Το πράσινο φως στις ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου να συνεχίσουν να πληρώνουν για ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, έδωσε η Κομισιόν.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη μέλη την Παρασκευή. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.
Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή. «Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».
Πράσινο φως για την Gazprombank
Η καθοδήγηση αυτή ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο, χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ . Ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.
Το Bloomberg, αναφέρει επίσης ότι ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Η εταιρεία περίμενε να δημοσιευθούν επίσημα αυτές οι οδηγίες πριν ενεργήσει, ανέφερε μια πηγή στο Bloomberg.
Ο γερμανικός κολοσσός Uniper SE και η αυστριακή OMV AG δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν να συνεχιστούν οι αγορές φυσικού αερίου.
Αναλυτικά, η καθοδήγηση της ΕΕ αναφέρει: «Ο Κανονισμός (ΕΕ) 833/2014 του Συμβουλίου και ο Κανονισμός (ΕΕ) 269/2014 του Συμβουλίου δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικών αέριο σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκτέλεση πληρωμών δυνάμει αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές γίνονται σε αυτό το νόμισμα, υπό κανονικές εμπορικές συνθήκες, νοείται ότι τέτοιες πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από τις εν λόγω συμβάσεις, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά του όσον αφορά την πληρωμή. Για το σκοπό αυτό, οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».
Επικαιροποιημένες οδηγίες
Σε άλλο δημοσίευμά του το περασμένο Σάββατο το Bloomberg έγραφε ότι στις νέες οδηγίες η Κομισιόν εξηγεί στις εταιρείες πως θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση πως θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους έχουν εκπληρωθεί μόλις πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπει το ισχύον συμβόλαιο τους. Όμως, οι οδηγίες δεν αποτρέπουν ρητά στις εταιρείες να προχωρήσουν σε άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κομισιόν σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, την Παρασκευή, με εκπροσώπους των κρατών μελών διευκρίνισε ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank, όπως ουσιαστικά είναι η πρόταση του Κρεμλίνου.
Αναλυτές σχολιάζοντας τις πληροφορίες υποστήριξαν πως ούτε οι επικαιροποιημένες οδηγίες παρέχουν επαρκείς διευκρινήσεις προς τις εταιρείες, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό και δυσφορία σε αρκετά κράτη μέλη που έχουν μπροστά τους, μέσα στο μήνα, χρονική διορία για την αποπληρωμή λογαριασμών, τους οποίους αν δεν καλύψουν φοβούνται πως η Ρωσία θα τους κόψει τις ροές, όπως έκανε με την Πολωνία και την Βουλγαρία.
Νέες επιφυλάξεις
Η ίδια η Πολωνία στην συνάντηση της Παρασκευής υποστήριξε, σύμφωνα με το Bloomberg, πως το σχέδιο δεν παρέχει επαρκείς νομικές διευκρινήσεις και για το λόγο αυτό ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών. Η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Γαλλία δήλωσαν ικανοποιημένες με το σχέδιο της Κομισιόν, με την Γερμανία ειδικά να δηλώνει πως είχε διαβουλεύσεις με εγχώριες εταιρείες αναφορικά με τις νέες οδηγίες και είχε θετική ανταπόκριση, καθώς η ερμηνεία που δόθηκε είναι πως οι Βρυξέλλες δεν απαγορεύουν το άνοιγμα πολλαπλών λογαριασμών στην Gazprombank.
Θυμίζουμε εξάλλου πως και η Μόσχα έκανε βήματα πίσω καθώς με τις επικαιροποιημένες οδηγίες της εξήγησε πως δεν απαιτεί τελικά άνοιγμα λογαριασμών και σε ξένο συνάλλαγμα και σε ρούβλια, αλλά πως οι πληρωμές που θα κατατεθούν σε ξένο νόμισμα θα μπορούν να μετατραπούν σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης, έτσι ώστε στη διαδικασία να μην υπάρχει ανάμειξη της κεντρικής τράπεζας κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν