Σε μια απόφαση που θα ανατρέψει όσα γνωρίζουμε για την αγορά ενέργειας σκέφτεται να προχωρήσει η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα Γερμανικής εφημερίδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές για τους καταναλωτές σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν για «βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας».

Το έγγραφο

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσουν τις τιμές για μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να αποτρέψουν μια απότομη αύξησή τους, ακόμη και πριν από μια έντονη έλλειψη, αναφέρει η Welt.

«H χρηματοδότηση αυτής της παρέμβασης απαιτεί σημαντικά ποσά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη το έγγραφο.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ προειδοποίησε ότι η επιδίωξη επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα προκαλούσε προβλήματα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες στροφής προς την πράσινη ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πρόκειται αυτόν τον μήνα να αποκαλύψει ένα λεπτομερές σχέδιο για την διακοπή εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μέχρι το 2027, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Ευρώπη: Αδειάζει η κλεψύδρα για να βρει εναλλακτικές

Στο θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου και την προμήθεια της Ευρώπης αναφέρθηκε χθες σε ανάλυσή του το CNN.

Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της «γηραιάς ηπείρου» φαίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επισφαλής, τονίζει το αμερικάνικο Μέσο.

Μόλις 24 ώρες αφότου η Ουκρανία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου από το έδαφός της προς την Ευρώπη, κατηγορώντας τη Μόσχα για παρεμβάσεις ρωσικών στρατευμάτων, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπης που διασχίζει την Πολωνία και σταμάτησε να στέλνει αέριο σε διανομέα στη Γερμανία.

Αν και οι ποσότητες που επηρεάζονται είναι μικρές, αντιπροσωπεύοντας συνολικά μόλις ένα ποσοστό τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης, κάθε χτύπημα στον εφοδιασμό υπογραμμίζει την ευπάθεια της περιοχής και την επείγουσα ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδεσμευτεί από τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας.

Σαν να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

«Τώρα που αρχίζουμε να βλέπουμε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα να αναδύονται, αυτό είναι μια εικόνα του γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένες τις προμήθειες φυσικού αερίου», δήλωσε στο CNN Business η Σιμόνε Ταλιαπέτρα, ανώτερη συνεργάτης του think tank Bruegel. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν τώρα σαν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε.

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 31 ξένες εταιρείες την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η Gazprom Germania και η EuRoPol Gaz, η διαχειρίστρια εταιρεία του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπης, ήταν στον κατάλογο.

«Δεν θα υπάρξουν σχέσεις με αυτές τις εταιρείες, απλά απαγορεύονται», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικές προμήθειες»

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ – η χώρα του οποίου είναι σημαντικός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου – δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προμηθεύει πλέον τις θυγατρικές της Gazprom Germania, αλλά ότι έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικές προμήθειες.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το ολλανδικό φυσικό αέριο, τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν για λίγο κατά 14% το πρωί της Πέμπτης, αλλά έκτοτε υποχώρησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Intercontinental Exchange.

Οι εξελίξεις δείχνουν μια αυξανόμενη τόλμη της Ρωσίας να διαταράξει τις ενεργειακές της εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα έκλεισε τις κάνουλες προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, υλοποιώντας την υπόσχεση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς τις «μη φιλικές» χώρες που αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια, αντί για τα ευρώ ή τα δολάρια που αναγράφονται στις συμβάσεις τους.

Το 2021 η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 45% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να μειώσει την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου κατά 66% έως το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα το επιτύχει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ