Έκρηξη στη ζήτηση χώρων για τη δημιουργία κέντρων logistics καταγράφεται στην Κεντρική Μακεδονία την τελευταία τετραετία.

Αυτό επισήμανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο LOGI.22, που διοργανώνουν σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία O.MIND CREATIVES και το περιοδικό Supply Chain & Logistics.

Άδειες για 319 κέντρα

Τα αδειοδοτημένα κέντρα logistics στην Περιφέρεια, γνωστοποίησε, ανέρχονται ήδη σε 319, εκ των οποίων τα 242 στη Θεσσαλονίκη και τα 77 στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Η πανδημία συνέβαλε προωθητικά στη δημιουργία υποδομών του είδους, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αρκετές από τις αδειοδοτήσεις των τελευταίων ετών αφορούσαν σε αποθηκευτικούς χώρους, σχετικούς με προϊόντα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Covid-19. «Tο επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζεται αμείωτο και δεχόμαστε πάρα πολλές αιτήσεις από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θέλουν να επεκταθούν στην περιοχή μας» υπογράμμισε.

Ο κ.Γιουτίκας υπενθύμισε δε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια από τις λίγες στην Ελλάδα, που διαθέτουν μηχανισμό διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας. Βάσει στοιχείων από αυτόν, το 2019, λίγο πριν από την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης, οι εγκαταστάσεις των εταιρειών logistics μόνο στη Θεσσαλονίκη απέδιδαν το 28,1% των συνολικών θέσεων εργασίας της χώρας στον κλάδο. Με απλά λόγια, σχεδόν 30 στις 100 θέσεις εργασίας στον κλάδο των logistics πανελλαδικά, δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη, είπε χαρακτηριστικά.

«Νοικοκύρεμα»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας υπενθύμισε ακόμα τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για το «νοικοκύρεμα» της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, εμβαδού 15.000 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν 800 επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν το 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας. Εντός του 2021, τόνισε, ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός της Περιφέρειας και ήδη αναδείχτηκε ο ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης εξυγίανσης και οργάνωσης της ΑΒΣ στο Καλοχώρι. Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 30 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, οι οποίες καλύπτουν εμβαδόν περίπου 90.000 στρεμμάτων (με σημαντική δραστηριότητα σε Νεοχωρούδα, Θέρμη και Ωραιόκαστρο). Το δεύτερο μέρος της σχετικής μελέτης, πρόσθεσε, περιλαμβάνει την πρόταση καθορισμού ορίων του πάρκου στο Καλοχώρι, στοιχείων ιδιοκτησιακού καθεστώτος και βασικών πολεοδομικών παραμέτρων, από τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Ο ΟΛΘ

Στην εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε λιμάνι που θα εξυπηρετεί και απευθείας, «χωρίς transshipment» (μεταφόρτωση), μεγάλα καράβια μεταφοράς κοντέινερς ή χύδην φορτίου, προσβλέπει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), όπως επισήμανε ο Ιωάννης Φετάνης, γενικός εμπορικός διευθυντής της εταιρείας. Περιέγραψε την έμφαση που δίδεται προς αυτή την κατεύθυνση τόσο στη διασύνδεση του ΟΛΘ με τους μεγάλους οδικούς άξονες (Orient/ East-Med Corridor, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Δρέσδη της Γερμανίας και Άξονα 10, που ενώνει τη βορειοελλαδική πόλη με το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας), όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη των dry ports (τερματικών σταθμών στην ενδοχώρα) του ΟΛΘ στα Βαλκάνια.

Οπως είπε, μετά τη δημιουργία του πρώτου dry port της Θεσσαλονίκης στο Ilyantsi της Σόφιας στη Βουλγαρία, μέσω του οποίου ένα φορτίο μπορεί να διακινηθεί ανάμεσα στις δύο περιοχές σε μόλις 10 ώρες με τρένο, οι επόμενοι στόχοι είναι οι αντίστοιχες υποδομές στη Νις στη Σερβία (όπου αναμένονται εξελίξεις εντός του 2022 και πιθανώς μέχρι τον Ιούνιο) και τη Βόρεια Μακεδονία. Για το dry port στη Βουλγαρία επισήμανε ότι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 με ένα δρομολόγιο και πλέον έχει επεκταθεί σε τρία εβδομαδιαίως.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Εμφαση έδωσε ο κ. Φετάνης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο επενδύει σε συστήματα TOS (Λειτουργικά Συστήματα Τερματικών Σταθμών), TAS (Συστήματα Προγραμματισμένης Διέλευσης για Φορτηγά),  EDI Solutions (διασύνδεσης με συστήματα των εταιριών-συνεργατών) και Intermodal e-services (διατροπικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών). Ο κ.Φετάνης υπενθύμισε ακόμα πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου στην προβλήτα 6 του ΟΛΘ, όπου προβλέπεται η επέκταση και εκβάθυνση δύο κρηπιδωμάτων (26 και 24), ενώ έχει προχωρήσει και η προμήθεια δύο νέων γερανογεφυρών, επενδύσεις που θα δώσουν στο λιμάνι τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγαλύτερων πλοίων. Ο κ.Φετάνης αναφέρθηκε και στα σχέδια που υπάρχουν για τη διασύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης.

Αλεξανδρούπολη και Ουκρανία

Τους τρόπους με τους οποίους ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ ΑΕ) κεφαλαιοποίησε τη βίαιη αναταραχή που προκάλεσε στα διεθνή συστήματα μεταφορών η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περιέγραψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και συμπλήρωσε πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαδραματίζει προνομιακό γεωστρατηγικό και γεωοπολιτικό ρόλο και εξελίσσεται σε ενεργεακό κόμβο. Υπενθύμισε πως η ΟΛΑ ΑΕ πέτυχε το 2021 ιστορικά υψηλά στη διακίνηση φορτίων, τον ετήσιο τζίρο και τα κέρδη της, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της διένειμε μερίσματα. Ο κ. Χατζημιχαήλ επισήμανε, τέλος, την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του λιμένος της Θεσσαλονίκης μέσω οδικών και σιδηροδρομικών έργων, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου σε διπλή και η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης. Ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε και στην πρώτη συνδυασμένη μεταφορά πλοίου-τρένου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020, γνωστοποιώντας πως για φέτος είναι προγραμματισμένες 17 τέτοιες.

«Θηριώδεις» επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Σερβίας

Αισιόδοξος ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές επανέρχονται ενισχυμένες στο προσκήνιο στην Ευρώπη, σε μια εποχή που η αγορά αναζητά γρήγορους και «πράσινους» τρόπους διακίνησης, εμφανίστηκε ο Στέλιος Αρχοντάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας VTG Rail, η οποία έχει στόλο περίπου 95.000 βαγονιών (rail cars) και δραστηριοποιείται σε 15 χώρες παγκοσμίως. Η εταιρεία έχει παρουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα, με τζίρο -στη χώρα μας- 10 εκατ. ευρώ και διακίνηση 5000 φορτίων ετησίως. Ο κ. Αρχοντάκης αναφέρθηκε στις «θηριώδεις», όπως τις χαρακτήρισε, επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Σερβίας, τόσο στον Βορρά όσο και τον Νότο της χώρας, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν σε ένα – δύο χρόνια από σήμερα, θα επιτρέπουν σε ένα τρένο να διασχίσει ολόκληρη τη χώρα σε λιγότερο από 24 ώρες, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Βέβαια, όπως είπε, για να λειτουργήσει αποδοτικά το όλο σύστημα, θα πρέπει και τα υπόλοιπα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή να λειτουργήσουν ανάλογα.

Αύξηση της ζήτησης λόγω πολέμου

Ως προς την επίδραση που έχει στις μεταφορές εμπορευμάτων ο πόλεμος στην Ουκρανία, είπε ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί δραματικά και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά θα μπορούσαν κάλλιστα να εξυπηρετήσουν μέρος των ροών από την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη, που μέχρι πρότινος γίνονταν μέσω του ευρασιατικού σιδηροδρόμου. Ενώ οι λιμενικές υποδομές υπάρχουν, οι σιδηροδρομικές δεν είναι επαρκείς, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το υπερβάλλον μεταφορικό έργο που προκύπτει λόγω του πολέμου δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί στο σύνολό του, αλλά σε μέρος του, ναι.

Ο Βόλος

Στις επενδύσεις για έργα συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ, που έχει δρομολογήσει το λιμάνι του Βόλου, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αναφέρθηκε ο CEO του εκεί Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΒ ΑΕ), Σωκράτης Αναγνώστου. Όπως είπε μεταξύ άλλων, πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης για την ολοκλήρωση του κρηπιδώματος της προβλήτας 3 του ΟΛΒ, με στόχο το εμβαδόν της να αυξηθεί στα 200 στρέμματα, ώστε το λιμάνι να μπορεί να υποδέχεται περισσότερα εμπορευματοκιβώτια, αλλά και να εξυπηρετεί τον στόχο για προσέλκυση διακίνησης εισαγόμενων αυτοκινήτων, μια δραστηριότητα προσοδοφόρα και χωρίς περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Όσον αφορά τη δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι του Βόλου, ο κ. Αναγνώστου είπε πως έχει ήδη χορηγηθεί η σχετική άδεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
ΓΑΙΟΣΕ: Τέσσερις μνηστήρες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη
Επιχειρήσεις |

Τέσσερις μνηστήρες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 30 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση