![Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/erdogan-putin.jpeg)
Επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Τουρκία δεν θα καλωσόριζε το να ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Turkiye would not welcome Finland, Sweden joining NATO alliance, says President Erdogan
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) May 13, 2022
Στη συνέχεια τόνισε ότι οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν ασφαλή χώρο για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η Σουηδία είναι «σπίτι» για μέλη του PKK και άλλων τρομοκρατικών, για την Άγκυρα, οργανώσεων.
Erdogan says Scandinavia countries have become a safe haven for terrorism. “They are even members of the parliament in some countries,” he said.
“Sweden has become a home for PKK and other terror groups. We don’t view their NATO membership positively”pic.twitter.com/OqUMtZEPv2
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) May 13, 2022
Επίσης εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι το NATO δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε με την Ελλάδα [όταν τη δέχθηκε στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1980].
Erdogan says Turkey won’t repeat the same mistake which it has done during Greece’s accession to NATO.
“They are using the NATO against us,”
Greece returned to NATO’s military wing in 1980 after withdrawing in 1974.
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) May 13, 2022
Τα σενάρια για τουρκικό βέτο
Η δήλωση αυτή του Ερντογάν, γίνεται με φόντο τα σενάρια περί άσκησης βέτο από την Τουρκία στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με αυτά η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη των χωρών αυτών, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και για τα F-16.
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η Τουρκία θα εξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα να μην διαταράξει αφενός τη δομή του ΝΑΤΟ και αφετέρου την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.
«Όρος» της Άγκυρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ο διάλογος για την ασφάλεια, που έχει παραμεληθεί εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, να αυξηθεί και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχεται σε αυτό που η Άγκυρα θεωρεί, τρομοκρατία.
Οι συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις της Τουρκίας έχουν ήδη αρχίσει από τις δυτικές χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ψήφος της Άγκυρας, κάτι που μπορεί να φέρει θετικά ανταλλάγματα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο
![«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/12_02_ot_botilia_EXO3-600x352.png)
«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]
Στα αζήτητα από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σταϊκούρα προτάσεις για οδικά έργα που θα αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό της Αθήνας – Αργούν νέα λεωφορεία, βαγόνια και Γραμμή 4 του Μετρό
![Κωνσταντίνος Τασούλας: Εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήψους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/TASOUL-600x400.jpeg)
Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Εξελέγη με 160 ψήψους
Γίνεται ο 9ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο