Με τις συζητήσεις για το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας με σημείο αιχμής το εμπάργκο στο ρωσικό αργό να συνεχίζονται χωρίς ακόμη να έχει επιτευχθεί συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί τουλάχιστον να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφορικά με τις εισαγωγές φυσικού αερίου και το επίμαχο ζήτημα της πληρωμής σε ρούβλια. Δημοσίευμα μάλιστα του πρακτορείου Bloomberg είχε συγκεκριμένες πληροφορίες για τις επικαιροποιημένες οδηγίες που δόθηκαν στους Ευρωπαίους προμηθευτές.

Στόχος προφανώς είναι να συνεχιστεί αδιάλειπτα η ροή φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην προκύψει πρόβλημα στις αγορές, ικανοποιώντας παράλληλα το Κρεμλίνο που απειλεί να κόψει τις ροές εφόσον δεν πληρωθεί σε ρούβλια, όπως έκανε ήδη με την Πολωνία και την Βουλγαρία. Θυμίζουμε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 31 Μαρτίου, είχε ανακοινώσει πως εφόσον οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια, οι εξαγωγές θα διακοπούν.

Επικαιροποιημένες οδηγίες 

Στις νέες οδηγίες η Κομισιόν εξηγεί στις εταιρείες πως θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση πως θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους έχουν εκπληρωθεί μόλις πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπει το ισχύον συμβόλαιο τους. Όμως, οι οδηγίες δεν αποτρέπουν ρητά στις εταιρείες να προχωρήσουν σε άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κομισιόν σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, την Παρασκευή, με εκπροσώπους των κρατών μελών διευκρίνισε ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank, όπως ουσιαστικά είναι η πρόταση του Κρεμλίνου. Όμως, οι οδηγίες δεν εξηγούν ρητά αν το να υπάρχει κι ένας λογαριασμός σε ρούβλια –όπως δηλαδή είναι η ρωσική πρόταση- είναι επιτρεπτός ή παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών άφηναν να εννοηθεί, χωρίς ωστόσο να το αναφέρουν γραπτά, πως το άνοιγμα ενός λογαριασμού συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Αναλυτές σχολιάζοντας τις πληροφορίες υποστήριξαν πως ούτε οι επικαιροποιημένες οδηγίες παρέχουν επαρκείς διευκρινήσεις προς τις εταιρείες, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό και δυσφορία σε αρκετά κράτη μέλη που έχουν μπροστά τους, μέσα στο μήνα, χρονική διορία για την αποπληρωμή λογαριασμών, τους οποίους αν δεν καλύψουν φοβούνται πως η Ρωσία θα τους κόψει τις ροές, όπως έκανε με την Πολωνία και την Βουλγαρία.

Νέες επιφυλάξεις

Η ίδια η Πολωνία στην συνάντηση της Παρασκευής υποστήριξε, σύμφωνα με το Bloomberg, πως το σχέδιο δεν παρέχει επαρκείς νομικές διευκρινήσεις και για το λόγο αυτό ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών. Η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Γαλλία δήλωσαν ικανοποιημένες με το σχέδιο της Κομισιόν, με την Γερμανία ειδικά να δηλώνει πως είχε διαβουλεύσεις με εγχώριες εταιρείες αναφορικά με τις νέες οδηγίες και είχε θετική ανταπόκριση, καθώς η ερμηνεία που δόθηκε είναι πως οι Βρυξέλλες δεν απαγορεύουν το άνοιγμα πολλαπλών λογαριασμών στην Gazprombank.

Θυμίζουμε εξάλλου πως και η Μόσχα έκανε βήματα πίσω καθώς με τις επικαιροποιημένες οδηγίες της εξήγησε πως δεν απαιτεί τελικά άνοιγμα λογαριασμών και σε ξένο συνάλλαγμα και σε ρούβλια, αλλά πως οι πληρωμές που θα κατατεθούν σε ξένο νόμισμα θα μπορούν να μετατραπούν σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης, έτσι ώστε στη διαδικασία να μην υπάρχει ανάμειξη της κεντρικής τράπεζας κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων.

Ατέρμονες συζητήσεις για το πετρελαϊκό εμπάργκο

Βέβαια όλες αυτές οι συζητήσεις και οι οδηγίες επί των οδηγιών που παρέχουν διευκρινήσεις αφήνοντας παράλληλα και γκρίζα σημεία είναι σαφές πως γίνονται επειδή η Ε.Ε. δεν θέλει και δεν έχει πρακτικά την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά συνάμα δεν θέλει να φανεί και πως τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στο ζήτημα σε ένα διάστημα που η Δύση σκληραίνει τη στάση της έναντι της Ρωσίας και σφίγγει περισσότερο τον κλοιό των τιμωρητικών κυρώσεων για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Άλλωστε, ακόμη και στο υποτιθέμενο πιο… εύκολο ζήτημα του πετρελαϊκού εμπάργκο, το οποίο έχει τεθεί επισήμως στο τραπέζι, συμφωνία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ακόμη και ενδεχομένως να μην υπάρξει πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου. Φαίνεται, δηλαδή, πως θα αναλάβουν οι ίδιοι οι ηγέτες να παζαρέψουν με τους… αρνητές του πακέτου (βλέπε κυρίως τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν) το περιεχόμενο του έκτου γύρου των κυρώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]