Δεν έχει διαπιστώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο κ. Δαγούμας κλήθηκε από βουλευτές για ενημέρωση της Επιτροπής αναφορικά με τα θέματα της αγοράς ενέργειας με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές αλλά και το πόρισμα για τα πρόσθετα έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.
Με αφορμή τις αναφορές περί χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ο πρόεδρος υποστήριξε: «Εμείς ως Αρχή ελέγχουμε ζητήματα ανταγωνισμού. Υπάρχει για το σκοπό αυτό το πλαίσιο κανόνων Remit. Έχουμε δημιουργήσει εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς», είπε και συνέχισε: «Ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα της αγοράς, ενδοημερήσια και αγορά επόμενης ημέρας αλλά όχι για αγορά εξισορρόπησης. Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ACER όταν ζητήθηκε τρεις φορές από την Ευρ Επιτροπή να απαντήσει για το θέμα ανέφερε πως δεν έχουν προκύψει ζητήματα χειραγώγησης τιμών Ούτε εδώ στην ελληνική αγορά έχουμε διαπιστώσει», τόνισε και συμπλήρωσε: «Όμως η λειτουργία της αγοράς μπορεί να οδηγεί σε αυξημένα κέρδη υπό ακραίες τιμές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές λειτουργούν και παράγουν αυξημένα έσοδα. Και δύναται η πολιτεία να τα πάρει», τόνισε.
Το πόρισμα για τα υπερέσοδα
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ μίλησε πρώτη φορά δημόσια κι επίσημα και για το πόρισμα σχετικά με τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και για τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Αρχή για τον εντοπισμό των κερδών. Το κείμενο βρίσκεται από χθες στη Βουλή.
Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έγινε σύγκριση των κερδών ανάμεσα στις περιόδους Οκτωβρίου 2020- Μαρτίου 2021 και Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Έτσι προχώρησε, κατά τα λεγόμενα του η Αρχή ανά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην αφαίρεση των κερδών της φετινής σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περιόδου προκειμένου να εξάγει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το πόρισμα μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία ΗΡΩΝ εμφάνισε κέρδη 45 εκ. ευρώ. Ωστόσο, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του ΗΡΩΝΑ, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, ήταν για τεχνικούς λόγους κλειστή από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021… Και άρα, συμπληρώνουν, δεν υπάρχει ουσιαστικά βάση σύγκρισης αφού πέρυσι δεν είχε οικονομικά αποτελέσματα.
Κατόπιν τούτου του χαρακτηριστικού παραδείγματος, όπως παρατηρούν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, εγείρονται σοβαρά ζητήματα ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τη ΡΑΕ για τον εντοπισμό των υπερεσόδων.
Ο κ. Δαγούμας συνεχίζοντας τις αναφορές του στο θέμα του πορίσματος όπως είπε διαπιστώθηκε ότι «η κερδοφορία των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στα 927 εκ. ευρώ κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Η ΔΕΗ παρείχε 335 εκ. ευρώ εκπτώσεις (σταθερά συμβόλαια)». Ο πρόεδρος της Αρχής επιδίωξε να αποσαφηνίσει το ρόλο της: «Καταγράφουμε τα αποτελέσματα ανά δραστηριότητα Δεν αφαιρούμε ποσά. Από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής είναι εύλογο κάποια ποσά να αφαιρούνται. Εμείς αποτυπώσαμε όλα τα μεγέθη για να προβεί η πολιτεία στη φορολόγηση των κερδών. Η λειτουργία της ΡΑΕ και Επ Ανταγωνισμού αφορούν σε ζητήματα ανταγωνισμού».
Οι τιμές
Στην παρουσίαση του ο πρόεδρος της ΡΑΕ μίλησε και για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά συγκριτικά με χώρες της Ε.Ε.
Νωρίτερα απέδωσε τις αυξήσεις στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και συγκεκριμένα στην κυριαρχία του φυσικού αερίου, το οποίο επηρεάζεται από τις τιμές TTF.
«Το μίγμα στην αγορά επόμενης ημέρας από το 2020 αποτελείται κατά 40 με 45% από το φυσικό αέριο, 30% από τις ΑΠΕ, 10% από εισαγωγές ρεύματος, 10% από λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά κυμαίνονται από 5% έως 15%. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος ορίζεται από οριακές μονάδες που είναι του φυσικού αερίου και εισαγωγές. Άρα η ΟΤΣ εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης υψηλών τιμών χονδρεμπορικών αγορών», σημείωσε ο κ. Δαγούμας και συνέχισε: «Φαίνεται ότι από το φυσικό αέριο και τις εισαγωγές έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής. Δεν μπορεί να απομειωθεί όσο οι τιμές του φυσικού αερίου. Το μόνο που μπορούμε είναι να μειωθούν τα κέρδη. Όσο οι τιμές φυσικού αερίου TTF είναι στα 100 ευρώ δεν θα μπορεί να επανέλθει η τιμή στα επίπεδα που ήταν», κατέληξε για το θέμα ο πρόεδρος της Αρχής.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΡΑΕ μίλησε επίσης και για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Όπως είπε ισχύει από το 2013, ενώ διευκρίνισε πως η ρήτρα ανήκει στις εμπορικές πρακτικές. Ο ίδιος σημείωσε πως πρόθεση της πολιτείας είναι από την 1η Ιουλίου να ενσωματωθεί στις τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση