Πάνω από 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι – κυρίως εκπαιδευτικοί – βρίσκονται σε εκκρεμότητα αναμένοντας την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο θα κρίνει κατά πόσο δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση.
Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 55-58 ετών, με μειωμένη σύνταξη, έχοντας συμπληρώσει εικοσιπενταετία κατά την περίοδο 2010-2012.
Η θέση του υπουργείου Εργασίας
Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν συμφώνησαν κατά πόσο οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δικαιούνται – τελικά – καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να κληθεί να ξεκαθαρίσει το θέμα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής είχαν συμπληρώσει μέχρι 31/12/2021 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, δεν είχαν όμως φτάσει το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο.
Που στηρίχθηκαν όσοι υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης
Ωστόσο το υπουργείο είχε τότε ξεκαθαρίσει ότι όσοι μέχρι 31/12/2021 είχαν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται αλλά δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.
Σε αυτό στηρίχθηκαν οι εκπαιδευτικοί και υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης τον Φεβρουάριο όταν είχαν το σχετικό δικαίωμα. Διαφορετική άποψη εξέφρασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που «πάγωσε» τα αιτήματα, με αποτέλεσμα να κληθεί το Νομικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει.
Οι υπάλληλοι που αναφέρονται στο συγκεκριμένο καθεστώς συνταξιοδότησης αφορούν τις εξής κατηγορίες:
- Γυναίκες, κυρίως μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 56,9 ετών με μειωμένη σύνταξη, εντός του τρέχοντος ή και τα επόμενα χρόνια.
- Γυναίκες και άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 και 2012 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (με βάση τα μεταβατικά όρια) σε ηλικία 56-58 με μειωμένη σύνταξη εντός του τρέχοντος ή τα επόμενα χρόνια.
Latest News
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ
Προκήρυξη για 2.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού: Ποιους αφορά - Πότε είναι οι αιτήσεις
Ζητούνται δεκάδες ειδικότητες αποκλειστικά για προσωπικό ΔΕ που κατανέμονται σε φορείς του Δημοσίου ανά την Ελλάδα
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας το 2025 – Τι ισχύει με τις δαπάνες [γράφημα]
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την Εφορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις - Ποιες αλλαγές έρχονται