Οδυνηρό πολιτικό στραπάτσο υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Επιβεβαιώνοντας, με τον τρόπο αυτό, τα δυσμενή ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τον καγκελάριο και το κόμμα του, προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο από την ανάληψη της εξουσίας.

Το SPD όχι απλώς βρέθηκε πάλι στη δεύτερη θέση, αλλά είδε την επιρροή του να μειώνεται κατά 3,7% σε σύγκριση με το 2017 και να διαμορφώνεται στο 27,5%, ποσοστό που είναι το χαμλότερο για το κόμμα στο συγκεκριμένο κρατίδιο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Έτσι, διευρύνθηκε σημαντικά η απόστασή του από τους πρώτους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι ενισχύονται κατά 2% και φτάνουν στο 35%, θεωρώντας δικαίως ότι κατέκτησαν μια σημαντική νίκη. Μια νίκη η οποία επιτεύχθηκε υπό τη νέα τους ηγεσία, του (εκλεκτού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) Φρίντριχ Μερτζ και θα τους βοηθήσει να ανακάμψουν ταχύτερα του αναμενομένου στην μετά-Μέρκελ εποχή.

Αναμφίβολα, πάντως, οι μεγάλοι κερδισμένοι της αναμέτρησης είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι τριπλασίασαν το ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει πριν μία πενταετία, φτάνοντας στο 18,5%.

Εκτός των άλλων, είναι και το μοναδικό από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που σημείωσε κέρδη, καθώς και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Κρίστιαν Λίντνερ κατέγραψαν πολύ σημαντικές απώλειες, της τάξης του 7,5% και μόλις που καταφέρνουν να πιάσουν το 5%.

Εικόνα παρατεταμένης κρίσης

Η εικόνα που διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο κρατίδιο μοιάζει να συνάδει απολύτως με τις δύο βασικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά και τον σχηματισμό του συνασπισμού τύπου «φωτεινού σηματοδότη» ανάμεσα σε SPD, Πράσινους και FDP: Το ένα είναι ότι η Γερμανία έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας (ενδεχομένως και αστάθειας), η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε πιο γρήγορα εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Σολτς δεν πείθει τους συμπολίτες του, η πλειοψηφία των οποίων τον θεωρεί πολύ «λίγο» μπροστά στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι το πλήγμα που δέχεται είναι μεγαλύτερο διότι επέλεξε να αναμειχθεί προσωπικά και άμεσα στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με αποτέλεσμα να χρεωθεί και μεγάλο μέρος του κόστους από το δυσμενές αποτέλεσμα.

Όσο για την Ευρώπη, τα μαντάτα θα είναι πολύ χειρότερα εάν προκύψει προβληματικό σκηνικό και στη Γαλλία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Εκεί όπου ο Ζαν-Λικ Μελανσόν φιλοδοξεί να «κλέψει» την κυβέρνηση από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, δημιουργώντας μια ιδιόμορφη κατάσταση «δυϊκής εξουσίας» στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα