Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την προετοιμασία σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο είναι σε γνώση της ΕΡΤ, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα μέτρα της εργαλειοθήκης που είχε παρουσιαστεί το φθινόπωρο, ωστόσο θα προτείνει και βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα είναι προσωρινά και θα μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι την 1η Μαΐου 2023, δηλαδή μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα.

Νέα μέτρα και ανώτατη τιμή

Η Κομισιόν έχει ήδη αναζητήσει λύσεις για την πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε αυτή την περίπτωση, θα τεθούν σε ισχύ τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, που έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, ενδεχομένως να καθοριστεί μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που θα παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα αναμένεται να παρατείνει τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλες οι προτάσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 – 31 Μαΐου, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καλούνται να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

Νέες οδηγίες προς τους προμηθευτές του ρωσικού φυσικού αερίου

Παράλληλα,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφορικά με τις εισαγωγές φυσικού αερίου και το επίμαχο ζήτημα της πληρωμής σε ρούβλια. Δημοσίευμα μάλιστα του πρακτορείου Bloomberg είχε συγκεκριμένες πληροφορίες για τις επικαιροποιημένες οδηγίες που δόθηκαν στους Ευρωπαίους προμηθευτές.

Στόχος προφανώς είναι να συνεχιστεί αδιάλειπτα η ροή φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην προκύψει πρόβλημα στις αγορές, ικανοποιώντας παράλληλα το Κρεμλίνο που απειλεί να κόψει τις ροές εφόσον δεν πληρωθεί σε ρούβλια, όπως έκανε ήδη με την Πολωνία και την Βουλγαρία. Θυμίζουμε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 31 Μαρτίου, είχε ανακοινώσει πως εφόσον οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια, οι εξαγωγές θα διακοπούν.

Επικαιροποιημένες οδηγίες 

Στις νέες οδηγίες η Κομισιόν εξηγεί στις εταιρείες πως θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση πως θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους έχουν εκπληρωθεί μόλις πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπει το ισχύον συμβόλαιο τους. Όμως, οι οδηγίες δεν αποτρέπουν ρητά στις εταιρείες να προχωρήσουν σε άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κομισιόν σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, την Παρασκευή, με εκπροσώπους των κρατών μελών διευκρίνισε ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank, όπως ουσιαστικά είναι η πρόταση του Κρεμλίνου. Όμως, οι οδηγίες δεν εξηγούν ρητά αν το να υπάρχει κι ένας λογαριασμός σε ρούβλια –όπως δηλαδή είναι η ρωσική πρόταση- είναι επιτρεπτός ή παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών άφηναν να εννοηθεί, χωρίς ωστόσο να το αναφέρουν γραπτά, πως το άνοιγμα ενός λογαριασμού συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Αναλυτές σχολιάζοντας τις πληροφορίες υποστήριξαν πως ούτε οι επικαιροποιημένες οδηγίες παρέχουν επαρκείς διευκρινήσεις προς τις εταιρείες, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό και δυσφορία σε αρκετά κράτη μέλη που έχουν μπροστά τους, μέσα στο μήνα, χρονική διορία για την αποπληρωμή λογαριασμών, τους οποίους αν δεν καλύψουν φοβούνται πως η Ρωσία θα τους κόψει τις ροές, όπως έκανε με την Πολωνία και την Βουλγαρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια