Σουηδία και η Φινλανδία αναμένεται να καταθέσουν μαζί την Τετάρτη τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.
«Στη Σουηδία και τη Φινλανδία συμφωνήσαμε να πάμε χέρι-χέρι σε όλη αυτή τη διαδικασία και αύριο θα καταθέσουμε μαζί την αίτηση», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.
Η Φινλανδία και η Σουηδία εξέφρασαν αισιοδοξία την Τρίτη ότι μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τη Δευτέρα λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
«Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και έγιναν πιο σκληρές τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της Σουηδίας.
«Αλλά είμαι σίγουρος ότι, με τη βοήθεια εποικοδομητικών συζητήσεων, θα λύσουμε την κατάσταση».
Ο Νιινίστο είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν πριν από έναν μήνα και ότι το μήνυμα τότε ήταν υποστηρικτικό για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι την τελευταία εβδομάδα αυτό άλλαξε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος», τόνισε.
Το ταξίδι στην Ουάσιγκτον
Νιινίστο και Άντερσον θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντήσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη για να συζητήσουν την πορεία ένταξης στο NATO.
Ο Φινλανδός Νιίστο μάλιστα είπε η γρήγορη επικύρωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να εξομαλύνει τον δρόμο προς την ένταξη των δύο σκανδιναβικών γειτόνων, οι οποίοι εντάχθηκαν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995.
«Εάν έχουμε μια γρήγορη διαδικασία εκεί, βοηθάει την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα », είπε ο Νιινίστο σε συνέντευξη Τύπου με τον Άντερσον στη Στοκχόλμη.
Αισιοδοξία στον Λευκό Οίκο
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι βέβαιη ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στον οργανισμό, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, εν μέσω αντιδράσεων από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι δηλώσεις, που έγιναν σε δημοσιογράφους στο Air Force One, απηχούσαν παρόμοιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Είμαστε σίγουροι… θα υπάρξει συναίνεση όσον αφορά την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας», είπε η Ζαν Πιερ. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε προσθέτοντας ότι «γίνονταν συνομιλίες».
Η αινιγματική δήλωση της Ζαχάροβα
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, «λύνει τα χέρια» της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την κυρία Ζαχάροβα, την απόφαση για την ένταξη την πήραν οι πολιτικές εξουσίες και όχι οι λαοί των δύο χωρών, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
«Σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες κρατούσαν στάση ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».
Η τοποθέτηση Πούτιν
Μία ημέρα πριν στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε ανεκτικός(!) απέναντι στην προοπτική αυτή δηλώνοντας πως η διαφαινόμενη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας «δεν συνιστά άμεση απειλή προς τη Ρωσία».
Ο κ. Πούτιν σχολίασε πως «δεν έχει κανένα πρόβλημα» είτε με την Σουηδία είτε με την Φινλανδία. Αν και ξεκαθάρισε «πως η διεύρυνση της στρατιωτικής υποδομής (κοντά στο ρωσικό έδαφος) θα μπορούσε να προκαλέσει μια απάντηση από μας, αναλόγως και με τις απειλές που θα μας δημιουργήσει», χωρίς ωστόσο να γίνει πιο σαφής ή απειλητικός.
Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν ανήμερα της ανακοίνωσης από την πλευρά της Στοκχόλμης πως θα ακολουθήσει τα χνάρια του Ελσκίνκι υποβάλλοντας επίσης αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι αιτιάσεις της Τουρκίας
Αρκετοί, ανάμεσά τους ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, έσπευσαν να διασκεδάσουν την εντύπωση που είχαν προκαλέσει οι αρχικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Τελικά η Τουρκία δεν θα επιμείνει, θα συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση – αυτή ήταν η κεντρική ιδέα των δηλώσεών τους.
Να, όμως, που ο Ερντογάν επανήλθε και μάλιστα με πολύ πιο συγκεκριμένο τρόπο και επιθετικό τόνο. «Πρώτα από όλα, δεν μπορούμε να πούμε ναι σε εκείνους που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ώστε να ενταχθούν σε μια συμμαχία για την ασφάλεια, όπως είναι το ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Μας λένε πως θα έρθουν στην Τουρκία. Θα έρθουν, άραγε, για να μας πείσουν; Να με συγχωρείτε, αλλά δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο».
Διαβάστε επίσης – Ο Ερντογάν τα θέλει όλα από ΗΠΑ-ΕΕ για να πει «ναι» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Και το πρωτοσέλιδο που δίνει εξηγήσεις
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στην πρώτη του σελίδα, στην αγγλική του έκδοση, κάνει μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του ΝΑΤΟ και εξηγεί ότι η διαδικασία για την ένταξη μια χώρας είναι μακρά και απαιτεί πολλά βήματα
Επισημαίνει μάλιστα ότι προκειμένου το ΝΑΤΟ να δεχτεί νέα μέλη –με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και την Ουκρανία να επιδιώκουν τώρα παρόμοια ένταξη– πρέπει να πληρούνται διάφορες προϋποθέσεις και να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες.
Και θυμίζει ότι στα 73 χρόνια από την ίδρυση της συμμαχίας, ο αριθμός των μελών αυξήθηκε από 12 σε 30, μέσω οκτώ κυμάτων επέκτασης. Το πρώτο ήταν η Τουρκία και η Ελλάδα. Το 1955, η τότε Δυτική Γερμανία εντάχθηκε στις τάξεις του ΝΑΤΟ και το 1982, η Ισπανία έγινε μέλος.
Με την ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο το 1999, ο αριθμός των μελών αυξήθηκε σε 19.
Η Βόρεια Μακεδονία και το ελληνικό βέτο
Το 2004 προσχώρησαν η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Βουλγαρία, μαζί με τα κράτη της Βαλτικής της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.
Η Αλβανία και η Κροατία έγιναν κράτη μέλη το 2009, το Μαυροβούνιο το 2017 και τελικά η Βόρεια Μακεδονία το 2020. Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι «το ελληνικό βέτο κράτησε τη Βόρεια Μακεδονία να περιμένει για χρόνια»: «Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας κατέστη δυνατή μόνο μετά την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφωνίας ονόματος με την Ελλάδα. Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα μπλόκαρε την ένταξη της στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία» και συναίνεσε μόνο όταν η χώρα έγινε επίσημα Βόρεια Μακεδονία».
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η για τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, απαιτείται ομοφωνία
«Για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ, απαιτείται ομόφωνη έγκριση, η οποία ισούται με την έγκριση και των 30 υπαρχόντων συμμάχων χωρών».
Latest News
Καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη 41 νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
Ο ΟΑΣΘ θα δρομολογεί από την 1η Ιανουαρίου, σε καθημερινή βάση, 151 καινούρια λεωφορεία, αριθμός που αποτελεί το 50% του στόλου του
Βιβλίο: «Η Πολιτική Οικονομία της Αξιολόγησης στην Ελλάδα»
Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Παρασκευή Β. Μπουφούνου, Παντελής Χ. Κωστής.
Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ, αναιρείται και πάλι το θετικό σενάριο
To κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών έχει αλλάξει άρδην και αυτή την ώρα τπαλεύει να κρατήσει ακόμη και τις 1.390 μονάδες
Στο «κόκκινο» το δημογραφικό στη Ρωσία - Καλεί... μετανάστες για να αναπτυχθεί
Η Ρωσία υιοθέτησε στις 12 Νοεμβρίου νόμο που απαγορεύει την προώθηση ενός τρόπου ζωής χωρίς παιδιά, ως απάντηση στο δημογραφικό
Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
Εσωκομματική φαγωμάρα και δημοσκοπική καθίζηση για τον καγκελάριο Σολτς και τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη χαρακωμάτων στο έδαφος και για το τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία - Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ