Στους λίγους και τυχερούς που έχουν ωφεληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας είναι η De Beers, ο κολοσσός στον κλάδο των διαμαντιών.
Οι πωλήσεις της εταιρείας εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 60% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 600 εκατ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Κλειδί αποδείχτηκε το μπλόκο που έχει υποστεί στις δραστηριότητες της η κορυφαία ανταγωνιστικής της, η ρωσική Alrosa, αλλά και η σημαντική αύξηση στις πωλήσεις κοσμημάτων κυρίως στις ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές «γιορτάζουν» το τέλος της πανδημίας με σημαντικές αγορές.
Η Alrosa είναι στη λίστα των ρωσικών επιχειρήσεων που έχουν στοχοποιηθεί από τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα η μόνη διέξοδος για την πώληση των πολύτιμων λίθων της να είναι το ρωσικό αποθετήριο πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών της Gokhran. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε στενά περιθώρια στον κλάδο, επηρεάζοντας τις τιμές. Εκτιμάται πως η τιμή ενός μικρού ακατέργαστου διαμαντιού έχει αυξηθεί κατά 20%, ποσοστό που αυξάνεται περαιτέρω στο επίπεδο του καταναλωτή.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής διαμαντιών στον κόσμο, με το 90% περίπου των εξορύξεων να ελέγχονται από την Alrosa.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Alrosa έχουν επηρεάσει και την πολύ σημαντική αγορά επεξεργασίας διαμαντιών και πολύτιμων λίθων της Ινδίας. Οι εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών στη χώρα υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 36% και σύμφωνα με την JPMorgan είναι μειωμένες κατά 23% σε ετήσια βάση.
Μεγάλα brand κοσμημάτων, όπως η Pandora και η Tiffany, έχουν ανακοινώσει πως σταματούν την αγορά πολύτιμων λίθων που προέρχονται από την Ρωσία. Γεγονός που προφανώς θα συνεχίσει να βρίσκει κερδισμένη την De Beers.
Η Barclays σε έκθεση της υποστήριξε πως οι ετήσιες πωλήσεις της De Beers θα κινηθούν κατά 9% υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας. Για το λόγο αυτό η εταιρεία επιταχύνει τις διαδικασίες για την επέκταση του κορυφαίου αδαμαντωρυχείου της στην Νότιο Αφρική.
Η εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της Anglo American πουλά άκοπα, ακατέργαστα διαμάντια περίπου δέκα φορές το χρόνο, απευθυνόμενη σε ένα κλειστό κύκλο προεγκεκριμένων αγοραστών.
Latest News
Κι άλλο χτύπημα από την UniCredit - Κάνει προσφορά για την ιταλική Banco BPM
Η συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης σε κεφαλαιοποίηση, λέει η UniCreditb
Το άγχος «χτυπά» τους εργαζόμενους στην Ευρώπη - Τι κάνει η Βρετανία για την εργασία
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη βρετανία σκοπεύει να πάρει σκληρά μέτρα για την εργασία - «Κλειδί» η παραγωγικότητα που μειώνεται
Γιατί ο Μπέζος αποκαλεί τον Μασκ ψεύτη
H διαμάχη μεταξύ των δύο κρoίσων αναζωπυρώνεται - Τι κρύβουν οι αναρτήσεις τους στο Χ
Γιατί οι μετοχές εταιρειών που διαχειρίζονται φυλακές, εκτινάσσονται στα ύψη;
Ο ρόλος του Τραμπ - Γιατί κατά την προηγούμενη θητεία του οι μετοχές εταιρειών που διαχειρίζονταν φυλακές, κατρακύλησαν
Γιατί η νέα βιογραφία του Ιλον Μασκ προκαλεί τρόμο
Ένα νέο graphic novel που εξιστορεί την ιδιότυπη ανέλιξη του Έλον Μασκ στο club των ισχυρών έχει φέρει τρόμο σε εκδοτικούς οίκους που την αποφεύγουν όπως ο Διάβολος το λιβάνι
Βουλγαρία: Θα χρειαστεί 520 τόνους χαρτονομισμάτων ευρώ αφού ενταχθεί στην ευρωζώνη
Τα χαρτονομίσματα λέβα που θα πρέπει να αποσυρθούν στη Βουλγαρία από την κυκλοφορία εκτιμάται ότι φτάνουν σε βάρος τους 642 τόνους
Γρίπη των πτηνών και... γιορτές απογειώνουν τις τιμές των αυγών στις ΗΠΑ
Οι τιμές στα αυγά που πωλούνται στα παντοπωλεία αυξήθηκαν κατά 30,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος
Κάποτε κυρίαρχη η Γερμανία, τώρα απελπισμένη - Ανάλυση του Economist
Η Γερμανία, που πλέον αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πλέον θερίζει ό,τι έσπειρε, γράφει ο Economist
«Πόλεμος» Βραζιλίας - Carrefour για το κρέας - Φόβοι για νέα μέτωπο ΕΕ με ΜERCOSUR
Εκπρόσωπος της Carrefour διαβεβαίωσε πάντως την Κυριακή ότι οι προμήθειες κρέατος είναι επαρκείς στα καταστήματά της στη Βραζιλία
Deal του Σι Τζινπίνγκ στο Μαρόκο για giga-εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών
Η Κίνα σχεδιάζει να προωθήσει την ανάπτυξη ενός εργοστασίου ηλεκτρικών μπαταριών στην περιοχή Kenitra στο Μαρόκο