
Παρά τις πρωτόγνωρες τιμές των καυσίμων κίνησης η εγχώρια αγορά δεν έχει επηρεαστεί και η ζήτηση συνεχίζει να κινείται ανοδικά.
Αυτή τη διαπίστωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης όταν ρωτήθηκε από τους αναλυτές στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης για το αν υπάρχει επίπτωση στη ζήτηση των υγρών καυσίμων κίνησης από τον Απρίλιο και μετά.
«Δεν υπάρχει καμία επίπτωση», είπε και την απέδωσε αφενός στην επιστροφή των καταναλωτών στους δρόμους μετά την άρση των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID – 19 καθώς και στην τουριστική κίνηση. «Βραχυπρόθεσμα δεν βλέπουμε επιπτώσεις», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους η συνολική ζήτηση στην εγχώρια αγορά για επίγεια καύσιμα ήταν 16% υψηλότερη, φτάνοντας στους 1,7 εκατ. τόνους, ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με πέρυσι.
Αλλά και στα υπόλοιπα πετρελαιοειδή προϊόντα η αγορά κινήθηκε ανοδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε επίσης κατά 15% σε ετήσια βάση, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 160% λόγω αυξημένης πτητικής δραστηριότητας και επιβατικής κίνησης, ενώ η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων αυξήθηκε κατά 4%.
Οι ΑΠΕ
Η διοίκηση του ομίλου έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη νέα της δραστηριότητα, αυτή της ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Μάλιστα για πρώτη φορά στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου συμπεριλαμβάνονται κι εκείνα των ΑΠΕ. Μαζί με τα αιολικά πάρκα που εξαγόρασε στην Εύβοια, για το πρώτο τρίμηνο του έτους τα EBITDA της δραστηριότητας ανέβηκαν στα 3 από 1 εκ. ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.
Το νέο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης ισχύος 204 MW ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο και θα αποτυπωθεί στις οικονομικές επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου, όπως σημείωσαν τα στελέχη των ΕΛ.ΠΕ στους αναλυτές.
Εκτίμησαν μάλιστα πως τον επόμενο χρόνο τα EBITDA των ΑΠΕ θα αυξηθούν στα 15 εκ. ευρώ.
Ο όμιλος σήμερα λειτουργεί έργα συνολικής ισχύος 285 MW. To 2023 θα αυξηθεί στα 400 MW και σε μία διετία στα 600 MW.
Επίσης, η διοίκηση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εταιρικού μετασχηματισμού «Vision 2025», προχώρησε σε αναβάθμιση του μεσοπρόθεσμου στόχου για λειτουργική ισχύ ΑΠΕ 1 GW μέχρι το τέλος του 2026 και άνω των 2 GW έως το 2030.


Latest News

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα