![Ε.Ε.: Στο τραπέζι των ΥΠΕΞ το ζήτημα του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/eu-flag-scaled.jpg)
Την εκτίμηση πως η συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας με σημείο αιχμής την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο θα «κλείσει» μέσα στις επόμενες μέρες διατύπωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Ωστόσο, ζήτησε υπομονή(!) δεδομένης της καθυστέρησης στην όλη διαδικασία, εξηγώντας πως απαιτείται προετοιμασία για ένα νέο καθεστώς που θα διαρκέσει χρόνια.
«Το βήμα της απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι εύκολο. Αποφασίζουμε κυρώσεις που πιθανότατα θα βρίσκονται σε εφαρμογή για χρόνια, οπότε η έξοδος από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να είναι εφικτή από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.» επεσήμανε σε σημερινές δηλώσεις της η Γερμανίδα υπουργός.
Εξέφρασε, ωστόσο, την βεβαιότητα πως η συμφωνία είναι θέμα ημερών για να οριστικοποιηθεί.
Διαβάστε επίσης: Αμοιβαιοποίηση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου μελετούν οι Βρυξέλλες
Την αισιοδοξία της Γερμανίδας υπουργού δεν έδειξε να συμμερίζεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. «Δεν είμαι σίγουρος πως θα συμβεί (ήτοι πως θα καταλήξουν σε συμφωνία), καθώς οι θέσεις που διατυπώνονται είναι αρκετά ισχυρές. Νομίζω, ωστόσο, πως αν κατανοήσουμε την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάποια κράτη μέλη και όλοι μας κάνουμε προσπάθεια να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Ρωσία, θα τα καταφέρουμε» δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών θα ζητήσουν και σήμερα στις Βρυξέλλες το ζήτημα του πετρελαϊκού εμπάργκο αναγνωρίζοντας την πίεση που υπάρχει για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που «τρέχει» εδώ και δύο εβδομάδες. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αποκάλυψε πως στους κόλπους της Κομισιόν έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες που αφορούν το επόμενο, έβδομο, πακέτο των κυρώσεων.
Βασικό αγκάθι στις συνομιλίες παραμένει το επίμονο «όχι» της Ουγγαρίας. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιους από τους υπουργούς δεν κρύβουν πλέον τον εκνευρισμό τους για την στάση της Βουδαπέστης. «Όλη η Ένωση παραμένει όμηρος ενός και μόνο κράτους μέλους» σχολίασε εμφανώς ενοχλημένος ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών.
Η πρόταση της Κομισιόν δίνει σημαντικό χρονικό περιθώριο στην Ουγγαρία ώστε να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, όμως η Βουδαπέστη επιμένει να ζητάει πλήρη απαλλαγή από το εμπάργκο αναφορικά με τις ροές φυσικού αερίου που φτάνουν στη χώρα μέσω αγωγών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί πως το θέμα θα λυθεί μόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Θυμίζουμε πως έχει οριστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στα τέλη του μηνός.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα