Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το διπλό πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και μέτρα στήριξης των καταναλωτών.
Με τα μέτρα θα επιδιώκεται επιδιώκεται η ανάπτυξη συγκεκριμένων έργων «καθαρής» και «πράσινης» ενέργειας, ικανά να προσφέρουν την ενεργειακή ανεξαρτησία στα 27 κράτη – μέλη.
Το πρώτο πακέτο μέτρων αφορά στην αναθεώρηση και περαιτέρω εξειδίκευση του REPowerEU, του στρατηγικού σχεδίου της Κομισιόν για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου και πετρελαίου, μέσα από έργα ΑΠΕ, υδρογόνου και βιομεθανίου. Στο ίδιο πλαίσιο ζητείται η αναθεώρηση των στόχων του «FitFor 55» αλλά και των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση τέτοιων επενδυτικών σχεδίων.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων σχετίζεται με σχέδιο κοινοτικής οδηγίας σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να χωροθετούν περιοχές πρόσβασης σε ΑΠΕ όπου θα είναι δυνατή η ανάπτυξη τέτοιων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με το σχέδιο της κοινοτικής οδηγίας, επιτρέπει στα κράτη μέλη να επικαλούνται τη νομοθεσία περί υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος και να τρέχουν την ανάπτυξη ΑΠΕ.
Το σχέδιο REPowerEU
Το νέο σχέδιο του REPowerEU τίθεται ως στόχος για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία το 2027. Αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 195 δις. ευρώ για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Οι δαπάνες αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του πακέτου των μέτρων «FitFor 55», το οποίο προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.
Το νέο REPowerEU πάει πιο μπροστά ζητώντας την αναθεώρηση του στόχου για τη θέση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα σε ποσοστό 40%. Προτείνει την αύξηση του στο 45% στο 2030. Έτσι σε οκτώ χρόνια οι ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 1.236 GW από 1,067 GW που είναι ο σημερινός στόχος.
Επίσης, ποτείνει και την αναθεώρηση του στόχου της ενεργειακής εξοικονόμησης σε τουλάχιστον 13% από 9% που είναι σήμερα. Επιπλέον προβλέπει μέτρα για την αύξηση της παραγωγής βιομεθανίου στα 35 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030 (με τις απαιτούμενες επενδύσεις να αγγίζουν τα 36 δισ. ευρώ), για τη χρήση 20 εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου στον ίδιο χρονικό ορίζοντα, καθώς και για την απανθρακοποίηση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας. Μάλιστα, για τον τελευταίο πυλώνα προβλέπεται η εμπροσθοβαρής διάθεση 20 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας.
Με βάση το σχέδιο REPowerEU θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις 29 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ενώ συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία θα εξοικονομήσει ετησίως 80 δισ. ευρώ από το σβήσιμο… των εισαγωγών ρωσικού αερίου. Από τα μέτρα του REPowerEU και του «Fit for 55» θα προκύψει και ετήσιο όφελος 12 δισ. ευρώ από τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και 1,7 δις. ευρώ από τον ρωσικό άνθρακα.
Αναθεώρηση
Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη μέλη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των αντίστοιχων εθνικών προγραμμάτων.
Ζητά αναθεώρηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων ώστε να καλυφθούν χρηματοδοτικά και σε συνδυασμό και με άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, τέτοια έργα «καθαρής» ενέργειας.
Η κοινοτική οδηγία για τις ΑΠΕ
Το δεύτερο πακέτο μέτρων της Κομισιόν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, περιλαμβάνει και το σχέδιο κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει τη δραστική μείωση αδειοδοτικών διαδικασιών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ όπως και των συνοδευτικών έργων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η επιτροπή ζητά από τα κράτη – μέλη να χαρακτηρίζουν έργα ΑΠΕ ως «έργα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος». Στην αιτιολογική έκθεση της κοινοτικής οδηγίας δικαιολογεί αυτόν τον χαρακτηρισμό από την ευρωπαϊκή νομοθεσία σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των ορυκτών καυσίμων είναι ζητήματα «πρωταρχικού δημοσίου συμφέροντος». Προσθέτει δε: «Λαμβάνοντας υπόψη το γεωπολιτικό πλαίσιο και τον επείγοντα χαρακτήρα της επιτάχυνσης της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση των υφιστάμενων ευελιξίας στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ένωσης, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η σύνδεσή τους με το δίκτυο και το ίδιο το σχετικό δίκτυο και τα περιουσιακά στοιχεία αποθήκευσης θα πρέπει να θεωρούνται επιτακτικός λόγος υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και εξυπηρέτησης του κοινού…»
Έτσι, η Κομισιόν στο σχέδιο της οδηγίας προτείνει στα κράτη – μέλη τη χωροθέτηση συγκεκριμένων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ.
Καλεί να εφαρμόσουν στρατηγικά σχέδια για τέτοιες περιοχές πρόσβασης ΑΠΕ λαμβάνοντας υπόψη την παραγόμενη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίκτυα και άλλες υποδομές και τεχνικές προδιαγραφές.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία