Σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη, μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξελίσσεται στην επόμενη επταετία η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της εισηγμένης Γιώργος Περιστέρης στη διάρκεια της χθεσινής Investor Day παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εισηγμένης, η οποία εδώ και δεκαετίες κρατά τα σκήπτρα του μεγαλύτερου παραγωγού ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Η ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά που κατέχει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επεκτείνεται σύμφωνα με τους στόχους της διοίκησης και εκτός συνόρων. Η ανάγκη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ε.Ε., που προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει ως βιώσιμη λύση τις ΑΠΕ. Και είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε στους επενδυτές ο κ. Περιστέρης όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενες ευκαιρίες από τις τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: «Ένας πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπίζεται ανθρωπιστικά ως ευκαιρία. Κι είναι επίσης λυπηρό ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να επιβεβαιώσει αυτό που χρόνια έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τη μόνη βιώσιμη απάντηση στα ενεργειακά ζητήματα».
Οι κινήσεις εκτός συνόρων
Έτσι, και οι πλέον δύσπιστοι στην Ευρώπη πιστεύουν πια στο εγχείρημα της καθαρής και «πράσινης» ενέργειας.
Με αυτό το δεδομένο, ήδη η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες συνολικής ισχύος άνω του 1 GW στις ακόλουθες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης:
- Στην Πολωνία για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων της τάξης των 200 – 300 MW. Σημειωτέον ότι η ελληνική εταιρεία βρίσκεται ήδη τοποθετημένη στη συγκεκριμένη αγορά με 102 MW.
- Στη Ρουμανία ο στόχος είναι αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 200 – 300 MW.
- Στη Βουλγαρία η επιδίωξη είναι η ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων 300 MW, ενώ ήδη στη γειτονική χώρα η εισηγμένη διαθέτει αιολικά 30 MW.
- Στην Αλβανία το πλάνο προβλέπει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 100 – 150 MW.
Τα έργα αυτά σημειωτέον δεν περιλαμβάνονται ακόμα στο business plan και άρα δεν έχουν προσμετρηθεί τα οφέλη για την εταιρεία και τους μετόχους.
Ανάπτυξη σε δύο φάσεις
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ξεδιπλώνει και το επενδυτικό της πλάνο εντός συνόρων.
Θα γίνει σε δύο φάσεις, 2022-2025 και 2026-2029.
Στοχεύει σε έργα που θα φέρουν την εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ στα 6,4 GW μέχρι το 2029. Το μέγεθος αυτός αντιστοιχεί στο 35% της πρόσθετης ισχύος ΑΠΕ των 18 GW που χρειάζεται η Ελλάδα για να πιάσει τον στόχο των 30 GW έως το 2030.
Στην πρώτη φάση η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι το 2025 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.
Αντίστοιχα την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εμβληματικά έργα
Ως προς τα έργα που ξεχωρίζουν, ναυαρχίδα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα αιολικά είναι ο Καφηρέας στην Εύβοια, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και το οποίο αναμένεται να μπει σε μερική λειτουργία ήδη από τα τέλη του 2022-αρχές του 2023.
Στα φωτοβολταϊκά, η εισηγμένη ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.
Παράλληλα, στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί με το έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW της Αμφιλοχίας και το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης.
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπεριέχει έργα υψηλής ποιότητας, διαφοροποιημένων τεχνολογιών και εξασφαλισμένων κεφαλαίων, τα οποία παράγουν εγγυημένες ταμειακές ροές και στηρίζονται από μακροχρόνια συμβόλαια.
Από τα 895 MW εγκατεστημένης ισχύος, τα 763 MW είναι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Η αξία στους μετόχους
Ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029, αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).
Επιπρόσθετα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επιστρέφει σταθερά αξία στους μετόχους της παρουσιάζοντας αύξηση στην τιμή της μετοχής της τάξεως του 370% την τελευταία πενταετία και έχοντας διανείμει στους μετόχους συνολικά 176 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 είναι όχι απλά διασφαλισμένο, αλλά προβλέπει και την παράλληλη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Οι αναλυτές
Λίγες μέρες πριν την Investor Day, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές προχωρούσαν στην αναθεώρηση των τιμών – στόχων για την πορεία της μετοχής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Εντόπισαν τα βασικά εκείνα οικονομικά μεγέθη, όπως και τους επενδυτικούς στόχους της εισηγμένης που της προσδίδουν ρόλο καθοδηγητή της εγχώριας αγοράς ως προς την ενεργειακή μετάβαση.
Έτσι, η Εθνική αναθεώρησε την τιμή στόχο της μετοχής στα 25 ευρώ έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 15,30 ευρώ. Μάλιστα επανέλανει την σύστασή υπερ-απόδοσης (Overperform) προσφέροντας ένα upside της τάξης του 52%.
Αλλά και ο χρηματοοικονομικός οίκος WOOD & Company, σε ειδική έκθεση για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επικαιροποίησαε το 12μηνο στόχο της τιμής στα 22,4 ευρώ/μετοχή, δηλαδή 31% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και έναντι 18 ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Σύμφωνα με την WOOD & COMPANY, «η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή κερδοφορία και συνεπή απομόχλευση, αφήνοντας χώρο στον ισολογισμό για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας».
Στα πρότυπα ευρωπαϊκών ομίλων ΑΠΕ
Η πορεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης της στα επόμενα επτά χρόνια, οδήγησαν τον πρόεδρο της εισηγμένης να πει για τη δομή και τη λειτουργία της, προσομοιάζοντας την με αντίστοιχες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου των ΑΠΕ και της κυκλικής οικονομίας:
«Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι ένα συνονθύλευμα assets – ασχέτως πόσο επικερδή είναι αυτά – αλλά μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες για να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους πρέπει να συμπληρώνονται από Αποθήκευση Ενέργειας – ειδικά μέσω αντλησιοταμίευσης».
Latest News
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ενεργειακή λύση αυτοπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας με αποθήκευση από την Elpedison
Η συγκεκριμένη λύση της Elpedison δίνει τη δυνατότητα χωρίς καμία δέσμευση και κανένα κόστος επένδυσης
Παράταση για τα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ
Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2025 η υποβολή των αιτήσεωνς στον ΔΕΔΔΗΕ για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»
Πώς θα αλλάξετε θερμοσίφωνα: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα - Τα ποσά επιδότησης
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά που επιθυμούν να αγοράσουν και να τοποθετήσουν ηλιακό θερμοσίφωνα ή αντλία θερμότητας στην οικία τους
Πώς να αλλάξετε θερμοσίφωνα - Δικαιούχοι και διαδικασία για την επιδότηση
Στα 223,2 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
«Δούρειος ίππος» κυβερνοεπιθέσεων τα φωτοβολταϊκά - Τι λέει στον ΟΤ ένας Έλληνας «white hat hacker»
Ο Βαγγέλης Στύκας, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αναφέρει ότι το ενδεχόμενο ενός περιστατικού μοιάζει όλο και πιο πιθανό
Στην «πρίζα» το σχέδιο για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά
Ξεκινούν το α’ εξάμηνο του 2025 οι διαγωνισμοί για την ανάπτυξη συνδυαστικών μονάδων παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ
Mega lifting της ΔΕΗ σε μονάδες ρεύματος στα νησιά - Οι πρώτες στη Σαντορίνη
Οι νέες μονάδες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού ενόψει της θερινής περιόδου.