Στις 28 Ιουνίου του 1914 ο Σέρβος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίνσιπ σκοτώνει με δυο σφαίρες στο Σεράγεβο τον Αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη γυναίκα του πριγκίπισσα Σοφία.
Οι δύο αυτοί πυροβολισμοί υπήρξαν η αφορμή για να ξεκινήσει σε λιγότερο από ένα μήνα ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος 18.000.000 νεκρούς και πολλά εκατομμύρια τραυματίες. Προς το τέλος του πολέμου, το 1917, εμπλέκεται και η Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο βασιλεύς Κωνσταντίνος Α’ διαφωνούν αν θα πρέπει να αναμιχθεί η Ελλάδα στον πόλεμο. Ο Βενιζέλος είναι υπέρ της εισδοχής. Ο Κωνσταντίνος υπέρ της ουδετερότητας. Δημιουργείται ο Διχασμός με δύο κυβερνήσεις και δύο στρατούς. Στη Θεσσαλονίκη υπό τον Βενιζέλο και στην Αθήνα με τον Κωνσταντίνο και πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.
Ακολουθεί η Ελληνική Εκστρατεία στη Μικρά Ασία και ο πόλεμος με 300.000 νεκρούς και 1.500.000 πρόσφυγες.
Διαφωνίες για την εκστρατεία είχε ο Ιωάννη Μεταξάς, ο οποίος είχε πει «οιονδήποτε στρατιωτικόν εγχείρημα ημών εις τον χώρον της Μικράς Ασίας δεν θα είναι μόνον πράξις καταστροφική, αλλά πράξις οιονεί αυτοκτονίας», για να επιβεβαιωθεί δραματικά λίγα χρόνια αργότερα.
Το Σάββατο που μας πέρασε (14 Μαΐου) έγινε στον ωραίο κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νέας Σμύρνης η παρουσίαση του βιβλίου της Ξένης Μουχίμογλου: «Η Καθημερινή Ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων» στο οποίο παρουσιάζεται υπό τύπον ιστορικού ρεπορτάζ όλη η Μικρασιατική περιπέτεια με τους πρωταγωνιστές της. Την Επανάσταση των Νεότουρκων, τη ζωή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ στο χαρέμι του, την αναδυόμενη προσωπικότητα του Κεμάλ Αττατούρκ, την πορεία του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η κοινωνική διαστρομάτωση της Σμύρνης, τότε που όλος ο πλούτος βρισκόταν στα χέρια των Ελλήνων και τις χρυσές λίρες στις τράπεζες για να μην χάνουν χρόνο τις μετρούσαν με το ζύγι, οι περίπατοι στο μυθικό Quai, το σμυρνέϊκο τραγούδι, μέχρι που όλα αυτά πνίγηκαν στο αίμα και τους μαύρους καπνούς.
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.