Στους λίγους και τυχερούς που έχουν ωφεληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας είναι η De Beers, ο κολοσσός στον κλάδο των διαμαντιών.
Οι πωλήσεις της εταιρείας εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 60% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 600 εκατ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Κλειδί αποδείχτηκε το μπλόκο που έχει υποστεί στις δραστηριότητες της η κορυφαία ανταγωνιστικής της, η ρωσική Alrosa, αλλά και η σημαντική αύξηση στις πωλήσεις κοσμημάτων κυρίως στις ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές «γιορτάζουν» το τέλος της πανδημίας με σημαντικές αγορές.
Η Alrosa είναι στη λίστα των ρωσικών επιχειρήσεων που έχουν στοχοποιηθεί από τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα η μόνη διέξοδος για την πώληση των πολύτιμων λίθων της να είναι το ρωσικό αποθετήριο πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών της Gokhran. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε στενά περιθώρια στον κλάδο, επηρεάζοντας τις τιμές. Εκτιμάται πως η τιμή ενός μικρού ακατέργαστου διαμαντιού έχει αυξηθεί κατά 20%, ποσοστό που αυξάνεται περαιτέρω στο επίπεδο του καταναλωτή.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής διαμαντιών στον κόσμο, με το 90% περίπου των εξορύξεων να ελέγχονται από την Alrosa.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Alrosa έχουν επηρεάσει και την πολύ σημαντική αγορά επεξεργασίας διαμαντιών και πολύτιμων λίθων της Ινδίας. Οι εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών στη χώρα υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 36% και σύμφωνα με την JPMorgan είναι μειωμένες κατά 23% σε ετήσια βάση.
Μεγάλα brand κοσμημάτων, όπως η Pandora και η Tiffany, έχουν ανακοινώσει πως σταματούν την αγορά πολύτιμων λίθων που προέρχονται από την Ρωσία. Γεγονός που προφανώς θα συνεχίσει να βρίσκει κερδισμένη την De Beers.
Η Barclays σε έκθεση της υποστήριξε πως οι ετήσιες πωλήσεις της De Beers θα κινηθούν κατά 9% υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας. Για το λόγο αυτό η εταιρεία επιταχύνει τις διαδικασίες για την επέκταση του κορυφαίου αδαμαντωρυχείου της στην Νότιο Αφρική.
Η εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της Anglo American πουλά άκοπα, ακατέργαστα διαμάντια περίπου δέκα φορές το χρόνο, απευθυνόμενη σε ένα κλειστό κύκλο προεγκεκριμένων αγοραστών.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...