
Είναι γεμάτοι με μικροπωλητές οι κεντρικοί δρόμοι στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιανουντέ. Παιδιά ηλικίας από 7 έως 14 ετών που στέκονται στα φανάρια σε μεγάλες διασταυρώσεις και στις αγορές για να πουλήσουν νερό, φιστίκια, αποξηραμένες μπανάνες και ότι άλλο μπορούν, για να αγοράσουν τετράδια και βιβλία για το σχολείο και να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα. Παιδιά που θα έπρεπε κανονικά να ήταν στο σχολείο. Η Σαντάλ Ζανγκά, διευθύντρια σχολείου, δεν κρύβει την οργή της. «Είμαι εναντίον του εμπορίου που κάνουν παιδιά στους δρόμους» λέει στη DW, «το παιδί έχει δικαίωμα στην προστασία. Αν το στείλουμε στους δρόμους, ποιος θα το προστατεύσει;».
«Να αλλάξουμε τη δομή της παγκόσμιας οικονομίας»
Λύση στο τεράστιο πρόβλημα, προσπαθούν να βρουν στην νοτιοαφρικανική πόλη Ντερμπάν οι 4.000 συμμετέχοντες στην 5η Παγκόσμια Διάσκεψη κατά της Παιδικής Εργασίας. Ο πρόεδρος τις φιλοξενούσας χώρας, Κυρίλ Ραμαφόζα , ζήτησε τερματισμό της πρακτικής. «Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο δομής της παγκόσμιας οικονομίας και των θεσμών της, οι προοπτικές εξάλειψη της παιδικής εργασίας και παροχή αξιοπρεπούς εργασίας είναι περιορισμένες» τόνισε κατά την έναρξη των εργασιών. Η επίτευξη του στόχου είναι ακόμη μακρινή υπόθεση. Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), πάνω από 72 εκ. παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή ένα στα πέντε, αναγκάζονται να δουλεύουν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι άλλα εκατομμύρια ακόμη κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Οι ανήλικοι πλανόδιοι μικροπωλητές είναι εκτεθειμένοι στον καιρό, την κυκλοφορία και μερικές φορές στην σεξουαλική βία και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Νομικά βέβαια η παιδική εργασία είναι απαγορευμένη στο Καμερούν, όπως λέει ακτιβίστρια Πολίν Μπιγιόνγκ. «Το Καμερούν έχει επικυρώσει πολλά άρθρα για την προστασία των παιδιών. Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να είναι περιθωριακό, αλλά δυστυχώς στις πόλεις μας βλέπουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούνται ως εργατικό δυναμικό από τους γονείς τους. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό.
Παιδική εργασία και η Nestlé
Η φτώχεια παραμένει μια από τις κύριες αιτίες της παιδικής εργασίας. Για να εξασφαλίσουν τη δική τους επιβίωση και των οικογενειών τους, τα παιδιά εργάζονται στα ορυχεία χρυσού της Τανζανίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ως ανήλικοι στρατιώτες, για παράδειγμα στο Νότιο Σουδάν. Εργάζονται επίσης στη γεωργία και συχνά αποδέχονται τους χαμηλούς μισθούς που υπαγορεύει η παγκόσμια αγορά. Αυτό συμβαίνει με την καλλιέργεια κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Εκεί, η ελβετική εταιρεία Nestlé, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη της στην καλλιέργεια κακάο – μεταξύ άλλων με την κατασκευή αιθουσών διδασκαλίας για παιδιά στις περιοχές καλλιέργειας και εκστρατείες αλφαβητισμού για τις γυναίκες της αγοράς.Όμως τα παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται σε ορισμένες φυτείες κακάο, παραδέχεται ο Tουσέν Λικ Γκεσάν, διευθυντής προγράμματος στη Nestlé, σε συνέντευξή του στη DW: «Το πρόβλημα της παιδικής εργασίας είναι υπαρκτό» .
Στο πλαίσιο των «Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης» των Ηνωμένων Εθνών, και τα 193 κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν αποτελεσματική δράση για την εξάλειψη μέχρι το 2025 της καταναγκαστικής εργασίας, της σύγχρονης δουλείας, της εμπορίας ανθρώπων και των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης παιδιών στρατιωτών. Αλλά οι έλεγχοι για να σταματήσει το φαινόμενο είναι σπάνιοι, επικρίνει το φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά Plan International. Η επιθυμία δυστυχώς δεν συναντά την πραγματικότητα.
Μαρτίνα Σβικόφκσι
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: DW


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW