Η Stefania είναι γυναίκα. Είναι η μητέρα του τραγουδιστή των Kalush Orchestra. Για κάποιους είναι η ίδια η Ουκρανία. Είναι οι χιλιάδες γυναίκες που πολεμούν ενάντια στη Ρωσία. Είναι τα μικρά κορίτσια που μεγαλώνουν μέσα στον πόλεμο.
Η Stefania δεν είναι ένα τραγούδι που έδωσε στην Ουκρανία την τρίτη της νίκη στη Eurovision. Είναι πολλά παραπάνω.
Ποια είναι η Stefania
Οι Kalush Orchestra ήταν από πολύ νωρίς το απόλυτο φαβορί για τη νίκη στη φετινή Eurovision. Ο κόσμος (στη βαθμολογία των επιτροπών η Ουκρανία έμεινε πολύ πίσω) ήταν εκείνος που με 439(!) πόντους εκτόξευσε το ουκρανικό συγκρότημα στην πρώτη θέση και τους έδωσε τη νίκη στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού που έγινε στην Ιταλία.
Και ενώ οι Kalush Orchestra πανηγύριζαν τη νίκη τους στη σκηνή της Eurovision, στα καταφύγια πίσω στην πατρίδα τους, με δάκρυα στα μάτια ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης, ξεσπά σε κλάματα.
Μέσα από καταφύγιο μετέδιδε όσα γίνονταν στο Τορίνο. Και σε άλλα καταφύγια, στρατιώτες έβλεπαν τον διαγωνισμό και περίμεναν τη νίκη.
Тимур Мірошниченко, який коментує Євробачення багато років, цього року коментував його із бомбосховища і ледве стримав сльози. «Ми перемагаємо на музичному фронті і переможемо на тому самому фронті» 🇺🇦 #Ukraine #EUROVISION pic.twitter.com/IKjFwCBqMQ
— Kristina Berdynskykh (@berdynskykh_k) May 14, 2022
Λίγη ώρα μετά τον θρίαμβο της Ουκρανίας στη Eurovision, οι Kalush Orchestra ανέβασαν ένα βίντεο «γροθιά».
Ένα βίντεο για τη Stefania του καθενός μέσα στα χαλάσματα, στις μαρτυρικές πόλεις της Μπούκα, του Ιρπίν, της Μποροντιάνκα, του Χοστόμελ. Εκεί όπου άμαχοι και στρατιώτες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή, χτυπημένοι από τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου.
Το συγκλονιστικό βίντεο – κλιπ του Stefania
Πρόκειται για το βίντεο κλιπ των Kalush Orchestra για το τραγούδι πουν εκπροσώπησε την Ουκρανία στη Eurovision. Καθυστέρησαν να το ανεβάσουν, είπαν, για να μην κατηγορηθούν πως πολιτικοποίησαν τον διαγωνισμό.
Στο βίντεο, γυναίκες στρατιώτες σώζουν παιδιά μέσα από τα χαλάσματα των μαρτυρικών πόλεων στην Ουκρανία. Τα μεταφέρουν από τις βομβαρδισμένες πόλεις, στους δικούς τους. Στην ασφάλεια της αγκαλιάς των μανάδων, των παππούδων, μακριά από τον πόλεμο.
Το βίντεο κλείνει με ένα μικρό κορίτσι που κρατά στα χέρια του μια μολότοφ (σ.σ. στην αρχή του πολέμου οι βόμβες μολότοφ ήταν το μόνο όπλο των Ουκρανών και τις έφτιαχναν παντού).
Και κλείνει με ένα μήνυμα: «Αφιερωμένο στον γενναίο λαό της Ουκρανίας, στις μητέρες που προστατεύουν τα παιδιά τους, σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Σε κάθε άνδρα, γυναίκα, αθώο παιδί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλά πρόσωπα αλλά είναι το πρόσωπο της μητέρας μας που κρατάει τις καρδιές μας ζωντανές στις πιο σκοτεινές στιγμές».
Έτοιμοι να επιστρέψουν για να πολεμήσουν
Οι Kalush Orchestra πρέπει να επιστρέψουν αύριο (16.05.2022) στην Ουκρανία γιατί είχαν πάει ειδική άδεια για να φύγουν από τη χώρα, όπου ισχύει ακόμη η επιστράτευση και κανείς άνδρας 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να φύγει. Και για να επιστρέψουν, θα πρέπει να μετακινηθούν με… κάθε μέσο και να ακολουθήσουν πολύπλοκη διαδρομή.
Κι αν χρειαστεί, όπως είπαν μετά τη νίκη τους, θα πάρουν τα όπλα για να πολεμήσουν. Είναι δύσκολο να πω τι ακριβώς θα κάνω, γιατί είναι η πρώτη φορά που κερδίζω στην Eurovision, αλλά όπως κάθε Ουκρανός είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι τέλους» δήλωσε ο τραγουδιστής, για τη μητέρα του οποίου γράφτηκε, πριν από τον πόλεμο, το τραγούδι, που δεν άργησε να γίνει ύμνος για την Ουκρανία.
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ