Ο ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν εξελέγη και επίσημα σήμερα Σάββατο, ως πρόεδρος του αραβικού κράτους του Κόλπου από  το ομοσπονδιακό ανώτατο συμβούλιο.

Το συμβούλιο, το οποίο συγκεντρώνει τους ηγέτες των επτά εμιράτων, εξέλεξε τον Σεΐχη Μοχάμεντ, γνωστό ως MbZ, μια ημέρα μετά τον θάνατο του ετεροθαλή αδελφού του, του προέδρου Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζάιεντ, ο οποίος ήταν επίσης ηγεμόνας του Άμπου Ντάμπι.

«Τον συγχαίρουμε και υποσχόμαστε πίστη σε αυτόν, όπως και ο λαός μας…και ολόκληρη η χώρα θα ακολουθήσει την ηγεσία του προς δόξα», ανέφερε στο Twitter, ο ηγεμόνας του Ντουμπάι, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των ΗΑΕ.

Ο MbZ, 61 ετών, είχε ήδη την εξουσία για χρόνια σε μια περίοδο που ο Σεΐχης Χαλίφα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας,, συμπεριλαμβανομένου ενός εγκεφαλικού επεισοδίου το 2014.

 Ο ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν,  ηγήθηκε μιας αναδιάταξης της Μέσης Ανατολής που δημιούργησε έναν νέο άξονα κατά του Ιράν με το Ισραήλ.

Δουλεύοντας στα παρασκήνια για χρόνια ως de facto ηγέτης, ο Σεΐχης Μοχάμεντ, 61 ετών, μετέτρεψε τον στρατό των ΗΑΕ σε μια δύναμη υψηλής τεχνολογίας, η οποία σε συνδυασμό με τον πετρελαϊκό πλούτο και την επιχειρηματική θέση του, επέκτεινε την επιρροή των Εμιράτων διεθνώς.

Ο Μοχάμεντ άρχισε να ασκεί την εξουσία σε μια περίοδο που ο ετεροθαλής αδερφός του Πρόεδρος Σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζάιντ, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, υπέστη κρίσεις ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός εγκεφαλικού το 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον