![Πετρελαϊκές εταιρείες: Κέρδη – ρεκόρ 130 δισ. δολ στο πρώτο τρίμηνο [ΠΙΝΑΚΕΣ]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/petrelaio-oil-768x430-2.jpg)
Υπερκέρδη που πλησιάζουν τα 130 δισ. δολάρια ανακοίνωσαν μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, καθώς το ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τις έχει κάνει όπως όλα δείχνουν να κολυμπάνε στο χρήμα.
Με επικεφαλής την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, την Aramco, που ανακοίνωσε τεράστια κέρδη 39,5 δις δολαρίων για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι πετρελαϊκές φαίνεται ότι είναι ο μόνος ίσως κλάδος που πάει καλά –για τους μετόχους, όχι τους καταναλωτές- εν μέσω πολέμου, ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και μεγάλων ανησυχιών για το κλίμα και την υγεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την Aramco στην πρώτη θέση της λίστας με τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, φτάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τα 2,5 τρισ. δολάρια ή σχεδόν το ΑΕΠ όλης της Γαλλίας. Το επίτευγμα αυτό γίνεται πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι η Aramco είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας και όχι στη Γουολ Στριτ ή στην Ευρώπη όπως άλλες πετρελαϊκές και μη εταιρείες, αγορές που οποίες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο –και μέχρι πριν την έναρξη του πολέμου- έχουν κάνει μεγάλο ράλι.
Οι κολοσσοί
Είναι ενδεικτικό ότι τα κέρδη τριμήνου και για τους άλλους κολοσσούς του χώρου ήταν τεράστια. Η ΒΡ είχε στο τρίμηνο κέρδη 6,2 δις, τα υψηλότερα κέρδη πρώτου τριμήνου της τελευταίας δεκαετίας. Η Shell είχε κέρδη 9,1 δις που ήταν σχεδόν τριπλάσια από ό,τι είχε την ίδια περίοδο πέρυσι και η Exxon Mobil 8,8 δις δολ, επίσης σχεδόν τριπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2021. Η Chevron αύξησε τα κέρδη της στα 6,5 δισ. δολάρια.
Τα εκρηκτικά κέρδη, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε υψηλά δεκαετιών σε πολλές χώρες, ώθησε αρκετές από τις πετρελαϊκές εταιρείες να αποφασίσουν επιστρέψουν δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους μέσω επαναγορών μετοχών και πληρωμών μερισμάτων. Αντίθετα οι καταναλωτές από την πλευρά τους έχουν φτάσει να πληρώνουν στην αντλία για αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης ποσά που δεν έχουν προηγούμενο.
Η λίστα
Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τη λίστα με τις «χρυσές» πετρελαϊκές, όπως επεξεργάστηκε τα οικονομικά αποτελέσματά τους η Climate Power που δραστηριοποιείται στην προώθηση προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκεί δεν περιλαμβάνονταν τα αποτελέσματα της Aramco επειδή δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμη κατά τη δημιουργία της λίστας κι έτσι αυτά προστέθηκαν από τον ΟΤ.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Climate Power που συνόδευε τα αποτελέσματα, από τις αρχές του μήνα άρχισαν να φτάνουν στις αγορές οι πρώτες ανακοινώσεις κερδών από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. «Τα κέρδη μόλις 13 εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν συνολικά σε 46 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια επέστρεψαν στους μετόχους μέσω επαναγορών μετοχών και πληρωμών μερισμάτων ως μέρος των προγραμματισμένων πληρωμών 65,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους φέτος», αναφέρεται. Σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη της Aramco και άλλων εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα τις τελευταίες ημέρες. «Οι δηλώσεις των διευθυνόντων συμβούλων των διαφόρων εταιρειών δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι αυτή η μαζική εξέλιξη οφειλόταν σε κέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει η Climate Power.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.