- «Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.
- Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.
- Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό».
Ωστόσο, όπως πληροφορούμαι, από το λογαριασμό που έχει κάνει η ΔΕΗ μάλλον δεν υπάρχουν καν υπερ-έσοδα.
Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τις εκπτώσεις ύψους 335,99 εκ. ευρώ που έκανε στους πελάτες της και αυτό το ποσό έχει ήδη αφαιρεθεί, η δημόσια επιχείρηση υπολόγισε και απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών και τα αποτελέσματα από τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος που παρείχε. Δηλαδή από το αν είχε ή δεν είχε πρόσθετα έσοδα από τα σταθερά οικιακά τιμολόγια, τις κλειδωμένες με χαμηλές τιμές συμβάσεις της βαριάς βιομηχανίας και την καθυστερημένη εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στις επιχειρήσεις μέσης τάσης.
Το ταμείο, λοιπόν, που έκανε η ΔΕΗ βγαίνει μείον… Έχει ζημιωθεί κατά 500 εκ. ευρώ για την τιμολογιακή της πολιτική στα προαναφερόμενα προϊόντα ρεύματος. Αντιστοιχούν σε καταναλώσεις πάνω 3 ΤWh.
Έτσι, ο θησαυρός… των πρόσθετων εσόδων αποδεικνύεται μάλλον υπερ-άνθρακες…
Επί της ουσίας μαζί με τα 335,99 εκ. ευρώ των εκπτώσεων, είναι η «πλάτη» των 800 εκ. ευρώ που έβαλε η ΔΕΗ για να απορροφηθούν οι αυξήσεις και να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας…
____________________________________________
Συνάντηση
Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκαν χθες τα μέλη της γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής που βρίσκεται στην Αθήνα από τη Δευτέρα. Μέχρι σήμερα τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να τα πουν σχεδόν με το μισό υπουργικό συμβούλιο.
Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων συμμετέχουν βασικά στελέχη των εταιριών Airbus, Bollore, Bouygues Batiment International, Egis, Fives, Galileo Global, Idemia, Iveco France, Naval Group, Ratp Developpement, Safran, Saur International, Sulo, Thales και Vinci Concessions.
«Το μήνυμα που λάβατε, ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, είναι η αλήθεια. Αυτό δείχνει εμφανώς η συνολική απόδοση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά είναι επίσης και η αίσθηση που εισπράττεις όταν ταξιδεύεις απλά σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εντυπωσιασμένοι με τον αέρα αλλαγής» που πνέει στην Ελλάδα, δήλωσαν οι Γάλλοι επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επιστρέφει στη χώρα, ως αποτέλεσμα της δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των γαλλικών επιχειρήσεων εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται και την εμπιστοσύνη τους στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, βιωσιμότητα και στο αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.
___________________________________________
Επενδύσεις
Ποιος διάσημος κρύβεται πίσω από την εταιρία διανομής φαγητού e-eat, που έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, μέσω θυγατρικής;
Η απάντηση: Ο Ματίας Κάμπραντ, γιος του ιδρυτή των ΙΚΕΑ.
Λάτρης της Ελλάδας και ειδικότερα της Αντιπάρου, ο Κάμπραντ ο νεότερος, περνά τα καλοκαίρια του στη χώρα μας. Οπότε αποφάσισε να κάνει και το εδώ πρώτο επιχειρηματικό του βήμα.
______________________________________________
Επιβεβαίωση
Η πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς LNG προς την Ευρώπη αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η στήριξη των ΗΠΑ στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας στην περιοχή φαίνεται και από το γεγονός ότι έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια ενεργοποιήθηκε το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) με θέμα και την ενέργεια.
Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον συνομιλητή του και τα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αφήσει το συγκεκριμένο θέμα να επισκιάσει το ευρύ πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.
______________________________________________
Συνάντηση
Πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν συζητήσεις προκειμένου το σχήμα 3+1 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών να συνέλθει και διά ζώσης προτού τελειώσει το 2022.
Μια πρώτη ευκαιρία θα μπορούσε να είναι η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον επόμενο Σεπτέμβριο. Ωστόσο τίποτα δεν είναι δεδομένο επί του παρόντος.
______________________________________________
Φήμη
Η μια μεγάλη επιχειρηματική κίνηση (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) ανακοινώθηκε. Οι πληροφορίες της αγοράς επιμένουν όμως ότι κυοφορούνται κι άλλες…
______________________________________________
Δικαιοσύνη
Νομοσχέδιο για τον θεσμό της Εμπορικής Διεθνούς Διαιτησίας, έχει έτοιμο και θα καταθέσει τις επόμενες ώρες για δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν όλα πάνε καλά θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καταστεί κέντρο επίλυσης οικονομικών διαφορών.
Οχι μόνον για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, αλλά και αλλοδαπών, που θα επιλέγουν τα ελληνικά διαιτητικά δικαστήρια.
_____________________________________________
Διαπραγμάτευση μόνο για θεσμικά ζητήματα
Εθνική Γενικής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφουν κάθε χρόνο οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, παρά το γεγονός ότι το ύψος των κατώτατων αμοιβών προσδιορίζεται πλέον με απόφαση της κυβέρνησης. Η σύμβαση αποτελεί μια συνέχεια των παλαιότερων εθνικών συμβάσεων – οι οποίες καθόριζαν, εν πολλοίς, το ύψος των αυξήσεων των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια μετά την εφαρμογή του σχετικού νόμου (4172/2013), οι συμβάσεις που υπογράφουν τα δύο μέρη προσδιορίζουν μόνο θεσμικά ζητήματα και – κατ’ ουσίαν – διατηρούν το διάλογο και τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών.
Άλλωστε η ΓΣΕΕ – όπως και η ΓΣΕΒΕΕ – επαναφέρουν συνεχώς το αίτημα για να επανέλθει η ευθύνη της διαμόρφωσης των αυξήσεων στους κοινωνικούς εταίρους και στην υπογραφή της – μεταξύ τους – σύμβασης.
Οι φετινές διαπραγματεύσεις ξεκινούν αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου με την πρώτη συνάντηση στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Σε αυτή συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ (έμποροι), ο ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) και ο ΣΒΕ (βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος).
____________________________________________
Ο Μπέρνι, η οικονομία και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η επικοινωνιακή ομάδα που συμμετείχε στην προεκλογική εσωκομματική καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς κατά τη διαδικασία ανάδειξης υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ επισκέφτηκε την πλατεία Κουμουνδούρου, κατά το προηγούμενο διάστημα. Όπως μαθαίνουν πηγές της στήλης, οι έμπειροι επικοινωνιολόγοι επέμειναν στο εξής σημείο: Δεν αρκεί τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα στην οικονομία, αλλά θα πρέπει να προβάλουν προτάσεις οι οποίες θα είναι επαρκώς κοστολογημένες.
Μάλιστα, οι ίδιοι εκτιμούν ότι παράλληλα με τις συνεδριάσεις του πολιτικού σκέλους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να γίνεται «δουλειά» και από τεχνοκράτες μέσω think tanks. Άλλωστε, όπως παρατηρούν εύστοχα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι επερχόμενες εκλογές (όποτε και αν αυτές γίνουν) θα κριθούν με βάση την οικονομική ατζέντα.
Latest News
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια