Ο πόλεμος στην Ουκρανία τείνει να εξελιχθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς ήδη έχει εμπλακεί σ’ αυτόν όλη η Δυτική Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως ΝΑΤΟ υπό τη στήριξη και έμμεση κηδεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών. Συμπράττουν επίσης Καναδάς, Αυστραλία και Ιαπωνία. Η πρωτοτυπία του πολέμου αυτού έγκειται στο ότι ο μεν επιτιθέμενος, η Ρωσία, μετέχει με το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της, ενώ η δυτική συμμαχία συνεισφέρει σε όπλα και χρήματα, αλλά όχι και ένοπλες δυνάμεις, περιοριζόμενη να στηρίζει τους μόνους μαχόμενους, δηλαδή τους Ουκρανούς.
Ο αφανισμός της Ουκρανίας
Αλλά έτσι όσο παρατείνεται ο πόλεμος, όπως τον προβλέπουν και φαίνεται να τον επιθυμούν δυτικές χώρες όπως το πολεμοχαρές Ηνωμένο Βασίλειο, οι ανθρώπινες απώλειες των Ουκρανών οδηγούν σε αφανισμό του άρρενος κυρίως πληθυσμού της χώρας και σε ολοσχερή καταστροφή του παραγωγικού μηχανισμού και των υποδομών της. Ο πόλεμος ξεκίνησε με την εντύπωση ότι θα απαιτούσε λίγες μόνο μέρες για να υποκύψει και παραδοθεί η Ουκρανία. Όμως το μίσος που κυριαρχεί για ιστορικούς λόγους στους Ουκρανούς απέναντι στους Ρώσους ενεργοποίησε αμυντικά το σύνολο του πληθυσμού. Ουσιαστικά όλοι οι άρρενες Ουκρανοί επιστρατεύθηκαν.
Οι Ουκρανοί στηρίζονται μεν με εξοπλισμό και οικονομικά από τη Δύση, αλλά η τελευταία πολεμά τη Ρωσία χωρίς να διακινδυνεύει ούτε έναν στρατιώτη. Μακροπρόθεσμα μπορεί τελικά να ηττηθεί η Ρωσία, αλλά στην πραγματικότητα θα έχει πάψει να υφίσταται και η Ουκρανία λόγω του αφανισμού του πληθυσμού της και πλήρως κατεστραμμένες τις πόλεις και τις υποδομές της.
Μία ακόμα ιδιοτυπία αυτού του πολέμου έγκειται στο ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία πλήττουν ταυτόχρονα και τις χώρες που τις επέβαλαν.
Ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός που προκλήθηκε ως συνέπεια του πολέμου και των κυρώσεων μαστίζει κυρίως τις χώρες τις Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα η εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας τις απειλεί με ασφυξία αν ο Πούτιν διακόψει τον σχετικό εφοδιασμό τους. Η αντιδικία θα κριθεί από το αν η Ευρώπη αποδεχθεί το σύστημα πληρωμής σε ευρώ ή δολάρια που θα μετατρέπονται ταυτόχρονα σε ρούβλια, όπως ήδη δοκιμάζεται, ή θα καταλήξει σε διακοπή παροχής φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ταυτόχρονα ο ευρωπαϊκός εγωισμός μας εμποδίζει να συμμεριστούμε τα προβλήματα πείνας που σύντομα θα αντιμετωπίσουν πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και Αφρική από την διακοπή τροφοδοσίας τους από τους σιτοβολώνες Ρωσίας και Ουκρανίας.
Καλύτερη εικόνα της παγκοσμιότητας που έχει αυτός ο ιδιότυπος πόλεμος είναι το ότι χώρες που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού αρνήθηκαν να συμπλεύσουν με το ΝΑΤΟ στην αναμέτρησή του με τη Ρωσία. Αναφέρω ενδεικτικά τις κυριότερες: Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ινδονησία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Ιράν. Συνολικά 43. Ήδη ο στασιμοπληθωρισμός απειλεί την παγκόσμια οικονομία και από τις επιπτώσεις του δοκιμάζεται και η Ελλάδα. Και για σκεφθείτε στα μέσα της τουριστικής περιόδου, από την οποία αναμένουμε πολλά, να μας κόψει η Ρωσία το φυσικό αέριο. Και φυσικά ούτε θέλω να σκεφθώ αν η Ρωσία κάνει χρήση και πυρηνικών όπλων, όπως συνεχώς υπαινίσσεται.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση