
Σε σημείο καμπής βρίσκεται η περιβαλλοντολογική στρατηγική της Ευρώπης και η πρόθεση της να υλοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη δραστική μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό διότι το λεγόμενο πακέτο «Fit for 55» θα τεθεί προς συζήτηση και επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινώντας την Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος του Σώματος.
Η επιτροπή Περιβάλλοντος θα μελετήσει επτά φακέλους που αφορούν τους εθνικούς στόχους των ρύπων, τις προβλέψεις για την απολιγνιτοποίηση, τις εκπομπές του αεροπορικού και του ναυτιλιακού κλάδου, τις προτάσεις για τον φόρο άνθρακα και την μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας ρύπων.
Η διαδικασία, δυστυχώς, δεν αναμένεται να είναι εύκολη λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν για διάφορα σημεία του πακέτου. Μάλιστα, ακόμη και αν το σχέδιο περάσει από την επιτροπή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «σκοντάψει» στην ολομέλεια, όπου αρκετές από τις προτάσεις και τους στόχους συναντούν αντιδράσεις από διαφορετικές ομάδες και χώρες.
Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα
Εξάλλου, στις δεδομένες διαφωνίες που είχαν διατυπωθεί εξαρχής ήρθε να προστεθεί η αλλαγή δεδομένων που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που πυροδότησε. Η ανάγκη να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών και βιομηχανιών με τον φτηνότερο δυνατό τρόπο σε ένα διάστημα υπέρογκων τιμών έφερε πίσω τους εθνικούς πράσινους στόχους σε πολλά κράτη μέλη, παρά το γεγονός πως η ανάγκη για απεξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Ρωσία κατέστησε πιο επιτακτική την ταχεία προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα μια ψηφοφορία στην επιτροπή Περιβάλλοντος για την απομείωση της χρήσης μηχανών εσωτερικής καύσης εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία έξι ψήφων (46 υπέρ και 40 κατά).
Μέλη των αριστερών και πράσινων ομάδων ζητούν πιο δραστικά μέτρα, ενώ συνάμα κατηγορούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως δημιουργεί εμπόδια στην υιοθέτηση αυστηρότερων πράσινων στόχων.
Η συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής για το πακέτο του «Fit for 55» έχει οριστεί για τις 6 Ιουνίου, όπου αναλόγως με τις προτάσεις και τις τροποποιήσεις το σχέδιο θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι του συμβούλιου των υπουργών για νέες αλλαγές. Απώτερος στόχος, πάντως, είναι το πακέτο των μέτρων να εγκριθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς