Μερικά πράγματα δυσκολεύεσαι να τα σκεφτείς – πόσο μάλλον να τα γράψεις.
Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετήσεις κάποιον που δεν ήταν απλώς ένας συνάδελφος ή ένας συνεργάτης, αλλά ένας φίλος εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Κώστας Τσαούσης πρόλαβε και έγραψε τη δική του ιστορία στην ελληνική δημοσιογραφία.
Τον να τον χαρακτηρίσεις έναν από τους καλύτερους οικονομικούς ρεπόρτερ που πέρασαν ποτέ από τον ελληνικό Τύπο, θα ήταν μια μάλλον ελλιπής περιγραφή.
Γιατί ποτέ δεν ήταν μόνο ένας οικονομικός συντάκτης. Η γνώση, η παιδεία του, το εύρος των ενδιαφερόντων του ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Και αυτό φαινόταν στο πώς έγραφε, στο πώς προσέγγιζε ένα θέμα, στο πώς μπορούσε να συνδυάσει διαφορετικές πλευρές.
Φαινόταν επίσης στη βαθιά του αντίληψη για το πώς η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς γνώση και της ελληνικής ιστορίας.
Ο Κώστας Τσαούσης ξεκίνησε από την Αριστερά και υποστήριζε ότι -έστω- με τον δικό του τρόπο πάντα εκεί έμεινε, ακόμη και εάν διαφωνούσε με όσα υποστήριζαν οι διάφορες παραλλαγές της. Όμως, διατήρησε πάντα την αναφορά στην ιστορία και τους ανθρώπους της και όπου αυτή συναντιόταν με την οικονομία φρόντιζε να αναδεικνύει συνδέσεις συχνά ξεχασμένες.
Ο Κώστας Τσαούσης πίστευε στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
Όχι όμως σαν μια απλή παράθεση στατιστικών. Ούτε ως μια επίδειξη νεοπλουτισμού και σπατάλης.
Πίστευε σε αυτήν σαν δημιουργία. Σαν τη δημιουργική προσπάθεια να γίνει η χώρα καλύτερη, να πάρουν σάρκα και οστά έξυπνες ιδέες, να βρεθούν καινοτομίες.
Είτε μιλούσε μια μεγάλη επένδυση, είτε για μια start-up, είτε για έναν μικρό παραγωγό κρασιών και τροφίμων, πάντα έβγαζε μια ζέση που ήταν πέρα από τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Χαιρόταν να βλέπει πράγματα να γίνονται, καινοτόμες ιδέες να μετατρέπονται σε επιχειρηματικά σχέδια, ανθρώπους να κάνουν πράξη το μεράκι τους.
Ταυτόχρονα, ήταν από τους δασκάλους στο γράψιμο: μπορούσε να αναδείξει ένα θέμα, να το συνδυάσει με άλλα στοιχεία, να σε κάνει να το διαβάσεις ακόμη και εάν κανονικά δεν θα ασχολιόσουν.
Και όλα αυτά έχοντας την ικανότητα όχι μόνο να γράφει, αλλά και να παίρνει μέρος σε πρότζεκτ των «νέων μέσων».
Τον τελευταίο χρόνο έβαλε πλάτη για να φτιάξουμε το καλύτερο, πιο σύγχρονο και πιο ενημερωμένο οικονομικό site στην Ελλάδα, το OT (Οικονομικός Ταχυδρόμος).
Έβγαλε σε αυτό όλο το μεράκι, τη δημιουργικότητα και την εμπειρία του.
Και ας είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται τα προβλήματα υγείας.
Τον κοιτούσα πριν από μερικές εβδομάδες στο OT-Forum, αυτό το μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε φτιάχνοντας ένα συνέδριο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και το οποίο δεν θα το είχαμε κάνει χωρίς αυτόν. Χαιρόταν σαν μικρό παιδί που τα είχαμε καταφέρει.
Ο Κώστας Τσαούσης είχε πολλά να δώσει ακόμη. Μεγάλη γνώση να μοιραστεί και δημιουργικότητα να διοχετεύσει σε κείμενα και σχέδια. Και αυτό κάνει την απώλεια ακόμη πιο οδυνηρή.
Αυτή την ώρα του αποχαιρετισμού και του κατευόδιου, από τη μεριά του in, του OT και όλη της οικογένειας της ALTER EGO το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε την δημοσιογραφία με τον τρόπο που τον έκανε να χαίρεται και να νιώθει περήφανος που συνεργαζόταν μαζί μας.
Καλό ταξίδι Κώστα
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.