
Μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και όλα δείχνουν ότι αυτή η αύξηση δεν θα είναι ούτε η τελευταία ούτε η μεγαλύτερη.
Το χθεσινό ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Αγοράζει 500.000 τόνους σιταριού από την Ινδία
Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου “χωριάτικο” έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.
Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.
Παρότι τα αποθέματα αλεύρων σιταριού, σμιγαδιού και άλλων δημητριακών σε συνδυασμό με τα αποθέματα σιτηρών που διατηρούν οι μύλοι κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη δεδομένη χρονική περίοδο, η πορεία των τιμών αυξάνει την ανησυχία δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Ράλι στις πρώτες ύλες
Ακόμη και όσοι εκτιμούσαν πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση ενόψει της νέας σοδειάς, η οποία «παραδοσιακά» ρίχνει τις τιμές, το ξανασκέφτονται, καθώς οι πιέσεις αυξάνονται.
Κι αν το ψωμί και τα προϊόντα με βάση το αλεύρι είναι ένα μικρό κλάσμα των οικογενειακών προϋπολογισμών στη χώρα μας, η συνεχιζόμενη άνοδος σε βασικές πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, η βρώμη, το καλαμπόκι και το γάλα φέρνει νέο κύμα ακρίβειας στο σύνολο των επεξεργασμένων και μη τροφίμων, την ώρα που ο λογαριασμός για τα είδη διατροφής είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση βάζει φρένο σε νέα μέτρα στήριξης πέραν όσων έχουν αναγγελθεί για τους λογαριασμούς της ενέργειας.
Εισαγόμενος πληθωρισμός και εκτίναξη του κόστους παραγωγής
Η νέα άνοδος κατά 35% που καταγράφουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον Μάρτιο και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής – κτηνοτροφία κατά 26,5% τον ίδιο μήνα «δείχνουν» νέες ανατιμήσεις στο ράφι και περαιτέρω υποχώρηση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ, ο Απρίλιος κατέγραψε υποχώρηση στους όγκους πωλήσεων της τάξεως του 7%-8%, παρά το γεγονός ότι αφορούσε την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για τον Μάιο, με την αγορά στο σύνολό της να έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες της στον τουρισμό.


Latest News

Επίσκεψη Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα
Η επίσκεψη του Βανς στην Ινδία πραγματοιείται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του

Η Κίνα απαγορεύει σε νοτιοκορεατικές εταιρείες την εξαγωγή προϊόντων που παρήχθησαν με κινεζικές σπάνιες γαίες
Η Κίνα προειδοποιεί τις νοτιοκορεατικές εταιρείες ότι απειλούνται με κυρώσεις εάν παραβιάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.