
Μερικά πράγματα δυσκολεύεσαι να τα σκεφτείς – πόσο μάλλον να τα γράψεις.
Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετήσεις κάποιον που δεν ήταν απλώς ένας συνάδελφος ή ένας συνεργάτης, αλλά ένας φίλος εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Κώστας Τσαούσης πρόλαβε και έγραψε τη δική του ιστορία στην ελληνική δημοσιογραφία.
Τον να τον χαρακτηρίσεις έναν από τους καλύτερους οικονομικούς ρεπόρτερ που πέρασαν ποτέ από τον ελληνικό Τύπο, θα ήταν μια μάλλον ελλιπής περιγραφή.
Γιατί ποτέ δεν ήταν μόνο ένας οικονομικός συντάκτης. Η γνώση, η παιδεία του, το εύρος των ενδιαφερόντων του ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Και αυτό φαινόταν στο πώς έγραφε, στο πώς προσέγγιζε ένα θέμα, στο πώς μπορούσε να συνδυάσει διαφορετικές πλευρές.
Φαινόταν επίσης στη βαθιά του αντίληψη για το πώς η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς γνώση και της ελληνικής ιστορίας.
Ο Κώστας Τσαούσης ξεκίνησε από την Αριστερά και υποστήριζε ότι -έστω- με τον δικό του τρόπο πάντα εκεί έμεινε, ακόμη και εάν διαφωνούσε με όσα υποστήριζαν οι διάφορες παραλλαγές της. Όμως, διατήρησε πάντα την αναφορά στην ιστορία και τους ανθρώπους της και όπου αυτή συναντιόταν με την οικονομία φρόντιζε να αναδεικνύει συνδέσεις συχνά ξεχασμένες.
Ο Κώστας Τσαούσης πίστευε στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
Όχι όμως σαν μια απλή παράθεση στατιστικών. Ούτε ως μια επίδειξη νεοπλουτισμού και σπατάλης.
Πίστευε σε αυτήν σαν δημιουργία. Σαν τη δημιουργική προσπάθεια να γίνει η χώρα καλύτερη, να πάρουν σάρκα και οστά έξυπνες ιδέες, να βρεθούν καινοτομίες.
Είτε μιλούσε μια μεγάλη επένδυση, είτε για μια start-up, είτε για έναν μικρό παραγωγό κρασιών και τροφίμων, πάντα έβγαζε μια ζέση που ήταν πέρα από τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Χαιρόταν να βλέπει πράγματα να γίνονται, καινοτόμες ιδέες να μετατρέπονται σε επιχειρηματικά σχέδια, ανθρώπους να κάνουν πράξη το μεράκι τους.
Ταυτόχρονα, ήταν από τους δασκάλους στο γράψιμο: μπορούσε να αναδείξει ένα θέμα, να το συνδυάσει με άλλα στοιχεία, να σε κάνει να το διαβάσεις ακόμη και εάν κανονικά δεν θα ασχολιόσουν.
Και όλα αυτά έχοντας την ικανότητα όχι μόνο να γράφει, αλλά και να παίρνει μέρος σε πρότζεκτ των «νέων μέσων».
Τον τελευταίο χρόνο έβαλε πλάτη για να φτιάξουμε το καλύτερο, πιο σύγχρονο και πιο ενημερωμένο οικονομικό site στην Ελλάδα, το OT (Οικονομικός Ταχυδρόμος).
Έβγαλε σε αυτό όλο το μεράκι, τη δημιουργικότητα και την εμπειρία του.
Και ας είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται τα προβλήματα υγείας.
Τον κοιτούσα πριν από μερικές εβδομάδες στο OT-Forum, αυτό το μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε φτιάχνοντας ένα συνέδριο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και το οποίο δεν θα το είχαμε κάνει χωρίς αυτόν. Χαιρόταν σαν μικρό παιδί που τα είχαμε καταφέρει.
Ο Κώστας Τσαούσης είχε πολλά να δώσει ακόμη. Μεγάλη γνώση να μοιραστεί και δημιουργικότητα να διοχετεύσει σε κείμενα και σχέδια. Και αυτό κάνει την απώλεια ακόμη πιο οδυνηρή.
Αυτή την ώρα του αποχαιρετισμού και του κατευόδιου, από τη μεριά του in, του OT και όλη της οικογένειας της ALTER EGO το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε την δημοσιογραφία με τον τρόπο που τον έκανε να χαίρεται και να νιώθει περήφανος που συνεργαζόταν μαζί μας.
Καλό ταξίδι Κώστα


Latest News

Πρώτα παράγουμε, μετά ξοδεύουμε
Στη δημόσια συζήτηση, αντί να ασχολούμαστε πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, εμείς σχεδόν μονοθεματικά, ασχολούμαστε με το πώς και πόσο θα αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια