
Την παροχή περισσότερης βοήθειας και όπλων στην Ουκρανία αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας G7 που συναντήθηκαν την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να κλιμακωθεί η παγκόσμια απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στη γειτονική της χώρα.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα από τα μέλη της ΕΕ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μπλοκ θα συμφωνήσει σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρους ανακοίνωσε νέες κυρώσεις που στοχεύουν το οικονομικό δίκτυο και τον στενό κύκλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της πρώην συζύγου και των ξαδέρφων του, και ζήτησε επίσης να αυξηθούν οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
Η ετήσια συνάντηση που διαρκεί μέχρι το Σάββατο συγκεντρώνει κορυφαίους διπλωμάτες από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ στο θέρετρο Weissenhaus της Βαλτικής Θάλασσας.
Ανησυχία για την επιτιστική ασφάλεια
Στην ετήσια συνάντηση της G7, στην οποία παρευρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, επισημάνθηκαν οι ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια και οι φόβοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στη μικρότερη γειτονική της Μολδαβία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι ορισμένες δυνάμεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας επιδιώκουν να σπείρουν αστάθεια, αλλά ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να λύσει το ζήτημα μέσω της διπλωματίας.

«Οι συνομιλίες της G7 θα αψηφήσουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να διχάσει τον κόσμο σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
«Ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν αντιμετωπίσαμε πιο βαθιά πρόκληση εμείς οι εταίροι της G7. Ποτέ πριν δεν ήμασταν πιο ενωμένοι», ανέφερε στο Twitter.
ΕΕ: Θα ανεβάσει τη βοήθεια στα 2 δισ. ευρώ
Ο Πούτιν δεν είχε καμία πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η νέα στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ θα αφορά βαρέα όπλα όπως τανκς και πυροβολικό και θα ανεβάσει τη βοήθεια του μπλοκ σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, λέγοντας ότι ο Πούτιν θα πανηγύριζε εάν η πρόταση αυτή δεν υλοποιηθεί τελικά. Ωστόσο η Ουγγαρία αντιτάσσεται στο σχέδιο, το οποίο απαιτεί ομοφωνία για να περάσει.
«Δεν επεμβαίνουμε στη συζήτησή τους, αλλά είναι μια κρίσιμη στιγμή όπου θα δούμε αν η ενότητα της ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα διαρραγεί», είπε.
Η Γερμανία αυτό το Σαββατοκύριακο χωριστά θα φιλοξενήσει υπουργούς του ΝΑΤΟ, καθώς η Σουηδία και η Φινλανδία ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη ατλαντική συμμαχία, προκαλώντας απειλές για αντίποινα από τη Μόσχα και αντιρρήσεις από την Τουρκία.


Latest News

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi

Αντίποινα των Χούθι στις επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη - Στόχος, αμερικανικά πολεμικά πλοία
Οι αντάρτες Χούθι επιτίθενται στις αμερικάνικες δυνάμεις σε ένδειξη συμπαράστασης στη Γάζα

Στο Ισραήλ σήμερα ο Μητσοτάκης - Στην ατζέντα και το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας

Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Ο νέος κατώτατος μισθός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Chevron και η... Εθνική Ελλάδος
Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πώς ο άξονας «CRINK» υπονομεύει τις ΗΠΑ - Ανάλυση της WSJ
Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν χαλαρώσουν οι δεσμοί μεταξύ αυτών των τεσσάρων κρατών, θα έρθουν πολύ δύσκολες μέρες για τις ΗΠΑ

Αλβανία: Ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Ιωάννης
O διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου γίνετε ο δεύτερος Αρχιεπίσκοπος της χώρας

Τουρκία: Μετά τον Πίκατσου και ο Μπάτμαν διαδηλώνει για τον Ιμάμογλου
Ο Μπάτμαν διαδηλώνει για τον Ιμάμογλου

Τέμπη: Στον Δημόκριτο αναζητά απαντήσεις για την πυρόσφαιρα ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Συνεχίζεται η έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μετά από κάλεσμα της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ

Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή
Η Κατερίνα Μπατζελή κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου αποκαλούσε τον βουλευτή Νίκο Παππά «κύριο 13-0»