Τα χρήματά τους να «εξανεμίζονται» βλέπουν ιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο που επένδυσαν στα κρυπτονομίσματα, λόγω της ραγδαίας πτώσης που καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Nofe Isah, ένας 25χρονος Νιγηριανός, επένδυσε σε crypto τον Ιανουάριο. Την προηγούμενη εβδομάδα είδε τις οικονομίες του, ύψους 5.000 δολαρίων, να εξανεμίζονται καθώς το κρυπτονόμισμα luna πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση. Τώρα ορκίζεται ότι δεν πρόκειται να επενδύσει σε crypto ξανά.

«Απλώς προσπαθώ να μην με πιάσει κατάθλιψη», είπε μιλώντας τηλεφωνικώς στο Reuters. «Το κρυπτονόμισμα μου πήρε τα λεφτά, ας μην μου πάρει και το κεφάλι».

Ελεύθερη πτώση

Όπως υπενθυμίζει το αμερικανικό πρακτορείο, η αγορά των κρυπτονομισμάτων, γνωστή για τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών, κατρακύλησε την περασμένη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν τις τοποθετήσεις που ενέχουν υψηλό ρίσκο.

Το Bitcoin κατρακύλησε ως και τα 25,401 δολάρια την Πέμπτη, το χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2020, έχοντας μόλις τον Νοέμβρη αγγίξει το ιστορικό υψηλό των 69,000 δολαρίων.

Τα μικρότερα νομίσματα επλήγησαν επίσης, με το Ether να καταγράφει απώλειες άνω του 15%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο. Το Luna έχασε σχεδόν όλη την αξία του.

Μικροί traders όπως ο Isah είχαν συρρεύσει το προηγούμενο διάστημα στα κρυπτονομίσματα, με την ελπίδα γρήγορων αποδόσεων παρά τις προειδοποιήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για τον υψηλό κίνδυνο που εμπεριέχουν αυτές οι τοποθετήσεις.

Ιστορίες πόνου

Οι συνολικοί αριθμοί χρηστών στις πλατφόρμες κρυπτογράφησης έχουν αυξηθεί. Το Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο, είχε περίπου 118 εκατομμύρια πελάτες τον περασμένο μήνα, από 43,4 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Αλλά μετά την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας, τα διαδικτυακά φόρουμ ήταν πλημμυρισμένα από ιστορίες θλίψης, καθώς οι μικροεπενδυτές εξέφρασαν την αγωνία τους για τις απώλειές τους.

«Είμαι 49 με μεγάλο στεγαστικό δάνειο, 3 παιδιά κ.λπ. Το πάρτι συνταξιοδότησής μου είναι στον πάγο για το άμεσο μέλλον», έγραψε ένας χρήστης στο Reddit. «Δεν φαίνεται αληθινό ότι έχασα 180.000 δολάρια», είπε άλλος.

Κατάρρευση

Αποκαλυπτική για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων ήταν η κατάρρευση, την περασμένη εβδομάδα, του terraUSD, ενός stablecoin που σχεδιάστηκε για να διατηρεί σταθερή τιμή μέσω ενός πολύπλοκου αλγόριθμου.

Όταν όμως τα νομίσματα δέχθηκαν μεγάλη πίεση από τους πωλητές, το σύστημα κατέρρευσε. Το TerraUSD – σχεδιασμένο για να διατηρεί την αξίας ενός δολαρίου – διαπραγματευόταν περίπου στα 9 σεντς την Τρίτη.

Ο Tejan Shrivastava, ένας 31χρονος γραφίστας από τη Βομβάη, ο οποίος επενδύει σε κρυπτονομίσματα τον τελευταίο χρόνο, είδε μια επένδυση 250 δολαρίων να «εξαερώνεται» λόγω της κατάρρευσης του luna.

«Ήταν κολλημένο σε μια σπείρα θανάτου. Όλα τα χρήματα χάθηκαν σε 15 λεπτά», είπε στο Reuters. «Δεν ξέρω καν αν θα επενδύσω ξανά σε crypto στο μέλλον. Έχω ένα χαρτοφυλάκιο κρυπτογράφησης, αλλά σκοπεύω να το ρευστοποιήσω», είπε.

Η πτώση του Luna εξαφάνισε το μεγαλύτερο μέρος της αγοραίας αξίας του, η οποία ήταν πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις στις αρχές Απριλίου, δείχνουν τα στοιχεία της CoinGecko.

Μάλιστα η απελπισία πέρασε και στον… αναλογικό κόσμο: Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία της Σεούλ ανακοίνωσε ότι αναζητά έναν ύποπτο αφού άγνωστος χτύπησε το κουδούνι σε διαμέρισμα του ιδρυτή του terraUSD, και κατόπιν τράπηκε σε φυγή.

Αβέβαιο μέλλον

Τα κρυπτονομίσματα υπόκεινται σε ανομοιογενείς ρυθμίσεις σε όλο τον κόσμο, με τους traders να είναι τυπικά απροστάτευτοι έναντι της πτώσης των τιμών.

Αλλά είναι δύσκολο να μετρηθεί η κλίμακα του πόνου των μικροεπενδυτών από την πτώση των κρυπτονομισμάτων και τις επιπτώσεις στη μελλοντική διάθεσή τους να επενδύσουν ξανά, δεδομένης της αδιαφανούς φύσης αυτής της αγοράς.

Στη Βρετανία περισσότερο από το 4% των ενηλίκων -περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι- κατέχουν κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πέρυσι από την βρετανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή – η οποία εκτιμά ότι πολλοί μικροεπενδυτές δεν καταλαβαίνουν καν τι ακριβώς αγοράζουν.

Άλλοι ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι: «Ψάχνω να αγοράσω φθηνά, όλα περιμένουμε ότι το bitcoin θα υποχωρήσει στα 22.000 δολάρια. Κάτι που δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά ούτε και εντελώς απίθανο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto