Στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κυμαίνονται τα αποθέματα σε μετρητά που κρατούν στα χέρια τους οι κορυφαίοι fund managers, αποφεύγοντας ουσιαστικά να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις ανησυχώντας για την αβεβαιότητα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια και την οικονομία.

Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America, που δημοσίευσαν οι Financial Times, η ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια των fund managers έχει αυξηθεί κατά 6,1% κατά μέσο όρο. Η έκθεση περιλαμβάνει απόψεις από 288 στελέχη του επενδυτικού κλάδου που όλοι μαζί διαθέτουν υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 833 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή της Bank of America, Μάικλ Χάρνετ το κλίμα ανάμεσα στους μεγαλοεπενδυτές είναι “έντονα αρνητικό”.

Η στροφή στα μετρητά, που συνήθως συναντάται σε περιόδους αυξημένου ρίσκου, συμπίπτει χρονικά με τις αρνητικές προοπτικές για την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων στην Wall Street, αλλά και όχι μόνο. Μέσα στο Μάιο, το 66% των fund managers υποστήριξαν πως τα εταιρικά κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο θα αποδυναμωθούν.

Σήμερα η πίεση στην Wall Street είναι ισχυρή με τον Dow να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες και να οδεύει προς την μεγαλύτερη πτώση του από το 2020, ενώ η βουτιά για τον τεχνολογικό Nasdaq ξεπερνά το 4%.

Αρκετοί αναλυτές ανησυχούν πως οι δείκτες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο «απόλυτο χαμηλό» και αυτό αποτυπώνεται σε αρκετά χρηματιστήρια με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country World Index είναι μειωμένος κατά 17% από τις αρχές της χρονιάς.

Οι αγορές χρήματος φαίνεται πλέον πως προσπαθούν να επεξεργαστούν και να «χωνέψουν» την πιθανότητα μιας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, όμως υπάρχει αρκετή απαισιοδοξία και αμφισβήτηση στην ικανότητα της Fed να ισορροπήσει το σύστημα και να χαράξει μια νομισματική πολιτική που θα προσγειώσει ομαλά την αμερικανική οικονομία.

Ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σε δηλώσεις του σήμερα, υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία μάλλον θα αποφύγει την ύφεση, αλλά είναι αναπόφευκτο πως θα βρεθεί σε καθεστώς στασιμοπληθωρισμού. Υποστήριξε δε, πως για τις αγορές τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμη, καθώς οι επενδυτές δεν έχουν αντιδράσει στην πολύ σημαντική επιβράδυνση που αναμένεται να καταγράψει η αμερικανική οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street