![Ωκεανοί: Πιο θερμοί και πιο όξινοι από ποτέ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/thalassia-zoi-psaria-okeanos-alieusi-buthos-thalassa.jpg)
Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί και χρόνο με τον χρόνο η υπερθέρμανση των ωκεανών είναι ολοένα και ταχύτερη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το 2021 οι ωκεανοί κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ το λιώσιμο των πάγων ώθησε τα επίπεδα της θάλασσας να «σκαρφαλώσουν» σε νέα ύψη. Την ίδια ώρα, το τρομακτικό τρίπτυχο συμπλήρωσε το PH των ωκεανών, όπου σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έφτασε στα πιο όξινα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.
Η θερμότητα που παγιδεύεται από τα «αέρια του θερμοκηπίου» οδηγεί σε ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.
«Το κλίμα αλλάζει μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας.
Η έκθεση του WMO ακολουθεί την τελευταία κλιματική αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ολοένα και πιο καταστροφικές αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα.
Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου που θερμαίνει το κλίμα στην ατμόσφαιρα το 2021 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ανέφερε ο WMO.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία πέρυσι ήταν 1,11 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο – καθώς ο κόσμος πλησιάζει περισσότερο το όριο του 1,5 C πέρα από το οποίο οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης αναμένεται να γίνουν περισσότερο δραστικές.
«Αιώνες ή χιλιετίες για να αντιστραφεί»
Οι θερμοκρασίες του περασμένου έτους μετριάστηκαν ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020 λόγω των επιπτώσεων ψύξης από το ωκεάνιο φαινόμενο La Nina στον Ειρηνικό, αν και το έτος ήταν ακόμα μεταξύ των υψηλότερων επτά θερμότερων ετών που έχει καταγραφεί. «Είναι απλώς θέμα χρόνου να δούμε άλλη μια θερμότερη χρονιά ρεκόρ», είπε ο Ταάλας. Οι ωκεανοί φέρουν μεγάλο μέρος του βάρους της υπερθέρμανσης και των εκπομπών CO2. Τα υδάτινα σώματα απορροφούν περίπου το 90% της συσσωρευμένης θερμότητας της Γης και το 23% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Οι ωκεανοί έχουν θερμανθεί σε μεγάλο βαθμό και πολύ πιο ταχύτερα τα τελευταία 20 χρόνια, φτάνοντας σε νέο υψηλό το 2021 και αναμένεται να γίνουν ακόμη θερμότεροι, ανέφερε η έκθεση. Αυτή η αλλαγή πιθανότατα θα χρειαζόταν αιώνες ή χιλιετίες για να αντιστραφεί, σημείωσε.
Επίσης, οι ωκεανοί είναι πλέον πιο όξινοι εδώ και τουλάχιστον 26.000 χρόνια, καθώς απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα.
Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει 4,5 εκατοστά (1,8 ίντσες) την τελευταία δεκαετία, με την ετήσια αύξηση από το 2013 έως το 2021 να είναι υπερδιπλάσια από ό,τι ήταν από το 1993 έως το 2002.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
![Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Συνεχίζει την ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ηλεκτροκίνητα-οχήματα-μεταφοράς-τσιμέντου-Ομίλου-ΗΡΑΚΛΗΣ-2-600x400.jpg)
Συνεχίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ φέρνει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα μεταφοράς τσιμέντου