
Την απόφαση την έλαβαν και τη διατύπωσαν δίχως περιστροφές και αστερίσκους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών τον περασμένο Μάρτιο. Τότε ελάχιστοι υποψιάζονταν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε τόσο μεγάλη διάρκεια. Τώρα που κοντεύει να συμπληρώσει τους τρεις μήνες σφοδρών συγκρούσεων και φονικών μαχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει το σχέδιό της για την απεξάρτηση της ηπείρου από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Τρεις πυλώνες έχει το σχέδιο που οι εμπνευστές του βάπτισαν RePowerEU – «Επανενεργοποιήστε την Ευρώπη» δηλαδή – που δίνεται στη δημοσιότητα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή «ενεργειακών οικονομιών». Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη διαφοροποίηση των προμηθειών ενέργειας (υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG και υδρογόνου κατά κύριο λόγο).
Ο τρίτος πυλώνας, που αποτελεί ουσιαστικά και μια παρακαταθήκη για το μέλλον όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του πλανήτη ολόκληρου, αφορά την επιτάχυνση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», με την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προϋποθέτει όμως και την αναθεώρηση παλαιότερων περιβαλλοντικών στόχων που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες και αφορούν ουσιαστικά την απανθρακοποίηση της Ευρώπης. Εξάλλου θα απαιτηθεί και ανακατανομή κονδυλίων που, όπως φαίνεται, θα στερήσουν πόρους από τον αγροτικό τομέα και τη «σύγκλιση» της ΕΕ.
Μάχη με τον χρόνο
Το σχέδιο προβλέπει την υιοθέτηση κινήτρων τόσο οικονομικών όσο και θεσμικών-ρυθμιστικών που θα διευκολύνουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των κτιρίων. Θα απαιτηθεί για τον σκοπό αυτό οι εθνικές κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των «27» να εγκρίνουν νέα ρυθμιστικά πλαίσια προς την κατεύθυνση της «χαλάρωσης των αρχών και κανόνων», όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η «Le Figaro».
Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο – κι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ. «Οι ρωσικές εισαγωγές υδρογονανθράκων ανήλθαν σε 99 δισ. ευρώ το 2021. Με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τον εκβιασμό από το Κρεμλίνο, η Ευρώπη πρέπει να απογαλακτιστεί το συντομότερο δυνατό», υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.
Αναθεώρηση της «πράσινης συμφωνίας»
Ο «Figaro» αναφέρεται σε «ευρωπαϊκή πηγή» που δεν κατονομάζει, η οποία εκτιμά ότι το σχέδιο RePowerEU θα πρέπει να θεωρηθεί ως «αποχώρηση από την πράσινη συμφωνία». Ως αναθεώρηση (αλλά όχι εγκατάλειψη επί της ουσίας) του στόχου για το μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ έως το έτος 2050.
Είναι άβολη μεν αλλά εύλογη η προοπτική αυτή, δεδομένου ότι το τεράστιο πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων (τα 210 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν συνολικά από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές σε ορίζοντα πενταετίας) προβλέπει επενδύσεις κυρίως στο LNG και σε μικρότερο βαθμό στο πετρέλαιο.
Περικοπές σε ΚΑΠ και Ταμείο Συνοχής
Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων, προβλέπεται ότι αυτά θα προέλθουν εν μέρει από ανακατανομές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κατά κύριο λόγο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και το Ταμείο Συνοχής. Προοπτική, ασφαλώς, όχι αισιόδοξη για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και διόλου καλοδεχούμενη, όμως ο πόλεμος έχει αλλάξει τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και επιτάσσει αναπροσαρμογές.
Τα κράτη-μέλη πάντως, «θα έχουν επίσης τη δυνατότητα τροποποίησης του αντίστοιχου σχεδίου ανάκαμψης για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου RePowerEU», σημειώνεται στο σχέδιο. Τέλος, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία νέων εσόδων 20 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη δημοπράτηση αδειών ρύπανσης που είχαν τεθεί στην άκρη.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο