Με βασικό μήνυμα «η βία και παρενόχληση στην εργασία αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα» και ότι «η υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις μέτρων και πολιτικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, εκτός από υποχρεωτική είναι και αναγκαία» η Ομάδα για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα του ΣΕΒ διοργάνωσε ανοιχτή ψηφιακή εκδήλωση, με θέμα «Εργασία χωρίς βία και παρενόχληση: Οδηγός του ΣΕΒ για τις επιχειρήσεις».

Δείτε τον οδηγό για τις επιχειρήσεις

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, μίλησαν η κ. Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας και η επικεφαλής της Ομάδας για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ κ. Ιουλία Τσέτη.

Χατζόπουλος: Φιλοδοξούμε να είμαστε θεματοφύλακες

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Χατζόπουλος, τόνισε ότι «στον ΣΕΒ -πέρα από ζήτημα αρχής και αξιών – η δημιουργία μιας κουλτούρας και ενός τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων και όλα τα συναφή θέματα βρίσκονται στον πυρήνα των σύγχρονων θεμάτων του επιχειρείν. Όπως έχουμε πράξει και στο παρελθόν για πλείστα ζητήματα ενδιαφερόμαστε για το πνεύμα και όχι μόνον το γράμμα των κανονιστικών ρυθμίσεων.  Στην περίπτωση της αποφυγής της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, φιλοδοξία μας είναι εμείς και οι επιχειρήσεις μέλη μας να είμαστε και εδώ θεματοφύλακες», επισήμανε ακόμη ο κ. Χατζόπουλος.

Ο οδηγός

Στη συνέχεια η κα. Ιουλία Τσέτη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και επικεφαλής της Ομάδας για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ να προχωρήσει στη δημιουργία της Ομάδας και επισήμανε ότι «ο Οδηγός αποτελεί την πρώτη δράση της Ομάδας που δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 4808/21». Ο Οδηγός -τόνισε η κα. Τσέτη- απευθύνεται ειδικότερα, κατά πρώτον σε στελέχη των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού που κατά τεκμήριο έχουν τη σχετική αρμοδιότητα και κατά δεύτερον σε όλα τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων τα οποία πρέπει να γνωρίζουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Συμπληρωματικά του Oδηγού δημιουργήσαμε και ένα σύντομο κείμενο υπό μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων Q&A, το οποίο στόχο έχει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην ενημέρωση που θα κάνουν στους εργαζόμενους τους για τις προβλέψεις του νόμου. Η κα. Τσέτη επισήμανε επίσης ότι οι επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες με παγκόσμιο προσανατολισμό, επιβάλλεται πλέον να συμπεριλάβουν στο αξιακό τους σύστημα ανάλογες έννοιες και να προάγουν συμπεριφορές απόλυτου σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Δείτε τις ερωταπαντήσεις

«Έχουμε ως κοινωνία στη διάθεσή μας πληθώρα διεθνών, ευρωπαϊκών συνθηκών και με τον ν. 4808/21 και εθνική νομοθεσία που μας υποστηρίζει πλήρως. Επαφίεται σε εμάς να αναλάβουμε τις δράσεις που χρειάζονται και να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το εργασιακό περιβάλλον, σε όφελος τόσο των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων. Η Ομάδα στον ΣΕΒ, ξεκινάει τώρα το έργο της, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξηγήσουμε ενδελεχώς στις επιχειρήσεις τη νέα αυτή δράση και πολιτική, ώστε να γίνουν και οι εργαζόμενοι κοινωνοί του εγχειρήματος και όχι μόνο οι εργοδότες», κατέληξε στην παρέμβασή της.

Το υπουργείο Εργασίας

«Για την κυβέρνησή μας, το ζήτημα της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στην εκδήλωση.  Η ίδια Συρεγγέλα σκιαγράφησε πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία στην πράξη ενός ολοκληρωμένου πλέγματος δράσεων για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των μορφών συμπεριφοράς βίας και παρενόχλησης στην εργασία, με στόχο την προστασία των εργαζομένων – γυναικών και ανδρών.

Σύγχρονο πλαίσιο

Ο κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος, Policy Εxpert ΣΕΒ παρουσιάζοντας τον Οδηγό τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι με τον Ν. 4808/2021 (Μέρος ΙΙ), επιχειρείται να διαμορφωθεί στην Ελλάδα ένα σύγχρονο, περιεκτικό και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο, ειδικά για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στο πλαίσιο της εργασίας. Η ορθή εφαρμογή των προβλέψεών του, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προαγωγή των προαναφερόμενων στόχων, με αμοιβαία οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, τους απασχολούμενους και τις λοιπές κατηγορίες προσώπων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής.

Την οπτική των στελεχών της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μετέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Σωτήρης Σταματίου, Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ, ενώ περιπτώσεις εφαρμογής  ανέπτυξε ο δικηγόρος  κ. Ιωάννης Α. Βάγιας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο