
Κατά 30 με 60 μονάδες βάσης θα ακριβύνουν οι νέες χορηγήσεις το επόμενο δίμηνο. Η αναπροσαρμογή των σχετικών τιμολογίων αποτελεί ειλημμένη απόφαση των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς οι έκτακτες συνθήκες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει το κόστος χρήματος για τον κλάδο σε υψηλότερα επίπεδα.
Πρόκειται για κινήσεις που κατά τις τράπεζες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των περιθωρίων κέρδους τους στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς στο σημερινό ταραχώδες περιβάλλον δεν είναι λίγα τα δανειακά τους προϊόντα που τείνουν να καταστούν ακόμα και ζημιογόνα.
Κι αυτό χωρίς ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων για την αντιμετώπιση των άνευ προηγουμένου πληθωριστικών πιέσεων. Με τα σημερινά δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο, που για την πλειονότητα των αναλυτών θεωρείται κλειδωμένο, αφορά την προς τα επάνω αναθεώρησή τους κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0%, μέχρι το τέλος του 2022, εξέλιξη που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το διατραπεζικό κόστος δανεισμού.
Τι θα αλλάξει
Οι επιτοκιακές αλλαγές που θα προωθήσουν το αργότερο έως και το τέλος Ιουνίου οι τράπεζες αφορούν κατά βάση προϊόντα σταθερού επιτοκίου, μια και το κόστος στα υπόλοιπα χορηγητικά προγράμματα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους ευρωπαϊκούς δείκτες Euribor, οι οποίοι μεταβάλλονται ούτως ή άλλως, ανάλογα με τις τάσεις στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα ήδη στη δεύτερη κατηγορία καταγράφονται αυξήσεις.
Από την άλλη, στα παλαιά δάνεια δεν θα επηρεαστούν καθόλου τα προϊόντα σταθερού επιτοκίου, για όσο διάστημα είναι σε ισχύ. Ωστόσο, όσα αποπληρώνονται με κυμαινόμενο επιτόκιο θα επιβαρύνονται όλο και περισσότερο, όσο θα σκαρφαλώνει σε πιο υψηλά επίπεδα τo Euribor.
Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζική πηγή σημειώνει ότι η τρέχουσα συγκυρία θεωρείται ιδανική για τη λήψη νέας χρηματοδότησης με σταθερό επιτόκιο ή το γύρισμα υπάρχουσας οφειλής σε αυτού του είδους τα προγράμματα. Και αυτό διότι ο δανειολήπτης θα κλειδώσει τις δόσεις του πριν επιβληθούν οι προαναφερθείσες αυξήσεις και δεν θα έχει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εφαρμογής πιο περιοριστικής πολιτικής από την Ευρωτράπεζα.
Τα επιτόκια σήμερα
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ενώ από το 2018 έως και σήμερα οι τράπεζες έχουν λανσάρει πλήθος ελκυστικών προγραμμάτων σε όλες τις κατηγορίες πίστης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια, με τα οποία κάποιος μπορεί να κλειδώσει τη δόση του ακόμα και για 30 χρόνια, με ετησιοποιημένο κόστος που δεν ξεπερνά το 4%. Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν τον Μάρτιο του 2022 είναι ενδεικτικά:
– Στεγαστικά δάνεια: Το μέσο επιτόκιο στο σύνολο της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 2,83%, ενώ παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 3% από τον Σεπτέμβριο του 2019. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η προσφορά προγραμμάτων με χαμηλά σταθερά επιτόκια, τα οποία για διάστημα 10 ετών κινούνται τους τελευταίους μήνες λίγο πάνω από τη ζώνη του 3% και προτιμώνται από τους περισσότερους δανειολήπτες.
– Καταναλωτικά δάνεια: Χαμηλά θεωρούνται και τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος τους χορηγείται χωρίς εξασφαλίσεις. Τον περασμένο Μάρτιο βρίσκονταν λίγο πάνω από το 10%.
– Επιχειρηματικά δάνεια: Στις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο κινείται σε επίπεδα ανάλογα των στεγαστικών δανείων (Μάρτιος 2022: 2,96%, +0,20% σε μηνιαία βάση). Μπορεί να επηρεάζεται από τις πολύ ελκυστικές χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίζουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, για τις οποίες ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών είναι μεγάλος, ωστόσο και για τα μικρομεσαία σχήματα το μέσο κόστος είναι χαμηλό (4,43%).
Οι καταθέσεις
Στον αντίποδα, στις καταθέσεις οι όποιες μεταβολές θα καθυστερήσουν, ώστε να μετρηθεί εκ νέου υπό το νέο χρηματοπιστωτικό και νομισματικό περιβάλλον το κόστος άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες. Γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «σε δεύτερο χρόνο και εφόσον ενισχυθούν τα επιτόκια του ευρώ πάνω από το 0%, ένα μέρος της ανόδου θα αποδοθεί στους πελάτες μας».
Οπως λέει, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή οι τράπεζες για τις καταθέσεις που δεν αξιοποιούν για χρηματοδοτήσεις και τοποθετούν στην ΕΚΤ πληρώνουν τόκους». Συμπληρώνει πάντως ότι «αν τα επιτόκια του ευρώ βρεθούν ξανά σε θετικό έδαφος, θα υπάρξουν άμεσα αυξήσεις στις μηδενικές σήμερα αποδόσεις των παραδοσιακών αποταμιευτικών λογαριασμών. Για παράδειγμα, αν φτάσουν στο 0,50% δεν αποκλείεται να δούμε στην αγορά ξανά προγράμματα με ετησιοποιημένες αποδόσεις της τάξης του 0,40%».
Ανεβαίνει και το κόστος δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο ανοδικός κύκλος του κόστους χρήματος στον οποίο εισήλθε η οικονομία επηρεάζει και τα επιτόκια των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οπως έγινε γνωστό, για τα δάνεια που θα επιδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα χορηγηθούν από τις τράπεζες, για τον πρώτο κύκλο των επενδυτικών προγραμμάτων το επιτόκιο παραμένει στο 0,30%. Για τον δεύτερο κύκλο επενδύσεων που θα ακολουθήσει, θα ανέβει στο 0,60%, ενώ στον τρίτο κύκλο, ο οποίος προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023, το επιτόκιο δανεισμού θα είναι 1,1%.


Latest News

Ο ΣΕΒ υποδέχθηκε τους τραπεζίτες - Τι είπαν για δάνεια και επενδύσεις
Συνεδρίασε την Τετάρτη 2 Απριλίου, το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ με θέμα την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση

Η MSCOMM στην BEYOND 2025
Στο πλαίσιο της έκθεσης, η MSCOMM συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις αναδυόμενες τεχνολογίες
![Commerzbank: Ο Μαραθώνιος των ελληνικών τραπεζών συνεχίζεται… [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_bankers4_b-1024x600-1-600x352.png)
Ο Μαραθώνιος των ελληνικών τραπεζών συνεχίζεται: Τι λέει η Commerzbank [γραφήματα]
Περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης, τουλάχιστον για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, πιθανότατα θα εξαρτηθούν από μια άλλη αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με την Commerzbank

Premia: Αύξηση εσόδων και adjusted EBITDA κατά 18% το 2024 - Μέρισμα 0,03 ευρώ/μετοχή
Tο διοικητικό συμβούλιο της Premia αποφάσισε να εισηγηθεί στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή

Η ευκαιρία της Ελλάδας στη σκιά των δασμών Τραμπ – Τι «βλέπει» η PwC
«Το ελατήριο της Ελλάδας δεν έχει εξαντληθεί», λένε στελέχη της PwC – Ζητούμενο η αξιοποίηση των ευκαιριών παρά τους δασμούς Τραμπ – Προς νέο ρεκόρ εξαγορών το 2025

Όλοι οι μεγάλοι hyperscalers στο… πιάτο της ΔΕΗ - Το σχέδιο Στάσση για βιώσιμη ανάπτυξη στη Δ. Μακεδονία
Η ΔΕΗ αλλάζει τη Δυτική Μακεδονία μέσω του νέου της επενδυτικού πλάνου και συγχρόνως βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των AI data centers

Έρχεται πόλεμος στις ηλεκτρονικές πληρωμές με την εφαρμογή του IRIS
Οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν απευθείας από το κινητό τους, με άμεση χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού

Επιστροφή στο... σπίτι και (απ)αισιοδοξία - Τι δείχνουν δύο έρευνες για τον Έλληνα καταναλωτή και την αγορά
Πώς «διαβάζει» η αισιόδοξη αγορά τροφίμων και ποτών την απαισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών - Αποκαλυπτικές έρευνες από Circana και NielsenIQ

Αναζητά ξενοδοχεία σε Σύρο, Μήλο και Κρήτη η Square Lime - Πώς κινούνται Μύκονος, Σαντορίνη
Η Square Lime βλέπει άνοδο των αφίξεων σε Αθήνα, Κυκλάδες, Μάνη - Αντίθετα, προβλέπει πτώση σε Μύκονο

«Πόλεμος όλων, εναντίον όλων» - Το τίμημα που θα πληρώσει η αγορά απο τους δασμούς Τραμπ
Τι είπαν ο Αριστοτέλης Παντελιάδης και ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δασμοί Τραμπ στο εμπόριο και τις τιμές