνο που έχει ήδη χαράξει από πέρυσι το καρτέλ στο πλαίσιο της επιχείρησης του για να αυξήσει την παραγωγή κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση