Την ώρα που η συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει φουντώσει για τα καλά στους κόλπους του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας τις πρώτες αντιδράσεις και από την πλευρά της Μόσχας, στο παιχνίδι φαίνεται ότι μπαίνει και η Ελβετία…

Το θρυλικό ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκλησή του εδώ και δεκαετίες, με το υπουργείο Άμυνας να κλίνει πιο κοντά στις δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας συντάσσει μια έκθεση σχετικά με τις επιλογές ασφαλείας που περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του ΝΑΤΟ , δήλωσε στο Reuters ο Paelvi Pulli, επικεφαλής πολιτικής ασφαλείας στο ελβετικό υπουργείο Άμυνας.

«Τελικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο ερμηνείας της ουδετερότητας», είπε ο Pulli σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Μάλιστα, όπως έγραψαν ελβετικά μέσα ενημέρωσης, σε ταξίδι της στην Ουάσιγκτον προ ημερών η υπουργός Άμυνας Viola Amherd είπε ότι η Ελβετία πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά όχι να ενταχθεί σε αυτήν.

Ο Pulli υποστήριξε επίσης ότι η ουδετερότητα, που κράτησε την Ελβετία κατά τη διαρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, δεν ήταν στόχος από μόνη της, αλλά είχε σκοπό να αυξήσει την ελβετική ασφάλεια. Και πρόσθεσε, ότι άλλες επιλογές περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου και τακτικές συναντήσεις μεταξύ διοικητών και πολιτικών της Ελβετίας και του ΝΑΤΟ.

«Συζητάμε την ένταξη»

Η ιδέα της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει συζητηθεί, αλλά ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία – χώρες που έχουν επίσης ιστορία ουδετερότητας – βρίσκονται στα πρόθυρα της ένταξης, ο Pulli είπε ότι η έκθεση είναι απίθανο να συστήσει στην Ελβετία να κάνει αυτό το βήμα. Τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή.

Η έκθεση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πάει στο ελβετικό υπουργικό συμβούλιο για εξέταση.

Θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για συζήτηση και θα χρησιμεύσει ως βάση για πιθανές αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της ελβετικής πολιτικής ασφάλειας.

Το υπουργείο Άμυνας θα συμβάλει επίσης σε μια ευρύτερη μελέτη που εκπονείται από το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό το έργο θα εξετάσει την υιοθέτηση κυρώσεων, όπλων, εξαγωγών πυρομαχικών και τη σχέση με το ΝΑΤΟ από μια προοπτική ουδετερότητας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι υπάρχοντες δεσμοί

Η Ελβετία έχει ήδη κάποιους δεσμούς με το ΝΑΤΟ, ενώ πέρυσι αποφάσισε να αγοράσει μαχητικά F-35A της Lockheed Martin ) τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ελβετία “δεν μπορεί να συμμετάσχει σε καμία συμμαχία λόγω ουδετερότητας. Αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε και τα συστήματα που αγοράζουμε αποτελούν μια καλή βάση για αυτό”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Άμχερντ στο τηλεοπτικό δίκτυο SRF.

Ο Vladimir Khokhlov, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Βέρνη, δήλωσε ότι τέτοια μέτρα θα ισοδυναμούσαν με ριζική αλλαγή πολιτικής για την Ελβετία. Η Μόσχα «δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσει» μια ενδεχόμενη παραίτηση από την ουδετερότητα, η οποία θα είχε συνέπειες, είπε ο Khokhlov.

Ο ελβετικός στρατός ευνοεί τη μεγαλύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ ως τρόπο ενίσχυσης της εθνικής άμυνας, ενώ η κοινή γνώμη έχει αλλάξει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – το 56% – υποστήριξαν την αύξηση των δεσμών με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση – πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 37% τα τελευταία χρόνια.

Η υποστήριξη για ένταξη στο NATO παραμένει μειοψηφική, αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά. Η δημοσκόπηση του Απριλίου από τη Sotomo έδειξε ότι το 33% των Ελβετών υποστηρίζει την ένταξη στη συμμαχία, υψηλότερα από τη μακροπρόθεσμη άποψη του 21% .

“Σαφώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε πολλά μυαλά. Αυτό θεωρείται επίθεση στις δυτικές δημοκρατικές αξίες μας”, δήλωσε ο Michael Hermann του Sotomo.

Ο Τιερί Μπουρκάρτ, ηγέτης του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, περιέγραψε μια «σεισμική αλλαγή» στο πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για την ουδετερότητα.

Η ουδετερότητα «πρέπει να είναι ευέλικτη», είπε στο Reuters.

«Πριν από την Ουκρανία, κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα γινόταν ποτέ άλλος ένας συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιοι είχαν υποστηρίξει τη διάλυση του στρατού.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία δείχνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.