
Project Syndicate
Tο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Κιμ Στάνλεϊ Ρόμπινσον «The Ministry for the Future» ξεκινά με μια σκληρή περιγραφή ενός μεγάλου καύσωνα σε μια πόλη της βόρειας Ινδίας που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται μερικές δεκαετίες στο μέλλον. Όμως, με τους ανθρώπους στη βόρεια και κεντρική Ινδία και το Πακιστάν να υποφέρουν από ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα από τα τέλη Μαρτίου, φαίνεται τρομακτικά επίκαιρο.
Τον Απρίλιο, συνήθως μια εποχή όψιμου ανοιξιάτικου καιρού με μέσες μέγιστες θερμοκρασίες το πολύ 35° Κελσίου (95° Φαρενάιτ), οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Νέο Δελχί ξεπέρασαν τους 46°C. Οι θερμοκρασίες σε πολλά μέρη στην περιοχή κυμάνθηκαν γύρω στους 45°C για δύο μήνες, φτάνοντας τους 49°C στο Jacobabad του Πακιστάν στις 30 Απριλίου και τους 47,2°C στο Banda στην κεντρική Ινδία.
Πραγματικότητα και επιστημονικές προβλέψεις
Αλλά αυτή η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή ξεπερνά ακόμη και μερικές από τις πιο απαισιόδοξες επιστημονικές προβλέψεις δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία επίσημη επείγουσα ανάγκη για αλλαγή οικονομικών στρατηγικών, στην Ινδία ή αλλού. Οπως πάρα πολλές άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δεν έχει δείξει καμία διάθεση για τις αλλαγές πολιτικής και τις δημόσιες δαπάνες που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση της ρύπανσης, που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μιας κλιματικής καταστροφής.
Τι υποστηρίζει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) τονίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι οι κύριοι μοχλοί προσαρμογής σε υψηλότερες θερμοκρασίες όσον αφορά το θερμικό στρες στην εργασία, μεταξύ άλλων παρέχοντας καθολική κοινωνική προστασία και διασφαλίζοντας την επαγγελματική ασφάλεια ακόμη και για την άτυπη εργασία. Όμως, οι δημόσιες ανακοινώσεις και οι δηλωμένες πολιτικές της ινδικής κυβέρνησης δεν περιέχουν τίποτα τέτοιο, ακόμη και όταν οι πιο έντονοι και συχνοί καύσωνες είναι έτοιμοι να γίνουν μεγαλύτεροι δολοφόνοι στην ήπειρο από τη συνεχιζόμενη πανδημία.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά αφήνει τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα σε μια προβλέψιμη τραγωδία. Και προβλέπει συνεχείς επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για τις επόμενες δεκαετίες. «Η Μητέρα Φύση είναι απλώς χημεία, βιολογία και φυσική. Αυτό είναι όλο», είπε ο περιβαλλοντολόγος Robert Watson. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια. Αλλά αν τα κύματα ρεκόρ καύσωνα δεν μπορούν να τους πείσουν, δεν είναι εύκολο να δούμε τι θα το κάνει.
*Η Jayati Ghosh είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο University of Massachusetts Amherst και μέλος του High-Level Advisory Board on Effective Multilateralism του ΟΗΕ.


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας