
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο που οι εταιρείες της Ε.Ε. μπορούν να πληρώσουν για ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με επικαιροποιημένη οδηγία για το θέμα.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν είπε στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο μήνα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις. Η Ρωσία είχε πει στους ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο σε ρούβλια αλλιώς θα έχαναν τις προμήθειες τους.
Πώς δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Σε επικαιροποιημένη οδηγία, που κοινοποιήθηκε στα κράτη της Ε.Ε. την Παρασκευή, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη οδηγία της. Είπε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα και ότι μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο – αρκεί να το κάνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα υπάρχοντα συμβόλαια και να δηλώνουν ότι η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί όταν πληρωθεί σε αυτό το νόμισμα.
Σχεδόν όλες οι συμβάσεις που έχουν οι εταιρείες της Ε.Ε. με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.
Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια.
Αρκετές κυβερνήσεις της Ε.Ε. και μεγάλοι εισαγωγείς έχουν ζητήσει περισσότερη σαφήνεια από τις Βρυξέλλες σχετικά με το εάν μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο, το οποίο θερμαίνει σπίτια, παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτεί εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη.
Οι εταιρίες θα πρέπει να προχωρούν σε «ξεκάθαρη δήλωση» αναφέροντας ότι όταν οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ η δολάρια, θεωρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι των υπαρχόντων συμβολαίων εκπληρωμένες, σύμφωνα με την οδηγία. Δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε περαιτέρω κινήσεις.
Εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους με την καταβολή ευρώ η δολαρίων, η εταιρία θα πρέπει να αποφεύγει επίσης να εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις με την ρωσική κεντρική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να την εμπλέξει σε διαδικασία μετατροπής των ευρώ σε ρούβλια.


Latest News

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ