Φρένο στη λήψη νέων παροχών και επιδοτήσεων πέραν των όσων ανακοινώθηκαν βάζουν ανώτατες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών καθώς όπως τονίζουν δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, παρά την καλύτερη πορεία των εσόδων κατά τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπ. Οικονομικών το αν θα υπάρξουν τα περιθώρια και ο δημοσιονομικός χώρος θα φανεί μετά καλοκαίρι.
Σημαντικός παράγοντας θα είναι τα έσοδα από τον τουρισμό και φυσικά πως θα διαμορφωθεί η πορεία των διεθνών τιμών ενέργειας. Η κυβέρνηση φυσικά βρίσκεται σε αναμονή των νέων ανακοινώσεων και οδηγιών της Κομισιόν, την Τετάρτη, που θα παρουσιάσει την εργαλειοθήκη κατά της ενεργειακής κρίσης.
Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και ανακατεύθυνση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που αν συμβεί η χώρα μας έχει ήδη τα εργαλεία για να τα χρησιμοποιήσει.
Ο προϋπολογισμός
Τον Απρίλιο συνεχίστηκε η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων, παρά την οικονομική αβεβαιότητα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα έσοδα από φόρους του Απριλίου ήταν αυξημένα κατά 506 εκατ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.328 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4.973 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 8.797 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 811 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.453 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.201 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17.679 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 687 εκατ. ευρώ ή 4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16.081 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.789 εκατ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθησαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022 καθώς και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 ανήλθαν στα 21.007 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 958 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21.965 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.