
Σε αναθεώρηση προς τα πάνω της τιμής στόχου της μετοχής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχώρησε ο χρηματοοικονομικός οίκος WOOD & Company.
Σε ειδική έκθεση για την εταιρεία – μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι αναλυτές του οίκου επικαιροποίησαν το 12μηνο στόχο της τιμής στα 22,4 ευρώ/μετοχή, δηλαδή 31% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και έναντι 18 ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Σύμφωνα με την WOOD & COMPANY, «η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή κερδοφορία και συνεπή απομόχλευση, αφήνοντας χώρο στον ισολογισμό για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας».
«Κατά την άποψή μας», σημειώνουν οι αναλυτές της WOOD, «η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να αξιοποιήσει την ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, καθώς οι απαιτητικές περιβαλλοντικές πολιτικές απαιτούν ταχεία μετάβαση στην παραγωγή και κατανάλωση πράσινης ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Η WOOD κάνει αναφορά στα σενάρια περί εισόδου επενδυτή στην εισηγμένη, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια στους επενδυτές για την αποκόμιση κερδών».
Επικαλείται για αυτή τη διαπίστωσή της στα σημαντικά σχέδια ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, με τα οποία στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ άνω των 6 GW μέχρι το τέλος του 2029.
Ο νέος στόχος για τις ΑΠΕ
Η WOOD & COMPANY χαρακτηρίζει επιθετικό τον προαναφερόμενο στόχο.
Και λέει πως η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει επικαιροποιήσει πρόσφατα τους μεσοπρόθεσμους στόχους σε έργα ΑΠΕ, προσθέτοντας ένα ακόμη 3GW στον ισόποσο στόχο εγκατεστημένης ισχύος 3GW για το 2025.
Μάλιστα ο χρηματοοικονομικός οίκος υποθέτει πως ΑΠΕ τουλάχιστον 2GW θα προστεθούν μέχρι το τέλος του 2027, ξεπερνώντας τα 3GW μέχρι το 2026.
Στα έργα που συνδράμουν για τους προαναφερόμενους στόχους η WOOD περιγράφει το αντλησιοταμιευτικό έργο της Αμφιλοχία με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας 680MW, καθώς και χερσαίων αιολικών 870M, συμπεριλαμβανομένου του έργου «Kafireas» 330MW, και 580MW πρόσθετων φωτβολαϊκών, με όλα τα έργα που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΓ στην Ελλάδα.
Χώρος για μόχλευση
Ως προς τις εκτιμήσεις για την πορεία του καθαρού χρέους οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως «με το 2021 να λήγει στο καθαρό χρέος/EBITDA 3,7x, βλέπουμε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αρκετά άνετη για να εξοπλίσει τον ισολογισμό της και να χρηματοδοτήσει τον βαρύ επενδυτικό αγωγό που βρίσκεται μπροστά της».
Εκτιμήσεις κερδών
Η WOOD περιγράφει και τις εκτιμήσεις εσόδων για το 2022. Σύμφωνα με τους αναλυτές, προϋποθέτουν την εξομάλυνση του τομέα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας τα έσοδα, αλλά όχι την κερδοφορία. Για την περίοδο 2023-24, η WOOD αναφέρει ότι η ανάθεση του έργου «Καφηρέας» θα ενισχύσει τα έσοδα το 2023 κυρίως, καταγράφοντας αύξηση 25%.
«Αναμένουμε αύξηση των EBITDA κατά 100 εκατομμύρια ευρώ έως το 2024 ( έναντι του EBITDA για το 2021), η οποία θα προκύψει από τη θέση σε λειτουργία του έργου Καφηρέας και άλλων αιολικών/ηλιακών έργων. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη για το 2023 ανέρχονται στα 110 εκατ», λέει η WOOD.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου